ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Лечението на белодробен карцином дискутираха в МУ-Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:38 / 28.04.2018Коментари (0)2080
©
Бивши и настоящи студенти от
МУ - Пловдив:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
Медицински университет – Пловдив организира кръгла маса на тема  "Обединени при лечението на белодробен карцином“. На събитието присъстваха около 50 медицински специалисти - биолози, патолози, онколози, гръдни хирурзи, пневмолози и фтизиатри  от лечебни заведения в града, както и университетски преподаватели и представители на фармацевтични компании.

"Казват, че злокачествената клетка е по-умна от 100 онколози взети заедно, но не и от цялата медицинска и фармацевтична гилдия. Злокачествената клетка е винаги една крачка пред нас със способността си да се адаптира и развива резистентност, което си е направо индикация за интелигентност.“, заяви по време на откриването на форума ректорът на МУ-Пловдив чл.-кор. проф. д-р Стефан Костянев.

Той акцентира на мястото на Университета в борбата с белодробния карцином, отбелязвайки, че първата пулмонектомия в България е направена преди 66 години от проф. д-р Янко Добрев. Годишно в катедрата по гръдна хирургия към МУ - Пловдив се извършват около 25% от тоталните резекции на белодробен карцином, които са между 80 и 100 случая на година. Като стратегическо направление в МУ – Пловдив е персонализираната медицина и фармакогеномиката на  онкологичните заболявания. В тази връзка е създадена Катедра  по клинична онкология и два много важни центъра – Морфологичния изследователски център и Центъра по персонализирана медицина и фармакогенетика.

Проф. д-р Виктория Сарафян, зам.-ректор на МУ–Пловдив отбеляза, че основна цел е да се осигури комплексна грижа за пациента. Университетът разполага с инфраструктура, с катедрите по Клинична онкология, по Медицинска биология, по Обща и клинична патология,  Университетските болници, с техните клиники и отделения по гръдна хирургия и партньорите от Българската асоциация по персонализирана медицина.

"Персонализираната медицина е приоритет за МУ – Пловдив, защото тя гарантира един прецизен подход, свързан с превенция, с диагностика, с терапия и с мониторинг. Предимствата са точната диагноза, оптималната терапия, прецизираните медикаменти, повишената безопасност, по-малкото странични ефекти и не на последно място по-малката загуба на средства и икономическата ефективност на едно персонализирано лечение.“, каза още проф. Сарафян.

Обзорно представяне с данни за заболеваемостта и анализ на сегашния алгоритъм при лечение на белодробния карцином, както и възможностите за интердисциплинарен подход в диагностиката и лечението му направиха проф. д-р Виктория Сарафян, която е и ръководител на Катедрата по Медицинска биология, проф. Жанет Грудева – ръководител на Катедрата по клинична онкология и Доц. Веселин Беловеждов – ръководител на Катедрата по обща и клинична патология към МУ - Пловдив.

Анета Пиперкова от БАПЕМЕД представи оперативните и организационни дейности свързани с диагностиката на белодробния карцином. Тя отбеляза, че към момента диагностиката на една голяма част от използваните биомаркери не се реимбурсира в България и поради тази причини това се извършва чрез пациентски програми, които се обезпечават и се финансират от фармацевтичните компании. Програмите са безплатни за пациентите и за лечебните заведения и са достъпни за всички пациенти на територията на цялата страната.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бум на коклюш в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Политическо противоборство в САЩ
Облагородяват Градската градина
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: