ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ето го верния отговор на задачката със синия автомобил и пешеходеца
Автор: Васил Динев 11:04 / 18.04.2018Коментари (74)26477
©
Читателската задачка-закачка, която Plovdiv24.bg публикува вчера, предизвика огромен интерес и вълна от коментари. Резултатите от анкетата са потресаващи - около 43% от анкетираните смятат, че синият автомобил е с предимство.

Резултати от анкетата до момента:
56.52% - Пешеходецът
42.61% - Синият автомобил
0.87% - Нито единият

Появиха се различни интерпретации и коментари на ситуацията от картинката. Публикуваме само част от тях:

1. За да свети зелено за надясно, а и натам отива синият автомобил, той преминава първи. Няма значение, че има пешеходна пътека, на пешеходеца трябва да му е червено и няма как той да е първи.

2. Гледам, че светофарът е на сектори. Щом е пуснала колата на зелен светофар, няма как да е пуснала и пешеходеца на зелено. Има пешеходна пътека, но при наличието на светофар с предимство е светофарът.

3. В случая първостепенна е светлинната сигнализация. Така че с предимство е синият автомобил.

4. Синият автомобил е с предимство. За пешеходеца свети червено. За пешеходците отдясно на синята кола свети зелено. Ако пешеходецът беше от дясната му страна, тогава трябваше да го пропусне.

5. Пешеходецът е с предимство, защото е стъпил на пешеходната пътека.

6. Зависи, ако кръстовището е пловдивско и светофарът е "умен", с предимство е този, който е родом по-близко до Смолян. Ако автомобилът е хасковски, а пешеходецът е пазарджиклия, предимството е за този, който има в близост по-голямо паве

7.  В анкетата почти половината дават предимство на синия автомобил. Което донякъде обяснява множеството случаи на прегазени на пешеходна пътека хора. Просто доста водачи на МПС са си бъркали в носа, когато инструкторите са се опитвали да им налеят нещо в тиквите.

8.  Пита се кой е с предимство? Не кой трябва да мине първи, а кой е с предимство! По закон с предимство е синият автомобил. Никъде на никое кръстовище няма опция да светне зелено за автомобили и да пресичат пешеходци непосредствено пред тях. Пешеходците могат да пресичат, кога
АНКЕТА:
Кой е с предимство?

Пешеходецът
Синият автомобил
Нито единият
И двамата

то автомобилът завие наляво или надясно и веднага след завоя има пешеходна пътека, тогава автомобилите са длъжни да ги пропуснат. Изхвърлете си книжките!!!


9.  Здравейте, Plovdiv24.bg, за пореден път моля. не пускайте въпроси с повишена трудност и не пускайте закачки и коментари на куцо и сакато. Един колега в преден коментар каза 45%, не 90% процента от коментиращите са за отнемане на книжка.

10.  Теоретично въпросът е - кой е с предимство? На практика - човешкият живот е безценен и трябва да се пази!

Цитат от ЗДП:

Глава втора

Правила за движение по пътищата

Раздел седми

Завиване на дясно или наляво.

Чл. 35

4) Завой надясно е позволен при червена светлина на светофара само при наличие на съответен пътен знак или светлинен сигнал, като водачът е длъжен да пропусне пешеходците, да не пречи на движението и да завие, когато се е уверил, че пътят е свободен за преминаване.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-1
 
 
Нека тези, които са на страната на пешеходеца, да дойдат на кръстовището в Кършияка, където беше бившата баня "Филипово"! Посока: Дунав-дясна стрелка към зала Строител и да видят какъв е пешеходния светофар за пешеходците! Как чинно си чакат да йм светне зеленото човече. А нашите законотворци да си избършат станалите вече плоски задници от стоене по банките в Народното събрание с този "закон", който създава конфликтна ситуация!!!
-3
 
 
Трябва да пропусне пешеходците,но тези които са му отдясно по посока на завиването!!
+2
 
 
Скъпи сънародници, моля, прочетете следните редове и се запитайте колко от нещата, които пиша са верни: Идеята на поставената ситуация (както и други подобни) е да се ИЗЯСНИ на водачите на МПС, че ПЕШЕХОДЕЦЪТ Е УЧАСТНИК В ДВИЖЕНИЕТО И КАТО ТАКЪВ ТОЙ/ТЯ/ТЕ ТРЯБВА ДА СПАЗВАТ ПРАВИЛАТА - ДА, но и да не се забравя, че човешкият живот е на първо място! Естествено, че пешеходецът е с предимство! Никъде не е пояснено какъв е сигналът на въпросния пешеходец? Няма какво да се чудите, ПЕШЕХОДЕЦЪТ Е С ПРЕДИМСТВО! Замесен ли е човешки живот/здраве мислете хуманно. Някой пешеходец ви е отнел предимството и е минал на червен сигнал? Нищо подобно, предимството в този момент вече е негово. Защо ли? Ами да речем, че автомобилът може да погуби човешки живот, но, вижте, обратното май не се е случвало. Зад волана бъдете най-вече хора! Само ще поясня, че съм шофьор от 11 г. и не съм пресичал зебра от 4-5 месеца, за онези, които може би предполагат, че съм някой, които излиза от дома си за да пречи на всички останали като се "мота по тия пешеходни пътеки". Организацията на движението в гр. Пловдив е под всякаква критика! Оттам също идват много проблеми. Отделно преди години (а и сега също продължава може би) се раздаваха масово, безразборно шофьорски книжки, къде мислите отидоха тези "шофьори"? Ами, никъде, сред нас са и сигурно шофират всеки денпЃЉ Е, при такава статистика и спад в качеството за сметка на количеството, винаги ще има потърпевши, в случая, всички добросъвестни, толерантни, необременени от егоизъм водачи, които шофират умно, адекватно и не правят "фасони", когато някой им отнел от предимството и им е попречил да стигнат половин минута по-рано, на 5 метра след идващия завой. Преборете злобата, егоизма и агресията, те са ваш враг, това важи за всички! Каквито сме в къщи, такива сме и в магазина като си купуваме хляб, такива сме и на работното място, и зад волана и т.н.
0
 
 
Имах същата ситуация в комотини само че наляво и с каквито трябва светофари...спрях и маляките пешеходци само дето не ми се исмяха...е един си мина сигурно фен на Абсолютното предимство на Пешеходеца. След малко сядам да уча член 35 алин. 4-завой на дясно е позволен при червена светлина само при наличие на пътен знак.... А кой е автора на тази задача и каква му е целта с публикацията
0
 
 
Плашещото в случая е, че според анкетата 42,02 % от далите отговор, са способни потенциално да предизвикат ПТП, защото не знаят или не разбират ЗДП и правилника за прилагането му. И след това ще са убедени, че са прави. В ЗДП има предвидени ситуации в които 90 на 100 от водачите може никога да не попаднат, което не ги прави нелогични, абсурдни или глупави (каквито са близо 1/2 от мненията). Както се оказва, ученето на изуст на отговорите от листовките и получаването на свидетелство за управление на МПС, не е достатъчно за да си добър и БЕЗОПАСЕН за околните шофьор. Което НАИСТИНА Е СТРЯСКАЩО! ПП: Онези големите КРЪГЛИ зелени, жълти и червени светлини по кръстовищата ВАЖАТ САМО ЗА МОТОРНИТЕ ПРЕВОЗНИ СРЕДСТВА. За пешеходците си има (ако са монтирани, което не е задължително) отделни секции.
-3
 
 
Такова кръстовище няма никъде. Завой надясно е позволен в голямо кръстовище както е на Сточна гара , а отсреща отдясно завиват наляво! Тука на това кръстовище трябва да има само зелено и червено без позволен завой надясно. Вижте изказване номер осем. Човекът го е обяснил много точно. Този член 35 нещо куца! Естествено , че трябва да се спира дори и да не е на пешеходна пътека, когато има човек на улицата.
0
 
 
Два дни чета простотии по темата. Ако това, ако онова... ама на него ТРЯБВА да му свети червено, ами то реално така не може... и т.н. и т.н. И ТОВА ВЪПРЕКИ цитирането на правилника. Конкретно ситуацията на картинката е следната - няма пешеходна секция на светофарната уредба. Зелен сигнал имат автомобилите идващи ОТ ДЯСНО на синята кола. Което автоматично дава най-голямо предимство на ПЕШЕХОДЕЦА.
+1
 
 
Ееей, браво. Най-сетне се намери правило, което дава предимство/право на пешеходците да пресичат и на червено, и на зелено, и на жълто, и при изгорели крушки на единия светофар!
+3
 
 
Добре де, от редакцията на Plovdiv24 ви цитираха закона, а вие пак продължавате "ама, ако пешеходеца е на червено", "няма такова кръстовище", "ако пешеходеца е от дясно, а не от еди къде си...". Никъде в ал.4 не се споменава от къде "долита" пешеходеца - водачът е ДЛЪЖЕН! Какво повече може да се тълкува? Ами ако крушката на пешеходния светофар е изгоряла, или е забил на зелено, или пешеходеца не довижда до там, а е и далтонист.... Не знам колко от вас, дали предимство на автомобила, са водачи на МПС, но съм сигурен че всички сме пешеходци.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: