ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивски уролози разбиха огромен камък и спасиха 62-годишен мъж
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:20 / 11.04.2018Коментари (2)5861
©
Запушен и гноен бъбрек на пациент от Велинград възстанови напълно функциите си след успешна безкръвна 45-минутна операция, направена от екипа на Клиниката по урология в УМБАЛ "Пловдив“. Интервенцията бе извършена с холиум лазер, по време на която конкремент с големина 4 см бе евакиуран през специално създаден достъп, малък отвор, в поясната /лумбалната/ област. За да разбием камъка в усложнения бъбрек, извършихме комбиниран метод с флексибилна уретерореноскопия/ през пикочния канал/ и нефростомия/през така създадения канал в опасната област, обясни д-р Васил Павлов, ръководител на екипа, работил по случая.

Пациентът, който е на 62 г., се оплаква преди около 3 месеца от болки. При преглед в лечебното заведение се установява, че бъбрекът е  не само запушен, но е започнал инфекциозен процес и в легенчето вече се е образувало солидно количество гной.

Преди 2 месеца медиците поставят под ехографски контрол перкутанна нефростома – специална тръба в областта на кръста, през която урината изтича и не се задържа в бъбрека, за да причинява инфекции. Веднага след това е назначена антибиотична терапия, с която възпалението е овладяно и става възможно да се направи лазерното разбиване на огромния камък. Болният е изписан след 3-дневен престой в клиниката, а д-р Павлов увери, че се чувствал отлично при напускане на лечебното заведение. Според него мъжът малко е закъснял с визитата си при специалист и ако се е забавил още малко, можело да се стигне дори до отстраняване на болния орган.

Нашата страна е ендемичен район за развитие на бъбречно-каменна болест и заболяването е много разпространено сред населението. За появата един от решаващите фактори е наследственият. Най - характерен симптом е коликообразната болка в кръста, която се разпространява към гърба, корема и слабините. Пациентите се оплакват още от парене при уриниране, но често имат позиви за ходене до тоалетната, имат червеникава мътна урина, гадене, повръщане, общо неразположение, понякога с температура и втрисане.

Клиниката по урология предлага съвременни методи за лечение с модерна високотехнологична медицинска апаратура. В зависимост от вида и големината на камъните в бъбрека разбиването им трае от 30 до 120 минути. Интервенциите са щадящи за болните – те са безкръвни, не се правят разрези и не водят до загуба на телесни течности. Запазва органите, като не се проявява агресия и спрямо околните тъкани. Подходящ е за лечение на всякакви пациенти, включително и за хора с придружаващи заболявания.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Браво докторе ! А фактора за появата на камъните не е само наследствен - основния проблем е, че ядем и пием боклуци.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: