ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Читателски
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Професор Ботев за земетресенията: В Чирпан има някакво запъване (ВИДЕО)
Източник: Plovdiv24.bg 10:32 / 23.02.2018 Отпечатай Изпрати
©
Земетресението от тази нощ със сила 3,8 по Рихтер е от категорията много слабо земетресение. Усеща се като много слабо разлюляване. Разлюляването естествено води до различни психични реакции. Това обясни в сутрешния блок на bTV сеизмологът от БАН проф. Емил Ботев. "Това е т.нар. процес на афтършокова поредица или следтрусова поредица след силно земетресение", посочи той относно случващото се след силния трус в Пловдивско от миналата нощ от 4,8 по Рихтер. 

В момента върви процес на наместване на пластовете. Днес вторичните трусове са над 50. "Приема се, че трябва да е с една степен по-ниско. Е, това сега беше малко различно", каза сеизмологът за второто земетресение, което хората усетиха тази нощ. По думите му, това е реакция на Асеновградския разлом. 

 "Процесът се развива на около 15 км. Затова докато стигне на повърхността сеизмчната вълна, тя затихва и няма големи поражения", посочи Ботев. Той обясни, че разломът при Чирпан, отговорен за силното земетресение през 1928 година, е друг и се намира много по на север. "Целият този сноп наричаме Маришка разломна система", посочи професорът. 

 "В момента ние повтаряме сценария, който е характерен за този регион. Земетресение от около 4-4,5 и поредица афтършокови трусове, които разтоварват напрежението", каза той. "В Чирпан има някакво запъване. Не се реализира сеизмичността там толкова бързо", посочи той. На въпрос дали е възможно да се прогнозират земетресенията, проф. Ботев отговори: "По принцип е възможно, теоретично се правят много опити, но в световен мащаб е известно, че не може да се направи модел. Не можем да слезем на толкова голяма дълбночина. Прогнозирането има вероятностен характер. В световен мащаб успеваемостта е под 10%, където са вложени милиарди".




Още по темата: общо новини по темата: 19
24.02.2018 »
23.02.2018 »
23.02.2018 »
23.02.2018 »
23.02.2018 »
23.02.2018 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Август 2018 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев - Локо, сезон 2018/2019
Ботев в Първа лига, сезон 2018/2019
Нови данни за археологическите разкопки на "Източната порта"
Джип помля паркирали коли и затапи живущите в "Оазисите" в Кючука
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Какво трябва да е бъдещето на летище Пловдив?
Общината да го вземе и да го направи хубава концесионна процедура
Общината да го вземе и да го управлява сама
Да се даде на "местния консорциум" ПИМК-Сиенит–КЦМ
Да остане държавно
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:
За контакти
За реклама
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
©2004 - 2018 Медия груп 24 ООД. Plovdiv24.bg - Всички права запазени. С всяко отваряне на страница от Plovdiv24.bg, се съгласявате с Общите условия за ползване на сайта и политика за поверителност на личните данни (обновени). Възпроизвеждането на цели или части от текста или изображенията става след изрично писмено разрешение на Медия груп 24 ООД. Мненията изразени във форумите и коментарите към статиите са собственост на авторите им и Медия груп 24 ООД не носи отговорност за тях. Поставянето на връзки към материали в Plovdiv24.bg е свободно. Сайтът е разработен от Медия груп 24 ООД.
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: