ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
В Пловдив опитват да разберат как се чувстват жените
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:54 / 20.04.2018Коментари (7)5779
© Plovdiv24.bg
Как се чувстват жените в публичното пространство и какви са пречките пред пълноценното им социално включване ще изследват жителите на Пловдив в новия проект на Български фонд за жените "Усещане за град: приобщаващ, безопасен и устойчив Пловдив“, част от програмата на Пловдив –  Европейска столица на културата 2019. Той предизвиква досегашното разбиране за градоустройството и публичната среда като джендър неутрални и настоява за нов, социално сензитивен подход към градското планиране. За да бъде постигнато високо качество на живот в града, е нужно всички хора - жени и мъже от различни възрастови групи, етнос, социален статус и пр., да имат правото да се чувстват свободно, безопасно и комфортно в публичното пространство.

"Важно е да се разбере, че улиците и публичният транспорт, например, не са неутрално поле и степента на свобода, която имат мъжете и жените, движейки се през града, е различна“, заявяват от Български фонд за жените. "Жените и момичетата преживяват случаи на насилие в градското пространство, които са различни от тези, които преживяват мъжете. Освен страх от кражба и физическо насилие, жените изпитват страх от изнасилване и отвличане, който вероятно би се увеличил многократно в неосветен подлез, и са изложени на ежедневни форми на тормоз, който се изразяват чрез думи, звуци, фрази, които ги унижават“.

Този тип полово-специфично насилие засяга тяхното право на сигурност, ограничава ползването им на обществените места и им пречи да постигнат автономия, уточнява още екипът зад проекта. Проучвания показват, че жените променят ежедневните си навици много по-често отколкото мъжете. Например, те са склонни да спрат да излизат по тъмно, докато мъжете - не.

Методът, по който ще бъдат анализирани нагласите и преживяванията, се нарича изследователски разходки и е разработен от международната неправителствена организация Womenability, базирана в Париж, партньор по проекта. Изследователските разходки стимулират участниците в тях да съдействат в един процес на преосмисляне на града. Те ще се проведат в "Тракия" и "Прослав" на 2 и 3 юни 2018 г., а участие в тях могат да вземат всички желаещи (до 20 човека в група). Процесът залага на две разходки във всяка локация – една в група само от жени и една в смесена група. Важен при подбора на доброволците е разнообразният профил по социален статус, етнос, образование, възраст, специални потребности и пр.

Изборът на група само от жени се основава на съществуващата хипотеза, че жените не винаги се чувстват сигурни да говорят пред мъже и са склонни да премълчават. Освен това, жените и момичетата най-добре познават своите лични преживявания и са наясно с това кога се чувстват сигурни и кога – не, а насърчаването им да споделят своите мисли, емоции и опит са ефективни методи за овластяване на жените. От друга страна, смесената група от жени, мъже и деца допринася за по-доброто взаимно разбиране на преживяванията, които всяка от тези групи има (поотделно) в града.

На 31 май и 1 юни 2018 г. граждански активисти, местни лидери, джендър експерти, архитекти, експерти по градско планиране, представители на местната власт и др. ще бъдат обучени в метода на провеждане на изследователските разходки, за да се насърчи едно по-добро, взаимно разбиране за опита на жените, мъжете и уязвимите групи в публичните градски пространства, за гражданското участие като инструмент за трансформация, както и за солидарността и общите действия като ефективна форма за натиск и постигане на промяна.

Последният и най-иновативен етап от проекта е предвиден за лятото на 2019 г. Български и международни творци ще бъдат поканени да трансформират градското пространство, като създадат site-specific арт инсталации в Тракия и Прослав, основавайки се на реалните препоръки и идентифицираните нужди на гражданите, участвали в изследователските разходки. Селекцията е поверена на Лъчезар Бояджиев – куратор на проекта и един от най-изявените съвременни български художници, който ще търси смели и провокативни решения, които да доведат до положителни промени в нагласите и поведението на хората.

Правейки градовете и общностите безопасни за жените и момичетата ще увеличи тяхното пълноценно социално, икономическо, културно и политическо участие. По този начин ще бъдат обезпечени и необходимите условия за придвижване на малки деца и възрастни (защото жените най-често са тези, които се грижат за тях) и ще се вземат предвид различните нужди на всички уязвими групи като мигранти, етно-културни общества, хора с увреждания, юноши, възрастни хора и други.

Проектът има амбицията да предложи модел за устойчиво развитие на Пловдив, чрез подход отдолу нагоре, в който гражданите са овластени да идентифицират проблеми и предлагат решения, и който да бъде репликиран както в национален, така и в международен контекст.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
bayhem....изкажи се де,недей цъка минусчета ако и ти си от джендърите или БФЖ :)
0
 
 
цитат:
Той предизвиква досегашното разбиране за градоустройството и публичната среда като джендър неутрални и настоява за нов, социално сензитивен подход към градското планиране.
В Саудитска Арабия, например, има джендър планиране - хората на едно място, жените - на друго. Явно това е "джендър неутрално" в главите на спонсорираните с джихадистки и сороски мангизи "джендър специалисти".
0
 
 
и когато изследването заключи, че сме мнооооого зле /а, то ще е такова със сигурност/, к`о пра`йм?!
+2
 
 
Някой от БФЖ май живеят в Саудистска арабия или поне така ни натрапват за да смучат пари от безмисленните си фондове и организации.Цитирам:"Важно е да се разбере, че улиците и публичният транспорт, например, не са неутрално поле и степента на свобода, която имат мъжете и жените, движейки се през града, е различна", заявяват от Български фонд за жените. "Жените и момичетата преживяват случаи на насилие в градското пространство, които са различни от тези, които преживяват мъжете. Освен страх от кражба и физическо насилие, жените изпитват страх от изнасилване и отвличане, който вероятно би се увеличил многократно в неосветен подлез, и са изложени на ежедневни форми на тормоз, който се изразяват чрез думи, звуци, фрази, които ги унижават"..... Ти да видиш!Ами който има страхове и психози..има специалисти за това.Психолизи и психиатри...ако не им помогнат...има женски манастири.Там ще се чувстват спокойни и сигурни! Разни пачаври с психози почнаха и жените да ги "страхуват".Като гледам от малки как се разголват с дрехите и поведението си,това ще да е от натиска на мъжете! Или поведението на мама :)
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: