ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Откровено писмо на преподавател за порочни практики на път да "взриви" пловдивски ВУЗ!
Автор: Васил Динев 11:20 / 29.05.2018Коментари (5)24939
©
Бивши и настоящи студенти от
УХТ:
виж още
Намерете бивши съученици, състуденти, колеги и стари приятели! Регистрирайте се или влезте в профила си.
С Plovdiv24.bg се свърза преподавателят по "Компютърни мрежи" Янислав Картелов. Чрез нашата медия той поиска да съобщи за порочни практики в Университета по хранителни технологии: "Здравейте, приложено Ви изпращам моята позиция по отношение на проблем, който съществува в Университета по хранителни технологии (УХТ) в Пловдив. До момента бях служител на университета, като извеждах дисциплините: "Комптърни мрежи", "Операционни системи", "Компютърна графика"...

Стана модерно академичните организации да популяризират дейността си с все по-интригуващи целевата аудитория методи - например джипа, който ВУАРР дава на щастливия факултетен номер. Но все пак подхожда ли на друг пловдивски ВУЗ, доказан във времето, като УХТ, с четири пъти по-дългогодишна история и традиции да участва в чак толкова агресивна рекламна кампания? Университетът не страда от критична липса на кандидат -студенти и това е добре. Но да видим тогава какво може да направим за вече обучаващите се? Все пак колкото по-доволни студенти, толкова по-вероятно е да има нови и още желаещи. Въобще недоволни студенти не трябва да има. Всеки записал се факултетен номер е щастлив.

Казано на съвременен език, нужна за студентите е една промоция: По принцип трябва да учим материал по дисциплините в специалността, която сме си избрали. Да, но това може да ни създаде известни затруднения в даден момент, но защо да си създаваме затруднения? А и защо въобще да учим, като ние вече знаем всичко, освен това сме щастлив факултетен номер. Какво да правим в подобна ситуация?

Достатъчно е да си изберем преподавател, когото не харесваме.  Дисциплината така или иначе вече я знаем и не е нужно да полагаме каквито и да е усилия.  Ще я преминем със заяждане, оплаквания и заплахи към преподавателя. Ако това не помогне веднага, то достатъчно е да пуснем жалба срещу него и готово! Ръководството на университета непременно ще помогне. Това ни гарантира специален изпит само за нас и висок успех на него, от почти 3 до 6  - веднага!

Звучи ли абсурдно? Може, но пък е вярно!  Специалността "Компютърни системи и технологии" е достатъчно престижна и модерна, за да изпробва всяка подобна новост. Тази "промоция" не направи изключение и вече е проверена и доказана от двама студенти на УХТ – Пловдив. Не е лошо да напишете оплакването и от името на цяла група, въпреки че искате да се възползвате от "промоционалното" изпитване само вие. Съдържанието на самото оплакване няма особено значение, например може да кажете, че преподавателя, когото не харесвате, води занятията си с краката нагоре. Може да кажете, че ви е ясно какво как и защо трябва да правите, но всичко това изобщо не ви харесва, все пак нали сте студент, който вече знае, освен това си плаща и семестриалната такса. Не би следвало при това положение някой преподавател да се опитва да работи с него. 

Моят съвет, уважаеми студенти на УХТ, е - задължително  използвайте тази "промоция" сега - в периода на нейната активност. Не е напълно гарантирана, защото за успеха на подобна акция помагат и други фактори, но висок шанс съществува – опитайте! Така или иначе няма какво да изгубите, а ако все пак  благодарение на опитите за прекомерно използване на промоцията ще се наложи на ръководството да я прекрати, то тогава ползата ще бъде за всички останали студенти, които имат желание, воля и искат да се обучават нормално!







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Това е стандартна процедура във всяко ВУЗ. При конфликт с преподавателя и претенция от студента, че е подготвен по дисциплината, се свиква специална комисия, която изпитва последния. Прави се отдавна, много преди образованието ни да се срути. Винаги е имало подобни случаи. В днешно време дори са рядкост, защото обикновено изпитите се дават и на празен лист, затова прави впечатление... ;-) Иначе е странно, че този преподавател води съвсем различни дисциплини, явно е даровит, поливалентен... Или пък, нивото на преподаване на тези дисциплини е много ниско (което вероятно е правилното предположение). Ако е така, много е вероятно студент, който професионално се занимава някъде (с инжинерна графика например) да знае неща, които преподавателят не знае или (още по-лошо) ги знае грешно... Аз имах възможност наскоро да се запозная с нивото на преподаватели от друго ВУЗ във връзка с един специфичен технически проблем (макар и рядко, имам нужда от консултация). Оказаха се изключително неподготвени и напразно си загубих времето. Та, този, ако наистина е вещ в тези дисциплини, ще получава 3-4 пъти повече пари извън ВУЗ, но щом се е нахендрил вътре, може би, не е чак толкова напред с материала.
0
 
 
И е прав и не е прав... В сферата, в която преподава и има претенции, че следи, неведнъж е доказвано, че ученикът изпреварва учителя... И в това няма нищо обидно, лошо или каквото ще да е друго. Ако учителят се е засегнал от студентите си, правилният подход е да ги извика след лекция/изпит и да говори с тях, да каже какво смята той, те да изложат позициите си, нещата, с които не са съгласни и да се разберат. Да се пишат писма до медии, да се "напуска" работа и всякакви други глупости, били те от страна на студенти или преподавател, са несериозни и смешни. Информатиката, компютърната графика, системи и т.н. са толкова динамични, че дори най-добрите "изпускат" новостите. Не мисля, че има нещо лошо ученикът да покаже нещо на учителя си, като ако това нещо е новост за преподавателя, достойното е да го приеме и да каже, че приема забележката... Най-добре е защитниците на едната и другата страна да спрат да пишат, а двете страни да си решат нещата помежду си... Вие сте висшисти, вие /и двете страни/ сте елита! Спрете се и се разбете, не се дръжте като малки деца.
0
 
 
От въпросното писмо не става съвсем ясно какви точно са тези порочни практики и дори до колко са порочни въобще. Има някакви двусмислени намеци, но нищо конкретно. Доколко аз съм разбрал (на база собствено тълкование върху откровеното писмо) преподавателя казва че общо взето оценките на студентите са един вид завишени само и само да се чувстват те комфортно във въпросно учебно заведение. Ако е така, то това не се отнася само за ВУЗ-овете а за цялата образователна система. Неща за които на нас някога в училище ни пишеха двойки с лека ръка, на сегашните ученици за същите неща им пишат петици че и шестици дори. Аз лично няколко пъти не съм се сдържал да си направя гаргара когато някакви наперени бабички ми хвалят как техните внучета са пълни отличници, а след кратка беседа с пълните отличници ги хващам че не знаят елементарни неща. За какво да говорим? Ами многото частни занимални и частни езикови училища - там как будалкат че учат децата на нещо само и само да вземат на родителите парите и накрая да издадат някакви лъскави сертификати дето никъде не важат. Това разбира се съвсем не се отнася за всички, защото измежду тях има и много реномирани с репутация градена и отстоявана години наред. Та в конкретния случай май става въпрос за някакво разчистване на сметки между бивш служител и бивш работодател, тъй че да не се връзваме много, щото в такива случай всеки е прав за себе си а истината обикновено е по-различна.
0
 
 
Ще ви доразкажа историята ,понеже е хубаво да знаете цяла история. Тези въпросните цитирам:"двама студенти" изразиха мнение в часовете му ,че не са съгласни с казаното от него, после и на изпитите също изказаха мнение относно въпросите в теста. Преподавателя по думите си горе смята ,че те нарочно са го нарочили и му правят мръсно, като пропуска да каже как той ги е нарочил "следващите 5 години да не си вземат изпита" - така се е изказал той пред свойте колеги ,решение взето на базата на предположения дали го лайкват или не. Тези "двама студенти" си изкарват хляба с професия в големи фирми, засягаща и сферата на учебния предмет, по който имат тези разногласия, т.е. те имат нещо на ум, за да не са съгласни с него,а нужно ли е АКО той не е прав да се съгласят с него независимо, че учи на грешни неща и това ли означава да мразиш преподавателя си - когато не си съгласен с него ? Тези "двама студенти" до колкото разбрах са си взели изпита пред комисия (след като въпросния преподавател е държал той да ги изпитва, а не комисия - правете си изводите защо ли ???). А преподавателя казва ли някъде как колегите му са открили ,че наистина има грешни въпроси в тестовете му. Така всеки може да разказва собствената истина, но като ще е по медийте нека да се узнае и останалото. Не забравяйте ,че освен мързеливите има и такива, които учат, и като ще говорите истината я казвайте цялата, колкото и да не ви е комфортно. Ако те му правеха проблеми той трябваше да говори с декана за тези студенти, а не да го превръща в мерене на его с късане по изпити. Очаква се по-интелегентен отговор на несъгласия от академична личност, като например университетски преподавател, нали така ? Може и тези "двама студенти" да са сбъркали някъде и да не са били прави. Важното е следното: - Това Не е порочна практика ,а разногласия прерастнали в простотия ! Ако има порочни хора и практики в този университет, ще се радвам да ги публикувате .
+3
 
 
Преподавателя може да си е прав - студентите не им се учи ,но и корупцията е до шия ! Не си губете парите и най-вече времето, което ви е още по -ценно! Ако махнат Ц.Колеva заедно с лавката и Н.Теодосиеva , може поне малко да се доближи до ВУЗ - сега е на ниво корумпиран колеж ,да не кажа и по-ниско. Тези двете сигурно ще пуснат лотарийни билети с лика на УХТ ,мартенички и картички Пиф и Еркюл за празниците от сливенския. Преди години завърших стопански факултет на въпросното "учебно заведение" (те и другите факултети са на същия хал) и мислех ,че вече не съществува - изненадах се от статията. Иначе преподаватели има и свестни ,дано не ги "погълне" системата или поне да избягат навреме- студентите ,че не им се учи ясно ...но има и мераклии тук там. Каквито и промоции да правят ...истината е ,че корабът потъва бавно,но сигурно.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: