ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
КЗП: Блокираните в Тимишоара пловдивчани могат да искат обезщетение
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:14 / 28.02.2018Коментари (4)4325
©
Засегнатите от усложненията с полетите в резултат от лошите метеорологични условия пътници, които считат че правата им не са удовлетворени съгласно действащия за Европейския съюз Регламент, могат да претендират за възстановяване на направените допълнителни разходи за това, което им се полага - храни, напитки, настаняване. Това заяви тази сутрин председателят на Комисията за защита на потребителите (КЗП) Димитър Маргаритов.

Припомняме, че самолет на нискотарифната авиокомпания Райънеър в понеделник кацна на летището в румънския град Тимишоара вместо на летище Пловдив. Българите са били оставени часове наред без информация как ще се приберат, а  италианските пасажери са били настанени в хотел. Пловдивчани се заканват да съдят авиокомпанията. 

Маргаритов посъветва засегнатите да се информират на какво имат право в такива случаи и чрез поместения на сайта на Европейския потребителски център - България електронен калкулатор, като въведат дестинацията на полета и конкретната ситуация - отменен, закъснял полет или друго.

"Необходимо е да се пазят документите, включително и за евентуални допълнителни разходи", обърна внимание Маргаритов. При извънредни ситуации като настоящата авиокомпанията е длъжна да положи необходимите грижи за пасажерите, но по Регламент те нямат право на допълнително парично обезщетение. Независимо от това, "ако има противоправно поведение на самата авиокомпания, хората могат да я съдят за всички претърпени вреди, в това число и ако се са наложили медицински прегледи или закупуване на лекарства, защото този престой е повлиял на здравословното им състояние", обясни председателят на КЗП.

"Това е изключително неприятен случай, който се дължи преди всичко на лошото време и на това, че пилотът на този конкретен самолет е взел решение да отиде към това летище. В същото време на Летище София са кацнали 6-7 самолета. Според него Главна дирекция "Гражданска въздухоплавателна администрация" трябва да се свърже с агенцията в Ирландия, където е базирана тази компания, за да бъдат установени причините за това решение и произтичащите от това усложнения - премаршутирането, забавянето на храна, напитки, настаняване и т.н.", коментира Маргаритов ситуацията с кацналия на румънското летище "Тимишоара" полет от Лондон. Той добави обаче, че е важна преди всичко безопасността. "Един самолет трябва да кацне, това е първото и задължително условие. Но оттам нататък следват всички онези задължения, които по Регламент авиокомпанията има - независимо от това дали е нискотарифна или високотарифна, тъй като те действат съгласно общата европейска рамка", допълни председателят на КЗП.

Когато има голямо закъснение и премаршутирането е трудно заради лошите метеорологични условия, хората имат право на настаняване. При закъснение на полета с повече от пет часа, потребителите имат право да се откажат от пътуването, като получат обратно парите си за билета и сами да организират своето придвижване. Също и да получат обезщетение от порядъка на от 250 до 600 евро в зависимост от дестинацията и нейната дължина, разясни още Маргаритов.

Маргаритов обясни как да се действа в подобни ситуации. "Пътниците трябва да опитат да получат помощ от самото летище. Да се обърнат към авиокомпанията, ако правата им не са удовлетворени съгласно Регламента, а тя трябва да отговори до шест седмици. Ако не срещнат съдействие, да се обърнат към КЗП или ЕПЦ - България.



Още по темата: общо новини по темата: 332
30.05.2018 »
03.05.2018 »
25.04.2018 »
17.04.2018 »
26.03.2018 »
26.03.2018 »
предишна страница [ 1/56 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
не да могат ..... задължително да искат :) за да не плащат обезщетение за закъснение мошенниците затварят гейтовете точно на секундата и винаги има по няколко изтървали самолета :) ..... по мой наблюдения това са обикновено семейства с деца :) .... къде напълнило памперса .... къде секюритито се замотало и хайде .... нови билети чакане пари и нерви защото някой си бързал да излети на секундата :) .... така че съд до дупка :)
-1
 
 
аиде че и на мен предстои..ами ако бях заминал в края на февруари...вярваш ли в съдбата,мога да взема,някой метеорит и скъпоценен намерен..ако някой граничен ми се прави Ф.Б.Р. са ми зад гърба ще ви разкатая и в стразбург даже.
-1
 
 
Че няма кой да почисти пистата в България?! Що кацнаха в Тимишоара?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: