ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдив почете Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:23 / 02.06.2018Коментари (0)5306
С поклонение, отдаване на почести  и полагане на венци и цветя в Пловдив бе почетена 142-та годишнина от гибелта на българския национал-революционер, демократ, поет и журналист Христо Ботев.

В церемонията пред паметника на Христо Ботев в Цар Симеоновата градина участваха военнослужещи от 68-ма бригада Специални сили под командването на бригаден генерал Явор Матеев, Представителния духов оркестър на Военновъздушните сили от гр. Пловдив и членове на Комитет "Родолюбие“.

За да отдадат своята почит в Деня на Ботев и на загиналите за свободата и независимостта на България, и да положат венци и цветя пред паметника на Христо Ботев бяха Кметът на град Пловдив инж. Иван Тотев, заместник- областния управител на област Пловдив инж. Димитър Керин, Председателят на Общински съвет-Пловдив – Савина Петкова, народните представители доц. Георги Йорданов, Славчо Атанасов и Елена Аксиева, бриг. генерал Явор Матеев - началник  на гарнизон Пловдив и командир на 68-а бригада  "Специални сили“, заместник-кмета инж. Александър Държиков, Обществения посредник на Община Пловдив Борислав Стаманов, общински съветници, кметовете на райони, представители на общинската администрация, директори на общински предприятия, представители на ФК "Ботев“ Пловдив и многобройни признателни граждани. Водещ на честването бе актрисата Мария Генчева от Драматичен театър – Пловдив. Официалното слово произнесе проф. Инна Пелева - носител на Награда "Пловдив“ в Раздел "Художествена литература“.

Пълен текст на словото на проф. Инна Пелева:

Денят на Ботев, 2018

И днес, на поредния 2-и юни, по една вече отколешна традиция, точно в 12 часа ще зазвучат сирените.

За малко всичко и всички в страната ще спрем и ще млъкнем.

В началото на лятото, насред пъстрите декори на живота ни и въпреки битовите сюжети, в които сме оплетени, отново ще преживеем една специална минута.

Тази пауза в ежедневието, отворена от воя на сирените, е като прескачане на сърцето. Нарушаването на ритъма (сърдечния, градския, навичния) напомня важни неща. Кара те да помислиш за онова, за което не си склонен да мислиш непрекъснато.

Точно така: Денят на Ботев и на загиналите заради България е Ден за Размисъл.

Над какво имаме да мислим ли?

Ами например над това, че имената, образите на доброто и ценното и днес са същите – същите като тези, които е изписал Ботев. Ето, в стиховете му просветват слова и фрази като разум и съвест, любов и вяра, народ, правда и свобода, родино мила, потомството назе ще съди, ... дай ръка за ръка и напред със стъпки по-твърди! Няма спор: в наши дни тези думи отново сочат висота и кауза, отново побират достойния кодекс на човека и гражданина...

И в наши дни все така звучи актуално онази Ботева констатация: ... големи хора вършат малки работи, а големите работи се вършат от малки хора. И в наши дни познатият Ботев призив към честност пред "мене си" би могъл да проясни себеразбирането на по-самокритичните, а и на по-амбициозните ни съотечественици: ... ако си пигмей, то сляз от тия конкили и потъни в калта на ничтожеството, а ако си гигант, то възседни своята идея тъй, както Александър е възсядал своя Буцефал...

Имаме да мислим също върху това, че Ботевото описание на злото някак твърде лесно приляга към съвременни лица и случки: поетът е говорил за слепците с очи, за "изтрезняването", след което забравяме думи и клетви... и бягаме в омаловажаващия всичко смях или пък в "немеенето". А и нима не прозират съвсем сегашни физиономии зад онзи убийствен портрет: Патриот е – душа дава / за наука, за свобода; / но не свойта душа, братя, / а душата на народа! [...] И е добър християнин: / не пропуща литургия; / но и в черква затуй ходи, / че черквата й търговия!...

 В 12 по обед ще чуем сигнала "Тревога!".

И дано наистина го чуем.

Честният размисъл почти винаги извежда при тревогата. Не само за настоящето, а и за онова, което е било и което няма как да се поправи.

Докато сирените сбъдват своята страховита, гръмовна тишина, ние, мълчейки, пак ще преживеем тегобното питане – откъде всъщност идва онзи смъртоносен куршум. Дали от вражите позиции.

Или пък не.

И може би ще имаме куража да си представим (доколкото ни стигат силите) каква самота е преживял Христо Ботев малко преди края си, щом, почти просълзен, тогава е промълвил: ... и аз съм тръгнал народ да освобождавам ... да не бях се раждал...

Нека помним тази Голгота.

Тук и сега не можем да отнемем от тежестта на Ботевия кръст, да утешим онова мъченичество.

Но можем, тук и сега, да състрадаваме заради трагическия жребий на грамадния поет. И да не отказваме горчивото причастие  на паметта.

Това, че все още, все така сме способни да изпитваме скръб, болка и жал заради изключителните ни мъртви, вероятно е знак, че жертвата им не е била напразна.

Че тя, точно защото изисква и товари с чувство за вина, ни прави повече хора.

По-смислени хора, повече (и смирено) знаещи за отношенията между обикновените и необикновените човеци, между "преди", "сега" и "завинаги".

И не забравяйте:

разум и съвест

любов и вяра

народ

за правда и за свобода

родино мила

потомството назе ще съди

... дай ръка за ръка и напред със стъпки по-твърди!



Инна Пелева







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: