ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Музика
Личности
Културни
Кино и филми
Други
Кулинарни
Може ли да сте зависими от шоколада?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:18 / 20.05.2018Коментари (0)4358
©
Държите ли шоколад в хладилника по всяко време за онези "извънредни ситуации", когато отчаяно се нуждаете от нещо сладко или иначе ще умрете? Отваряте опаковката и си казвате, че ще отхапете само едно малко парченце, само още едно и още едно и…изяждате целия шоколад. Пристрастени ли сте? Или е много вкусен? Нека видим.

Шоколадът играе ролята на супергерой и супервраг що се отнася до здравослвоното хранене. Според едни какаото играе важна роля за здравето на сърцето, но самият шоколад е като хероина – започнеш ли с него, отказването е трудно. Какво ни дава той, за да е такъв?

Изследването може да стане объркващо, но едно нещо е сигурно: Ние (повечето хора) обичаме шоколада, а понякога го обичаме в абсурдно големи количества. Тази мания датира от древни времена, когато какаовите зърна се предлагат от маите и дори се обменят като валута в някои ранни американски цивилизации.

Днес той се е превърнал в най-често желаната храна за малки и големи. Шоколадът се хапва по хубав повод, за почерпка, когато сме тъжни, когато жадуваме за нещо сладко…

Големият въпрос е защо толкова много обичаме шоколад и може ли да контролираме това?

Тъй като процентът на затлъстяване се повишава, учените търсят все по-дълбоко причините тази храна така да води до пристрастяване, подобно на наркотик. При някои това се изразява с прием на големи количества, при други - с нощни пристъпи, които въпреки желанието ни, не може да се откажем.

Но приликите не спират до тук. Както при наркотиците, така и при вкусът на храната е установено, че води до освобождаване на допами - невротрансмитер, свързан с удоволствието. И след като вашия мозък свърже приемът на шоколад с това удоволствие, той започва да го изисква. Според едно проучване сред група жени, голям процент от тях имат повишение на допамина, докато гледат картина на шоколадов млечен шейк.

Също така нещо, наблюдавано при зависими от наркотици, е допаминово движение, което се асоциира с пристрастеното поведение. Какво се случва, след като жаждата е удовлетворена? Жените, на които е даден шоколадовият млечен шейк, след като са разгледали картината, показват спад на активността в частта на мозъка, свързана с контрола и волята. Вероятно това е причината, поради която можем да се кълнем в любовта си към шоколада за цял живот.

Това пристрастяване може да се прояви с много различни храни, но шоколадът изглежда има някои качества, които учените и шоколозите определят като особено съблазнителни.

И ако мислите, че тази зависимост е заради захарта и мазнините, не е съвсем така. Според едно скорошно проучване той може да е свързан с взаимодействието му с определена молекула, наречена енкефалин, която съществува в нашия мозък, наподобява ендорфините, и може да доведе до пристрастеност.

Шоколад срещу наркотици

Въпреки че има много прилики между употребата на наркотици и шоколадовото потребление, има и някои ключови разлики. От една страна, няма много доказателства, че можем да развием шоколадовата зависимост по същия начин, по който можем да развием зависимост от наркотици. И въпреки че някои от нас смятат, че това е медицински проблем, желанието за шоколади и "шокоманията" са по-скоро феномен на определена страна, в която консумацията се стимулира и насърчава чрез реклами, маркетингови стратегии и изграждане на идеята за щастие, когато го консумираме.

Не се отказвайте от шоколада, не гледайте на него като на враг. Все пак има и други пристрастяващи неща като тренировки или компютърни игри ( не развивайте пристрастеност към тях). Просто му се наслаждавайте умерено и го приемете като награда за нещо хубаво.
 







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Любопитни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: