ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Топ юристка: Законът пази пловдивския лекар, безумно е да го задържат
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:46 / 04.03.2018Коментари (27)39930
©
Няма нужда да бъде променян законът, в момента той защитава д-р Иван Димитров. Имаме класически случай на неизбежна самоотбрана според това, което е съобщено като факти. Проникнато е в жилището на медика и има непосредствено нападение върху него, коментира пред "24 часа" Емилия Недева, известен правозащитник, адвокат с богата практика по наказателни дела у нас и в Европейския съд.

Според нея когато има противоправно нападение срещу личността и собствеността на гражданина, в случая на д-р Иван Димитров, не само атакувания, но и всеки, който се намира в близост и възприеме тази заплаха, може да упражни правото си на самозащита. 

"Полицията често мисли, че трябва да се отбраняваш по същия начин и със същите средства, с които си бил нападнат. Когато обаче те атакуват с нож, това изисква отблъскване или преустановяване на нападението с всички възможни средства, които имаш на разположение. Включително и с огнестрелно оръжие, независимо, че то има по-голямо поразяващо действие, отколкото ножа", смята юристката. Тя е категорична, че за да бъде запазена телесната ти неприкосновеност и собствеността ти, можеш да използваш всякакви средства, ако това нападение не е преустановено.

"Законът изрично казва, че когато нападение е извършено чрез проникване с насилие или взлом в жилище, никога няма превишаване пределите на неизбежната отбрана. Тоест, по съобщените факти по случая, след като има проникване в жилището на д-р Димитров, не може да се приложи текста за превишаване на пределите на неизбежната отбрана", категорична е Недева. 

За нея е безумно да бъде задържано едно лице, когато фактите сочат това, което се съобщава днес. "Да извършиш убийство дори при превишаване на пределите на неизбежната отбрана, е наказуемо с до 5 г. лишаване от свобода и не представлява тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, което да предполага задържане", тълкува юристката.

Тя не приема твърденията, че в момента прокуратурата е между чука и наковалнята около казуса с пловдивския лекар. "Видя ми се крайно несъответно, че нападателят бил осъждан за кражби. Няма значение колко присъди имаш. Когато си осъществил противоправно нападение и имаш посегателство не само срещу собствеността, но и срещу лекаря, категорично д-р Димитров е имал право да отбранява себе си и семейството си", смята Недева, която води едни от най-тежките наказателни дела в Пловдив и страната. 

Според нея явно медикът е забелязал и усетил, че нападателят е въоръжен. "Какво да чака повече? Освен на него да посегне и на децата му?", пита тя. И повтаря, че законът няма нужда да бъде променян.

"Той е много добър в сегашния си вид, но трябва да бъде тълкуван правилно. Има постановление на пленума на Върховния съд за неизбежната отбрана от 1973 г. Не е изгубило своята сила. Много малко хора го четат, включително и разследващите", обобщи юристката.



Още по темата: общо новини по темата: 145
26.03.2024 »
16.10.2023 »
30.05.2023 »
14.03.2023 »
20.02.2023 »
14.12.2022 »
предишна страница [ 1/25 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Мисля , че тук е идеалното място за да изкажа изцяло подкрепата си за Доктора. Аз напуснах БГ след подобна случка. Също така полрепям напълно думите на Слави Трифонов от клипчето , което последните дни обикаля интернет постранството и най-вече Фейсбук - " Влезнат ли ти в къщата гърмиш " - Това е морала , а той е над всички закони !!!
+1
 
 
Безумно е ама го задържаха ....ти къде си да го освободиш , или само събираш дивиденти....??? Цялото правосъдие е за преразглеждане...???
0
 
 
Това ,значи ли ,че прокурора не знае законите ?! А днес се крие !!
0
 
 
Гледах документалния филм "Полицаи с камери". За това, че е сложил белезници на мед. сестрата, по собствената му камера полицая го обвиняват и го уволняват, а сестрата "цунка" 500 000 $ обезщетение !
0
 
 
"ши*аните" разследващи задържат до 24 часа. Ок?!
0
 
 
Ми да дойдем и ние с ножове и самоделки посред нощ да се изпикаем у вас, аааааа???? Пък квото дойде,както се е изказала мангалката .... рџ?‚
+1
 
 
Дали оръжието е законно, или - не, е съвсем друга тема!
+3
 
 
Най-после се случи това,което отдавна се очакваше-сами започнахме да се защитаваме от тази циганска напаст,която безнаказано вилнее из цялата ни страна!Това направи един млад интелигентен мъж,който трябва да е за пример на цяла България!
+4
 
 
Върнете свободата на др.Димитров и му заплатите обещетение за стрес на семейството му и самият него рџ‘јрџ’–Щом сте демократическа държава къде са законите Виииии?????
+1
 
 
Това и при комунистите го нямаше рџ?Јрџ?Јрџ?Јрџ?Ј
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: