ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Русенец изобрети алтернатива на Брайловото писмо
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:50 / 29.05.2018Коментари (1)2927
©
Русенецът инж. Койчо Митев изобрети цифрова система, която може да бъде ползвана като алтернатива на традиционното Брайлово писмо. Предлаганото решение позволява на хора със зрителни, слухови или говорни увреждания да четат и пишат само чрез устройство с 10 бутона, свързано с компютър. Системата е наречена от автора Bulgarian Braille и e приложима за всички езици по света, пише в. "Телеграф". Изобретателят е подал искане за проучване и заявка за патент в Патентното ведомство на България и отговорът от там е, че решението отговаря на изискванията за новост и изобретателна стъпка. Сега инж. Митев търси производители на електронни устройства, за да се направи прототип – концептуален модел, който да бъде предоставен на потребители за тестване.

"Системата позволява да се чете и пише чрез разполагане на пръстите върху десетте бутона, като при четене бутоните се повдигат, а при писане – се натискат. Пръстите на ръцете условно са номерирани от 0 до 9. Необходимо е също потребителят да запомни и поредния номер на буквите в своята азбука. Известно е, че броят на знаците от различните писмени системи по света е двуцифрено число. Латинските букви, използвани без диактричните знаци в английския и италианския език, са 26, буквите в гръцката азбука са 24, българската кирилица има 30 букви, а най-много букви има в кхмерското писмо – 74. Всеки знак от която и да е писмена система може да се идентифицира само чрез две цифри в диапазона от 01 до 99“, обяснява инж. Митев. Знаците за пунктуация и други символи се представят с двуцифрени кодове в диапазона от 75 до 99, извън диапазона на кхмерското писмо, като те са еднакви за всички писмени системи.

Съдържанието на текстовете за четене е вградено в преносимо устройство /флашка/. Електронните книги ще имат вграден чип, който управлява превода на писаната реч към цифров образ на всеки писмен знак и ще осигурява повдигане на бутоните под пръстите на потребителя. "Броят на хората по света с увредено зрение, говор или слух е над 350 милиона. Брайловото писмо е създадено преди почти 200 години. Време е да се появи ново решение – не чрез плъзгане на върховете на пръстите върху полукартон по множество перфорирани точки, а чрез космическите десет цифри“, смята инж. Митев.

По думите му чрез изобретението физическото качество чувствителност на върховете на пръстите на потребителя, както и запаметяването на комбинацията от точки на традиционното Брайлово писмо ще бъдат заместени от по-прости за усещане и запомняне човешки качества – повдигане или притискане на бутони или клавиши от пръстите на ръцете и запаметяване на пореден номер на всеки писмен знак. Инж. Койчо Митев е готов да дари благотворително авторските права на системата при изявено желание от страна на държавата и организациите на хората с увреждания.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: