ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
За първи път у нас: Това се случи в Пловдив!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:29 / 18.02.2018Коментари (3)63033
За първи път в страната в УМБАЛ "Свети Георги" - Пловдив бе извършено лечение с кибернож на пациенти със злокачествени формации на подвижни органи - двама мъже с карцином на простатата и един мъж с тумор на гръбначния стълб. Новината съобщи д-р Мария Влайкова, началник на Клиниката по лъчелечение (КЛЛ) в първата пловдивска университетска болница.

Д-р Влайкова припомни , че използването на модерния апарат започна през април миналата година. И към настоящия момент единствената в страната система за радиохирургия Cyberknife (кибернож) Accuray, се намира в КЛЛ на УМБАЛ "Свети Георги".

Първоначално в клиниката започна лечение на пациенти с доброкачествени и злокачествени формации на неподвижни органи. Сред тях са злокачествени новообразувания на носоглътката (назофаринкс), пириформения синус, окото и неговите придатъци (ретина, хориоидея, орбита), главния мозък и мозъчните обвивки, ендокринната система - хипофиза, епифиза, доброкачествени новообразувания на главния мозък и мозъчните обвивки, хипофиза, епифиза, както и вторични злокачествени новообразувания на главния мозък и костен череп.

Сега започна и лечение на пациенти с доброкачествени и злокачествени формации на гръбначния стълб, като за целта се използва програмата SpineTracking, която позволява постоянно проследяване по време на облъчването. Лекуват се и пациенти с тумори на кости на таза, разказа още д-р Влайкова.

Лечението с кибернож на пациенти с формации на подвижни органи е възможно след поставяне на фидюшъли (импланти, които се поставят в и/или около тумор на меките тъкани, за да бъдат ориентация по време на облъчване. Обикновено се поставят под компютъртомографски контрол), което е се извършва от хирургичните клиники. Става дума за първични и вторични злокачествени новообразувания на черния дроб и интрахепаталните пътища, белия дроб, простатата, надбъбречната жлеза, както и на доброкачествени новообразувания на черния дроб.

За първите процедури при формации на подвижни органи, д-р Влайкова и екипът на КЛЛ изказват благодарности към колегите си от две други структури в лечебното заведение - на Клиниката по урология за поставените фидюшъли и на Отделението по образна Диагностика УМБАЛ "Св. Георги " Пловдив.

"Вече можем напълно отговорно да заявим, че в държавната УМБАЛ "Свети Георги" онкологично болните пациенти получават иновативно, професионално и мултидисциплинарно лечение", каза д-р Мария Влайкова.

Тя допълни, че с въвеждането в експлоатация на CyberKnife е изчезнала необходимостта пациентите да се препращат към различни онкологични центрове в Европа, което е забавяло и многократно оскъпявало. "За по-малко от година откакто е в експлоатация роботизираната стереотактична система за радиохирургия е допринесла за по-бързото и по-ефикасно лечение на онкоболните пациенти в страната", смята д-р Влайкова. Тя уточни, че от април м.г. досега с кибернож са лекувани 28 пациенти.

Киберножът представлява безболезнен, безкръвен и бърз метод на лечение, при който има несравнимо щадене на здравите органи и тъкани поради рязкото спадане на дозния градиент. Планира се с 4D компютър-томограф - симулатор, като се извършва fusion с: ЯМР, стари образи от СТ или ПЕТ - СТ. Затова е добре, при възможност, на пациентите да се направят всички необходими образни изследвания, допълни д-р Влайкова.

Киберножът в УМБАЛ "Свети Георги" е единственият на територията на страната. Специално за него в Националния рамков договор за 2017 г. е договорена отделна клинична пътека - КП №252.2. "Радиохирургия на онкологични и неонкологични заболявания - роботизирана с кибер нож". Т.е. за здравноосигурените пациенти лечението е напълно безплатно.

Апаратът е разположен в База 1 на УМБАЛ "Свети Георги", на бул. "Васил Априлов" 15A, в специално построена за целта и напълно оборудвана сграда, разположена срещу старата сграда на Клиниката по лъчелечение. Приемането на документите се извършва след предварителна уговорка на телефони: 032 602 330 и 0887 705 636, а разглеждането им става в рамките на една седмица. При одобрение ще се назначат дата и час за изследване, за които пациентите ще бъдат информирани на посочен от тях телефон.








Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.02.2018 г.
0
 
 
В София се прави вече .Значи не е за първи път в България!
Сагата с обратния завой на Сточна гара приключи.... и то приключи в полза на законовата ситуация, защото до сега нищо не беше ясно поради това че маркировка, знаци и светофар не даваха яснота по това забранен ли е обратния завой в крайна сметка или не...
на 18.02.2018 г.
+1
 
 
Не мисля че това е нещо с което да се хвалим. На фона на това че това е технология която отдаван се използва в множество други страни включително и Турция, това звучи все едно сме си купили колело когато другите вече си имат телепорт. До сега колко животи биха могли да бъдат спасени ако се отпускаха пари за здравеопазване на време вместо само да се крадат.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: