ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Комисията по антикорупция със сериозни обвинения към Божидар Димитров
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:55 / 23.03.2018Коментари (18)7025
©
Със свое решение Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество (КПКОНПИ) е установила, че Божидар Димитров като директор на Националния исторически музей (НИМ) е бил в конфликт на интереси при сключването на два договора с дъщеря си и с племенниците си през 2015 г. Комисията се е самосезирала от публикация в медиите, че НИМ има договорни отношения с търговското дружество "Акшаена -2007“ ООД, в което собственици са дъщерята на Димитров Мария и племенниците му.

От проверката става ясно, че през април 2015 г. директорът на НИМ е подписал договор с фирмата, собственост на дъщеря му и племенниците му за изработването на каталог на колекция в тираж от 1000 броя на стойност 19 800 лв. и срок за изпълнение септември 2015 г.

Въпреки че в договора е предвидено половината от сумата да се плати авансово, а другата половина – 5 дни след предаването на готовите каталози, второто плащане е извършено два месеца след първото. И двете платежни нареждания са подписани от Божидар Димитров. Същевременно музеят е получил само половината от поръчаните и заплатени каталози и то през октомври 2017 г. – т.е. повече от две години след срока в договора. По преписката не е представен протокол за предаване на останалата част от каталозите, до пълния му тираж от 1000 бройки. В хода на проверката не са установени данни и за представяне на колекцията в музея.

Пак през 2015 г. директорът на НИМ е подписал и втори договор със същата фирма - за печатно издание в тираж от 1000 броя на стойност 15 000 лева. В двумесечния срок по договора фирмата е предала всичките бройки и е получила цялото плащане като платежните нареждания са подписани от Божидар Димитров.

В хода на проверката е установено, че съгласно Вътрешните правила за финансово управление и контрол в НИМ директорът на музея е имал правото да упълномощи свой заместник да подпише договорите като по този начин си направи самоотвод от вземане на решение в конфликт на интереси, но не го е направил. При нито един от двата договора няма подадена и декларация за конфликт на интереси. Комисията не е установила конфликт на интереси по отношение на "Сдружение Плиска“, тъй като между НИМ и сдружението не са подписвани договори.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
а тука става вапрос за 10-20 хилиади ...ами за белене схто не се самозезирате бре ? или за каквото и да било друго
0
 
 
Нищо ново,поредния новоизлюпен политик за който има данни за нарушения.Къде "отлежаваха" тези договори три години и защо комисията се самосезира чак след публикации в медиите.Журналистите ли ще им вършат работата.Няма държавна структура в която да не са навързани роднини,приятели и т.н.щом има бюджет за "усвояване".Г-н Димитров никога не е късно човек да стане за резил и сега както му е реда ще трябва да се обяснявате.Но по важното е какъв ще е резултата.
0
 
 
Компартията реагира мигновено,как така още една партия ще изскочи..За някви 15000 още малко и затвор егати боклуците:)
+2
 
 
Е то онзи "патриарх" има милиарди от безАкцизни стоки...та тоя кокошкар ще го разнасят за 20 000 лв.за каталози.Ченгеджийското възпитание е такова...все някаква далавера трябва да има!
Защо нямате тема за избора на генерален секретар на ООН?
на 23.03.2018 г.
на 23.03.2018 г.
+2
 
 
Демокрация в действие с поредният ченгеджийски номер.Събират "материалец" за някой,прашясва неопределе период от време в папките и когато трябва да се "укроти"някой се пуска в действие.Б.Димитров каза няколко болезнени за някои истини,реши да промени статутквото и да влезе в политиката със свой проект и " цък,цък,язък".
+4
 
 
Попринцип е редно за всяко едно такова нарушение, да се носи отговорност, безспорен конфликт на интереси ! Но тези каталози са толкова смехотворни на фона на ОГРОМНИТЕ далавери в цялата държава, за които всички си говорим, публична тайна са, а реакция от органите - нулеви, че чак е смешно изобщо такива новини да се показват.
+6
 
 
Така става с всеки, който се опита да влезе самостоятелно в политиката. Статуквото реагира.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: