ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Връщат оригиналния облик на Военния клуб в Пловдив?
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:48 / 29.05.2018Коментари (9)9020
©
По инициатива на областния управител Здравко Димитров се състоя втората работна среща на инициативния комитет за възстановяване блясъка на Военен клуб – Пловдив. Повод за организирането на срещата беше желанието на областния управител, представителите на областната администрация, военните и членовете на инициативния комитет да стартира цялостното ремонтиране и възвръщане на историческата архитектура на емблематичната за града сграда, както и превръщането й в средище на градския културен живот.

На срещата присъстваха и бригаден генерал Явор Матеев, директорът на Регионален исторически музей в град Пловдив - г-н Стефан Шивачев, изпълнителният директор на Министерство на отбраната Валери Стоянов, заместник областните управители Петър Петров и Димитър Керин, Борислав Димов – главен секретар в областна администрация Пловдив началникът на Военно окръжие – Пловдив полковник Стефан Карагегов, о.з полковник Сотир Докторов – почетен председател и секретар на Общинския съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – гр. Пловдив, о.р майор Атанас Хаджиев – председател на Областния управителен съвет на Съюза на ветераните от войните на България – Пловдив и о.з полковник Атанас Найденов – секретар на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва – Пловдив, заместник-началникът на ВО подполковник Петров, главният архитект на Областна администрация – Пловдив – Валентин Маринов и експерти.

Всички присъстващи бяха единодушни, че трябва да се работи за реализиране на идеята за пълноценен ремонт на сградата, строена преди 110 години. Стефан Шивачев представи историческа справка за създаването на Военния клуб и предостави на присъстващите снимки от първоначалния вид на сградата, чието строителство започва през 1906 година и завършва през 1908 година, а официалното му тържествено откриване става на новогодишен бал срещу 1909 година.

През 1923 година във Военния клуб е възникнал пожар, който основно е засегнал покривната конструкция, включваща три броя кули. След пожара е извършен ремонт, при който две от кулите са отстранени.

Директорът на музея показа архивни снимки, които дават визуална представа за облика на сградата преди разрушаването й от пожарите и земетресенията. Вследствие на две земетресения голяма част от покрива е разрушен и от 1929 г. със средствата на държавата е възстановен в сегашния й вид.

Във Военен клуб – Пловдив предстои да бъдат извършени частични ремонтни дейности на втори и трети етаж на сградата, които са крайно недостатъчни.  По прогнозна стойност, цялостен ремонт с възстановяване на първоначалния вид на фасада, покрив и интериор на сградата, ще възлезе около 4 млн. лв. Ако до две седмици се формира работна група, до средата на месец юли може да стартира техническото задание и ремонтът да приключи в рамките на една-две години. Залата разполага с около 450 места, които ще бъдат мобилни, за да може да се превърне в мултифункционална.

Областният управител застана твърдо зад идеята да бъде възстановен първоначалния вид на Военен клуб - Пловдив и обеща да окаже пълно съдействие за реализирането на този проект. Той заяви, че целта е да бъде възстановен блясъка и величието на сградата, за да може тя да остане за идните поколения и да се превърне в притегателен културен център, който ще използва и от гражданите, и от военните.


Още по темата: общо новини по темата: 7
21.02.2024 »
15.06.2021 »
02.12.2020 »
16.07.2020 »
31.12.2018 »
24.07.2018 »
предишна страница [ 1/2 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Чудесна идея и дано скоро да има реализация!!!
+4
 
 
Все бивши шапкари които като са били на власт не са си мрънднали пръста . Къде е 1929 и къде е 2018г. Сега са се "загрижили" по почина - "Пари нема - действайте!"
+5
 
 
Възстановяването на тази достолепна сграда обаче ще има истински смисъл, ако се помисли навреме за двата архитектурни тумора на площада - Пощата и Партийния дом, които нямат нищо общо със заобикалящата ги среда на центъра.
Накъдето и да отива тълпата – бягайте в обратната посока. Тя винаги греши.
на 29.05.2018 г.
+4
 
 
Ако шапкарите нямат пари, то нека общината да купи сградата и да й върне вида от картичката. Сградата наистина е красива и с малко външна козметика и ветрешни преустройства отново може да се впише в културния живот на Пловдив.
+6
 
 
Имат снимки!!! Изглежда великолепна сграда!Президента е бивш военен.Вместо да се кланят на паметници на чужда армия,да отделят някой лев и да го направят дом на българската армия.Ще има полза от него! За разлика от спорни "символи".
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
ФК Марица във Втора лига, сезон 2023/2024
Тестват новите сирени за ранно предупреждение
Парламентарни избори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: