ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Готвят данъчна тесла за притежателите на много жилища
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:02 / 18.05.2018Коментари (8)6245
©
Собствениците на повече от две жилища, които седят необитавани, ще бъдат принудени да плащат по-високи данъци или пък да предоставят имота на общината за социални цели. Подобна идея заяви Фьодор Салмов, директор на дирекция "Жилищна политика“ в Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) по време на семинар на тема "Подобряване на енергийната ефективност на обществените и жилищни сгради“, част от конкурса "Екообщина 2018“.

"Мислим да поставим на обсъждане възможността за увеличаване или за въвеждане на прогресивен данък за жилища за т. нар. наднормено потребление. Имаш едно жилище плащаш нормален данък, имаш второ - окей, но когато притежаваш трето, четвърто, пето, шесто бъди така добър да платиш по-висок данък или ще предоставим опция тези жилища да бъдат предоставяни на общината за социални цели, възмездно, разбира се“, коментира Салмов.

Така, ако наистина бъде предложена подобна промяна и бъде приета, то ще можем да избираме или да даваме повече пари на общинската хазна, или да получаваме наем. По думите на Салмов данъчните промени в областта на жилищния сектор са абсолютно задължителни. Той поясни, че близо 28% от жилищата в България са незаети.

"Вярно е, че една част са празни, защото има обезлюдяване, има и ваканционни имоти, но в крайна сметка 700-800 хил. жилища стоят празни. Това са или жилища, които са дадени под наем, и не са регистрирани по съответния ред, или апартаменти закупени с инвестиционна цел“, обясни той. Според него сънародниците ни трябва да осъзнаят, че притежаването на жилище е освен право и отговорност.

Междувременно регионалният министър Николай Нанков заяви пред "Монитор“, че идеята за данъка не е обсъждана на политическо ниво. 

По думите Салмов основният ефект, който се наблюдава след санирането на блоковете е намаление на енергопотреблението с 40-60%. Не трябва да се пренебрегва и фактът, че след като блоковете се санират, то цената на апартаментите се вдига с 15-20 на сто.

Салмов поясни, че тази инвестиция, която се прави от страна на държавата, ще се възвърне в рамките на 8-10 години. Според него към края на април регионалното министерство се е разплатило по 827 сгради на стойност над 800 млн. лева.

Той изрази надежда, че до 2050 г. целият жилищен фонд у нас ще бъде обновен. Но за целта трябва да се санират по 1500-2000 сгради годишно, а не както в момента по 500-700. Това обаче може да стане, само ако строителните фирми се профилират, което ще допринесе за по-бързото и по-качественото изпълняване на услугата.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Aнонимен
на 18.05.2018 г.
0
 
 
Предлагам Цв. Цв. да коментира предложението.
+2
 
 
Всички безделници Комунисти ръсят мозъци...А Национализация и разстрел за имащите 2 имота...мама ви!
+3
 
 
Ех все гледат как да изсмучат парите на хората. Боклуци! Като гледам как е направена изолацията на някои сгради, ме съмнява,че ще изкара до 2050.
+6
 
 
Жалко, че такива смешници работят в министерства и вземат тлъсти заплати. Още не изтрезнял от среднощния купон, някакъв си Фьодор.....разсъждава умно, ама много умно. Ами дайте му достъп до ЕГН-тата и да определя данъка /сгради, смет, МПС/ поименно. Който не е съгласен в Сибир! Твърда ръка трябва, товариш Борисов!
+6
 
 
Този авангарден "демократ" (всъщност неокомунист) Федя надмина и комунистите отпреди 1989 г., които не разрешаваха на семействата да имат повече от едно жилище, повече от една кола, повече от една работа, повече от една жена и т.н.
+8
 
 
тези нормални ли - ако случайно имаме повече от едно жилище да им го предоставям за да го дадат на ц***ни да го ползват, айде моля моля...Значи някой си сгъсват д*то да работят и да търсят варианти да осигурят наследниците и хоп държавата, айде дайте ни ги да ги ползваме .... те ще ни кажат какво да си правим имоти /не че имам, но все пак/
+7
 
 
Дано следващите идеи на Фьодор Иванович да не предвиждат заселването на три семейства "от народа" в новообразувани комуналки в частни жилища, за които някой е блъскал на гурбет. А не е зле да се осведоми, че в европейски страни, където е въведен прогресивен имотен данък, основното жилище за обитаване не е с "нормален данък" (според Фьодор Иванович), а е ОСВОБОДЕНО ОТ ДАНЪК. Налози се плащат за второ и т.н. жилище.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: