ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Новата норма за високо кръвно: 140/90
Автор: Екип Plovdiv24.bg 07:29 / 18.04.2018Коментари (16)65384
©
Един от трима българи е с високо кръвно. Доскоро това беше твърдо проблем на по-късната възраст, но през последните 20-ина години расте делът на младите хипертоници, дори и случаите сред деца. Това обяснява защо над 1,5 милиона българи редовно си мерят кръвното вкъщи. Често обаче го правят погрешно или се ръководят от остарели граници за нормалните стойности, показва опитът на лекарите. В миналото за нормално се смяташе артериално налягане 120/80 мм живачен стълб, в последните години тази мярка се промени значително и за хипертония при възрастния човек говорим, когато трайно се отчита налягане над 140/90.

Тези таргетни стойности бяха доказани с множество изследвания и вече са стандарт. Това обясни за "24 часа" д-р Снежа Бахарова-Рашидова, лекар в “Пирогов" с 2 специалности - кардиология и вътрешни болести. Човек не може сам да си постави диагноза, трябва да се произнесе лекар. Той ще реши и дали се налагат лекарства или може първо да се опита ефектът на диета, разходки, спорт, спиране на цигарите, намаляване на алкохола.

Всяко мускулно напрежение води до повишаване на стойностите на кръвното, затова човек трябва да си даде поне 5 минути покой преди и по време на измерването. Няма да е реално отчитането и след тежки упражнения или физически труд, ако човек наскоро е пил кафе или е пушил. За точно отчитане на артериалното налягане е важна и позата - човек трябва да е легнал или да е седнал с крака, опрени на пода и облегнат гръб.

Най-добър вариант е измерването на мишницата. За предпочитане е маншетът да се поставя на голо, плътно прилегнал, 2-3 см над лакътната сгъвката - горе-долу на нивото на сърцето. За по-точно отчитане стремежът е маркучите да минават през средата на ямката.

Първият чут тон по време на “изпускането" на въздуха от маншета е систолното (“горното"), налягане, а когато след това тоновете станат недоловими, се отчита диастолното (“долното") налягане. Първото е натискът от кръвта в артериите, докато сърцето се свива, за да я изпомпва. По-ниското число отразява налягането в съда, докато сърцето “почива" между 2 усилия.

Единично измерване на/над 140/90 не означава автоматично хипертония, за проблем се говори, когато се потвърди при многократни измервания на една и съща ръка, при повтарящи се измервания с един и същи апарат, уточни кардиологът. Стойностите може да се проследят с апарат холтер в рамките на денонощието или вкъщи чрез многократно обикновено измерване в различните часове и състояния. Ако са все високи, отидете на лекар, категорична е д-р Бахарова-Рашидова.

Хипертония от бялата престилка

Наред с пулса, дишането и телесната температура кръвното налягане е основен жизнен показател. Затова е особено важно при измерването да бъдат избегнати факторите за фалшиво повишено артериално налягане.

Колкото и странно да изглежда, такъв риск може да е мереното на кръвното в лекарския кабинет. В много проучвания и в реалната медицинска практика е доказано, че самото ходене на лекар и очакването да чуем “присъдата" болни ли сме, повишава кръвното ни. За това има и специален термин - хипертония от бялата престилка. Това е причината да се препоръчва мониториране вкъщи, но е важно да се спазват описаните основни правила.

Кръвното се повишава от много фактори - натрупване на плаки в съдовете, стрес, страх, вълнение и др. Точното отчитане е от значение, тъй като хипертонията дълго може да не дава симптоми и да бъде открита постфактум при тежък инцидент като инфаркт или инсулт.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Аз съм мъж на 27 години,понастоящем съм безработен!Именно това,че съм безработен ме подлудява!Изпадам в панически пристъпи и получавам панически атаки.Вследствие на тези атаки кръвното ми стига до 160/90...чувството е ужасно.А спортувам всеки ден.Незнам дали това е нормално за млад човек.
+3
 
 
Едни приемат живота за даденост и не смятат да живеят с орлите (колко глупаво изказване само), а други считат всеки ден за подарен и си пазят здравето, доколкото могат. Когато един човек знае как функционира тялото му, то той може адекватно да се грижи за него. За голямо съжаление антомията в средното училище не е на почит. Може би тогава и заболяванията сред младежите щяха да са сведени до минимум. И на 42 кръвното ми рядко прескача границата от 120/80, а пулсът винаги се колебае между 55 и 65 удара в минута. Не пуша, пия по малко червено вино, спортувам, ям плодове, зеленчуци, месо и мазно (защото трябва). Избягвам сладко. Не смятам да живея с орлите, но и не смятам на 45 да съм с инфаркти, инсулти, раци и диабети.
+3
 
 
Смятай къв начин на живот водим щом патологията от вчера е норма днес.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: