ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Намериха проснат на пода и в безпомощно състояние бивш "велик" пловдивски депутат
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:08 / 23.04.2018Коментари (7)53066
© Plovdiv24.bg
Проснат на пода в безпомощно състояние и пълно изтощение - така приятели открили бившия "велик" депутат и един от създателите на СДС в Пловдив Христо Марков. В събота вечерта те хукнали към жилището му след призив на писателя Румен Леонидов. “Приятели, Христо си отива. Вратата му е заключена отвътре и не може да извика Бърза помощ. Говорих преди минута с него по телефона. Умирам, казва, умирам! Моля ви, майни, сторете нещо. Бог да му е на помощ!", призова творецът в социалната мрежа. Веднага се отзовал Евгени Костинаров. Той пристигнал от Петрич в Пловдив, за да учредяват с бившия кмет на Дупница Панчо Панайотов Дясна народна партия. Пред жилището на ексдепутата дошъл и друг приятел, на когото Марков дал ключ. Успели да отворят и по нощите го транспортирали в пловдивска болница.

“Много съм зле. Никога не ми е ставало така", каза пред “24 часа" някогашният син трубадур. Екипът ни го завари в неврологичното отделение на системи.

Краката му са в рани, а той едва говори. “Животът не помилва никого", процежда 56-годишният мъж, който в последните години води мизерно съществуване. Преди време обяви, че мисли за самоубийство, защото не издържа.

“Разочарован съм от всичко в държавата. Нямам пари за лекарства и храна. Не мога да си намеря работа. Навсякъде ми затръшват вратата, защото съм си отварял устата", заяви бившият седесар от 7-ото велико и 36-ото народно събрание. Навремето се прочу и като част от групата на 39-те, които не подписаха конституцията.

“На ръба на самоубийството съм заради безпаричие", обяви през 2014 г. той. По думите му страдал от диабет и е на инсулин. Трябвали му по 200 лв. месечно за лечение. “Имам и високо кръвно, но спрях хапчетата, не мога да си ги купя. Разпродадох всичко ценно - картини, злато, имоти. За капак и съпругата ми се обърна срещу мен и ме изгони от жилището", описа той. Двете му деца се издържали сами и били в София.

Дълго време бившият депутат нямал постоянно препитание. Живеел на дребни хонорари от авторски материали, които публикува в сайтове. След развода със съпругата си цели 5 г. живял в една барака без ток и вода в село Брестовица.

“Представляваше землянка с компютър", казва той. След ходене по мъките успял да си върне жилището в Пловдив, което в момента обитава. “С решение на Върховния съд ми го дадоха. Доказах, че аз, а не бившата ми съпруга е собственик. Изправих се сам срещу мастити адвокати, защото нямах пари да наема своя защита", допълни някогашният активист на СДС.

Отминал спомен, към който не иска да се връща, е участието му в протестите през 2013 г. срещу кабинета “Орешарски". Беше на първа линия, дори разпъна палатка и спа в нея пред областната управа в Пловдив срещу назначението на тогавашния губернатор Венцислав Каймаканов. Още тогава изглеждаше изпаднал. Не криеше, че трудно се препитава. Приятели научили от социалната мрежа за него и започнали да му предлагат помощ. Той обаче отказал, защото бил прекалено горд, за да приема подаяния. “Не виждам смисъл в съществуването си, но все още имам още мъничко инат и ще опитам да се боря", казваше в моменти на апатия Марков.

Проснат сега на болничното легло, унесен и със забавен говор, Марков отново не се предава. “Ще гледам да се оправя. Много съм зле в момента. Не мога да стана. Върти ми се главата", каза той. В петък сутринта си сварил спагети със сирене. Добавил майонеза и допуска, че от нея може да се е натровил. “Изведнъж от мен започна да тече студена вода. Целият бях мокър. Опитах се да стана, завъртя ми се главата и паднах. Ударих се във витрината на секцията и си раних краката.

Не можех да мръдна, нито да вдигна телефона. В събота Румен Леонидов ми се обади. Викам му: Умирам, а вкъщи не може да се влезе, защото има чип на входната врата на блока. Той обаче алармирал. Така приятели дойдоха да ме спасят", обяснява ексдепутатът.

Чак в 12 часа през нощта го настанили в неврологичното отделение. Марков допуска, че може да е направил инсулт. “От години страдам от високо кръвно", допълва той. Лекуващите лекари обясниха, че скенерът не е показал такива данни. По-скоро имал проблеми с вестибуларния апарат.

“Пропуснах учредяването на новата Дясна народна партия. Все бивши седесари сме - Панчо Панайотов, Евгени Костинаров, Михаил Христов. Последното, което стана в СДС, съвсем ги срина. Не ми се говори. А това е част от живота ми. Тези хора, които се биха преди дни на “Раковски" 134, изобщо ги нямаше през 1991-1992 г. Народът отдавна не ги помни, а те се разправят с юмруци", допълва Марков.

Твърди, че често се чували с Александър Йорданов и с Венцеслав Димитров. “Златка Русева, с която гладувахме навремето срещу конституцията, не съм я чувал едно 10 години. Тя сега е върховен съдия", казва той.

В това време телефонът му не спира да звъни до болничното легло. Вдига го със сетни сили и разказва, че едва е оживял. Сега се моли да се оправи, за да замине за Америка. Без да предполага, стигнал до Меката на киното със свой разказ. С него спечелил сценарна номинация в Лос Анджелис и преборил 2800 конкуренти. Това се случило миналата година. Написал разказ за един от най-скандалните областни управители на Ловеч - Никола Бангиев. Викали му Пусти Никола. Така озаглавил и творбата си. “Той е анархист, женил се е 5-6 пъти. Избил е маса народ. Бил е красавец, купонджия и горянин в село Торос. Накрая се взривява."

Един приятел - Славчо Стефанов, който също е от Торос, но от 30 г. работи като осветител в Холивуд, попаднал на разказа ми. Много го харесал, споделя Марков.

“Ицо, страхотен е. Аз ще ти го преведа. Тук всяка година има конкурси за сценарии, в които участват кандидати от цял свят", обяснил му Стефанов. Марков се съгласил. Но минала година и авторът на “Пусти Никола" почти забравил. През март т.г. получил писмо, с което го известили, че неговият разказ е сред 32-те класирани творби от общо 2800.

Изпратиха ми и чек с 2000 долара поощрителна награда. Пишат ми, че много им харесал сюжетът и ме канят в началото на юни в Лос Анджелис, като ми поемат разноските", обясни Марков. Категоричен е, че иска да отиде. Само се моли да оздравее. Не е изключено да пробие в Холивуд и животът му да се промени. Припомня, че когато Господ затваря врата, отваря два прозореца.

“Хората там са ме оценили за разлика от Пловдив", размишлява Марков. И припомня, че далеч преди родният му град да бъде избран за европейска столица на културата, той лансира идеята как Пловдив може да спечели надпреварата. Тогава обясни, че разковничето е “Столипиново" с неговото многообразие. Каза, че това е оригинално и интересно.

“Откраднаха ми идеята, без да споменават, че е моя. И наложиха забрана да контактуват с мен. Нищо. Нека се кичат с чужди хрумвания. Да видим как ще ги реализират", обобщава Марков.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Много глупаци са се докопали до клавиатурата и пишат ли пишат ...
на 24.04.2018 г.
+1
 
 
Дано такава е участта на всички депутати!
+6
 
 
ОБРЪЩЕНИЕ КЪМ ТАС: Тъне в мизерия защото той сам си избра това положение той си изгони децата от собствения дом за да живее там с любовницата си, Децата му ги беше страх от него защото той ги е заплашвал многократно. КАК СЕ ЖИВЕЕ С ТАКЪВ ЧОВЕК, той мисли повече за приятелите си и любовниците отколкото за семейството си.
+2
 
 
Пачо (Спасе Гърневски), я му помогни на човечеца, нали едно време бяхте биз-бизе?!
+6
 
 
При две деца да тъне в мизерия...Не само той,много стари хора са така.Поне за лекарствата можеха да му помагат.Грозно!
Работя за себе си,а щом работя,това е добре !
на 23.04.2018 г.
+5
 
 
Преди 27-28 г. беше се проснал и пред ОД на МВР в "Капана" /протестираше за нещо/ ...тъй че не му е за пръв път. Ама като се върна назад в годините...и какви ги надроби СДС....ми се до аква.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Български национален отбор по футбол
Лято 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: