ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Жената на вицепремиера Дончев: Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:36 / 06.06.2018Коментари (31)20644
© Фейсбук
"Аз искам равноправие, но не само в правата, но и в задълженията." Това написа по повод българите и ромите в емоционален пост във Фейсбук жената на вицепремиера Томислав Дончев - Светлана Дончева.

Спор по този повод на нейната стена се води от вчера, когато тя написа: "Морковите за циганите са на свършване, време е за тоягата!" Някои потребители я хвалеха за този пост, но други я обвиниха в расизъм. По-късно постът беше изтрит - вероятно от администраторите на фейсбук, след като някой е докладвал за реч на омразата, защото Дончева написа втори пост:

"Да блокирате публикацията ми бе лесен ход, действие на слаби и страхливи хора. Не ме страх от вас. Няма да ме накарате да мисля различно, да се изразявам свободно и да споделям, това, което мисля. Нахъсвайте се помежду си, колкото искате. Изпращайте ми анонимните си гнусни извратени пожелания. Не ме трогвате. Само ме карате да си мисля, че вярата в интеграцията е илюзия, с която съм живяла дълги години."

След продължаващия спор в профила й днес Дончева обясни по-подробно мотивите си:

"Морковът и тоягата" е метафора, която се използва в политиката, икономиката и бизнеса и изразява процес на стимулиране и наказание в зависимост дали спазваш дадени правила или не. Не съм забелязала някоя държава, служител или предприятие да са се засегнали от подобно сравнение. Къде видяхте омраза, расизъм и ксеонофобия не знам. Да, вярно е, че публикацията ми засяга определена етническа група, за което се извинявам. Грешка беше, че ви сложих под общ знаменател. Не всички цигани са престъпници, както и не всички българи са честни и почтени граждани.

"Тоягата", за която толкова много се вълнувате в моята публикация, е израз на моето дълбоко убеждение, че към ромската общност трябва да се прилагат не само стимули, но и наказания, така както същото се прилага и за българите, когато нарушават правилата. Къде видяхте расизъм в изказаното мое мнение? Напротив! Аз искам равноправие, но не само в правата, но и в задълженията. Вие, ромите, сте тези, които държите да се отличавате и към вас да се отнасяме специално, внимателно и деликатно. Ако считате, че сте равни, а аз вярвам, че сте такива, защо за вас има специални програми за интеграция?

Ако всичко с вас е ОК, защо държавата, ЕС и много американски фондации наливат милиони долари и евро за да се интегрирате и вие все не сте интегрирани или поне много малка част от вас? Защо няма такива програми за евреи, арменци или руснаци? Този диалог може да продължи безкрайно, но аз не желая да го водя, защото очевидно няма смисъл. Има смисъл в спазването на законите и на обществените правила. А тези, които са се почувствали засегнати, моля за извинение! И още нещо. Това, че съм обвързана семейно с един от вицепремиерите на България, не означава, че трябва да си запуша устата и да нямам право на свободно изразяване на това, което мисля. Аз съм независима личност и нямам никакво намерение да спазвам някакъв измислен остарял и ненужен етикет.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Еми не само да пишем .Ада да ги приключим тия мангали
0
 
 
Фейсбук война, много важно. Това не води до реални промени. Писали са абстрактни идеи, а реалността е, че МВР не разследва престъпления извършени от цигани, а съда не им налага присъди. Въобще няма нито разследвания, нито съдебни дела. Това е проблем и за мангалите. За тях не е възможен друг живот освен в л****та. Една комунистическа клика решава, че ще управлява така и всички са съгласни. Това е най-лошото проявление на демокрацията. Робско приемане на скапаната ситуация с пълно мнозинство. Това е проблема, другото са глупости.
+5
 
 
Дончев да подава веднага оставка и на негово място да идва жена му.Веднага.
+4
 
 
Добре казано , браво на жената ! Жалко че съпруга и гледа умно .
+6
 
 
Каква смела жена! Браво!Защо тази жена не е на мястото на нищо правещия Дончев?
+5
 
 
По темата задължения на циганите и обратна дискриминация няма какво да се говори - казвано е милион пъти. По-скоро се замислям, че през последните години винаги когато трябва да се предприемат действия по отношение на: 1) Корупцията в енергетиката, 2) Разследването на КТБ, 3) Съдебната реформа или 4) Модернизирането на армията, по един или друг начин в точния момент винаги на дневен ред изплува темата за "ромите" и всичко друго изчезва. Може би е просто случайност и/или така ми се струва.
-1
 
 
червеногъзите тролове налазиха форума с призиви за насилие :)
+9
 
 
Подкрепям я! За тая сган, само напалм, зарин или новичок!!!
+14
 
 
БРАВО!Много добре казано!Аз това го повтарям от 20г. !
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: