ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Започва се! Кой ще проектира ремонта в Тютюневия град?
Автор: Мариана Панчева 08:19 / 07.03.2018Коментари (0)5662
© Plovdiv24.bg
Община Пловдив обяви дългоочакваната обществена поръчка за Тютюневия град, научи Plovdiv24.bg. Търси се изпълнител на проектиране и упражняване на авторския надзор по време на строителството на обект: "Реконструкция и благоустрояване на улици на територията на Тютюнев град - Пловдив". 

"Задължително условия е спазване на одобреното техническо задание, което се явява неразделна част от настоящата документация", посочиха от Общината.

Максималният срок за изпълнение на проектирането не може да бъде по-дълъг от 40 календарни дни, а общата прогнозна стойност е до 50 000 лева (с ДДС).
 
В поредица от публикации Plovdiv24.bg представи на своите читатели, a и на всички пловдивчани, плановете по проекта за реконструкция и благоустройство територията на Тютюневия град, които сега се явяват задължително условия при проектирането. Припомняме, че по план проектът тярбва да обхване основно две зони в Тютюневия град, едната от които е ул. "Иван Вазов"; във втората зона пък са включени ул. "Г.М. Димитров" в участъка от бул. "Христо Ботев" до ул. "Авксентий Велешки", ул. "Одрин" от ул. "Иван Вазов" до ул. "Цанко Дюстабанов", ул. "Кирил Христов" - от ул. "Иван Вазов" до ул. "Цанко Дюстабанов", ул. "Екзарх Йосиф" от ул. "Иван Вазов" до ул. "Цанко Дюстабанов" и ул. "Капитан Андреев" от ул. "Иван Вазов" до ул. "Г.М. Димитров".

Два пък са вариантите, предлагани за ул. "Иван Вазов":

Вариант 1 предлага обединяване нивото на улицата с нивото на тротоара, при което уличното платно да се повдигне, настилката му да се пренареди, а тротоарите да се обзаведат с паважна настилка.

Вариант 2, обаче, запазва съществуващите нива на тротоарите и на пътя, отново предвижда пренареждане паважа на улицата, предвижда и запазване на гранитните бордюри. За тротоарите пък се предлага настилката да се подмени с бетонови вибропресовани плочи с големина и шарка, които да хармонизират с визията на целия ансамбъл от сгради и улицата като цяло.

Има и няколко любопитни предложения, които са общи и за двата варианта. Така например идеята е в бордюрите да бъдат вградени метални плочи или елементи, които да съдържат информация за емблематични сгради по улицата. Има идея в новата настилка по тротоарите да бъдат вградени текстове, фрази и строфи от поета Иван Вазов, с което да се акцентира върху важността и уникалността на улицата. Има и идея в настилката пред НУМТИ "Добрин Петков" да бъдат вградени елементи и характерни шарки, изобразяващи например петолиние и ноти.

Желанието на Общината е пълна подмяна на осветлението по улицата - новите осветителни стълбове и лампи да бъдат максимално близки по визия на осветители от архивни снимки от началото на 20 век. Като цяло се залага на 9-метрови масивни стълбове с допълнителни лампи на по-ниско ниво за пешеходците. Между стълбовете ще има опънати стоманени въжета, на тях пък допълнително ще може да се монтират още лампи или улична украса. 

И още - предвижда се също около чинарите по продължението на улицата да има пейки, ще се оформят кътове за почивка, съществуващата растителност пък ще се запази максимално, ще се премахва само тази в най-лошо състояние и след това задължително ще се приложи компенсаторно залесяване.

За втората зона пък предложението е свързано с превръщането й в пешеходна. За целта уличните платна ще се повдигнат на нивото на тротоарите. Единствено ул. "Екзарх Йосиф", посочват от Общината, е с характерни правоъгълни павета по пътното си платно, които ще се възстановят, за останалите улици ще се използват сиенитени павета, се посочва в заданието.

Голямата цел на проекта е подобряване на пътната инфраструктура на квартала, което пък да даде тласък за съживяването му и тези улични пространства да се подготвят за изкуство и култура с оглед на 2019-та година. 



Още по темата: общо новини по темата: 88
07.11.2023 »
19.09.2023 »
07.08.2023 »
04.06.2023 »
30.03.2023 »
20.01.2023 »
предишна страница [ 1/15 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: