ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Готви ли се да даде кметицата на Куклен 500 000 лева на скандалната "Тракия РМ" без законен търг?
Автор: Васил Динев 08:39 / 01.06.2018Коментари (2)8720
Кметът на Община Куклен Мария Белчева и заместникът й Христо Божинов подготвят договаряне със строителна фирма за реконструкция на малък пътен участък, затворен между с. Цар Калоян и главния път за х. Здравец, научи репортер на Plovdiv24.bg.

Проектът за подсилване на пътната отсечка е трябвало да бъде изпълнен още преди 3 години, когато кмет на общината е бил Илхан Кадир. Причина за това е отдавна наблюдавания свлачищен процес до малък пътен участък, който става причина за проектиране на подпорна стена.

Липсата на пари в малката община обаче накара общинското ръководство да забрави за този въпрос в продължение на 3 години, докато на 26 април 2018 г. с Постановление на Министерския съвет не беше отпусната парична помощ в размер на 509 179 лв. Парите са предназначени изцяло за възстановяване пътя в частта, представляващ отклонение от общинския път III-8604 за с. Цар Калоян. Пътният участък е дълъг 300-400 метра. Макар и след години, сумата, отпусната от Правителството за този стар инфраструктурен обект, дойде за кметицата като мана небесна предвид оглозганата общинска хазна.

Според запознати, общинското ръководство предварително се е разбрало с определена фирма за изпълнението и плащането на обществената поръчка, като поради тази причина търси начин да проведе т.нар. "процедура на договаряне“, за която не се изисква обявление на обществената поръчка. В случая се замесва името на Димитър Пейчев, бивш заместник-министър на земеделието в кабинета на Тройната коалиция и приватизатор на "Тракия РМ“, който през 2010 г. беше арестуван при специализирана полицейска акция в Садово във връзка с подкуп.

Хора от бранша твърдят, че вместо да се обяви явна процедура по закона, Белчева и Божинов повече от месец търсят начин да оправдаят договарянето с избраната фирма с аргумент, че няма време за 30-дневно обявление. А всъщност тридесетте дни са минали многократно.

Точно сега, след като излиза постановлението за финансирането, било "договорено“ и писмо от "Хеброс бус“, че превозите до с. Цар Калоян може да бъдат преустановени, заради … свлачището. Официални документи пък сочат, че свлачището за последно е било активизирано през … 2015 год. Очакванията са средствата в размер на 509 179 лв. да бъдат усвоени до последния лев, като по този начин ремонтът на пътя, който според местните "наподобява по-скоро пешеходна алея“, можело да струва на данъкоплатците около 1400 лв. на метър.

Според други, проектът е изготвен за строителството на изцяло нов път с нова подпорна стена и отводнителни канавки, но болшинство от жителите са по-скоро скептици предвид лошият имидж на общинската управа при възлагането на обществени поръчки и големите харчове. Какъв път ще бъде направен и на коя фирма ще бъде даден договора остава скоро да разберем.

За да даде строителството на избраната фирма, общинското ръководство ще трябва да проведе т.нар. "процедура на договаряне“, като отправи покана за преговори и сключване на договор с точно определени фирми. В случая е много вероятно да бъде приложена известната схема с изпращането на покани до 3-4 фирми, от които едната е избраната, която трябва да усвои средствата на висока цена, а другите, които обикновено са свързани с фирмата-лидер, подават оферти с по-лоши условия и по-високи ценови показатели. Това ясно ще проличи, като се види до кои фирми общината ще отправи покана за сключване на договор, дали тези фирми са абсолютно нови за общината, и дали в процедурата ще бъдат поканени други фирми, които през последните години участват в обществени поръчки на общината и ремонтират общинските пътища.

Остава да видим, дали все още можем да разчитаме на елементарен морал и поне малко чисти намерения в местното общинско ръководство или отново ще се стигне до ограбване на средствата и надеждите на данъкоплатците.


Още по темата: общо новини по темата: 53
03.06.2023 »
18.02.2022 »
17.02.2022 »
29.12.2021 »
15.12.2021 »
01.06.2021 »
предишна страница [ 1/9 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
"....е много вероятно да бъде приложена известната схема с изпращането на покани до 3-4 фирми, от които едната е избраната, която трябва да усвои средствата на висока цена, а другите, които обикновено са свързани с фирмата-лидер, подават оферти с по-лоши условия и по-високи ценови показатели...." и в последствие другите фирми оказали "съдействие" на фирмата-лидер се включват в "усвояването" на средствата в качеството на подизпълнители.
0
 
 
Че то това и в Пловдив се случва. Та в Цар Калоян ли няма да го има?
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Парламентарни избори 2024
Купа на България, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: