ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
920 лева става най-ниската учителска заплата
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:07 / 11.06.2018Коментари (47)20251
©
Синдикат "Образование“ към КТ "Подкрепа“ подписа браншовия колективен трудов договор с министъра на образованието за следващите две години. Министърът на образованието и науката Красимир Вълчев води ритуала по подписването, а д-р Юлиян Петров подписа за Синдиката поредния колективен договор.

Колективните договори за отрасъл "Образование“ започват от зората на демокрацията -  далечната 1992 година, когато Учителски синдикат "Подкрепа“ с председател Димитър Димов първи подписва Национален колективен трудов договор с министър проф. д-р Николай Василев. На следващата година с Анекс към него се присъединява и НУС към КНСБ. С КТД от 1995 година в палитрата на социалните партньори се включват СБУ към КНСБ с лидер Янка Такева, Съюза на работодателите, представляван от Таньо Стойчев и Сдружението на директорите от средното образование, представлявано от Иван Божков.

Най-очакваната новина в ново подписания КТД е анонсираното от правителството на Бойко Борисов увеличение на учителските заплати с 18%. Това ще се случи не по- късно от 01.01.2019 г., но, според обещанията на финансовия министър Владислав Горанов, при възможност на държавния бюджет увеличението ще стане факт от месец октомври още тази година.

Най-ниските педагогически заплати ще придобият следния вид:

- Учител – 920 лв.;

- Старши учител – 955 лв.;

- Главен учител – 1005 лв.;

- Зам.-директор – 1065 лв.;

- Директор – 1140 лв.

Трудовите възнаграждения на непедагогическите специалности ще бъдат увеличавани, с оглед на синдикалното членство и придобитата квалификация, за длъжностите съответно:

- "помощник-възпитател“, "помощник-готвач“  – не по-малко от  105%  от МРЗ;

- "готвач“, "огняр“, "охранител“ – не-малко от  110% от МРЗ;

- "домакин“, "касиер“, "технически секретар“, "ЗАС“ – не – по-малко от  115% от МРЗ;

- "счетоводител“, "главен счетоводител“ и  "библиотекар“ и други подобни на тях длъжности – не по-малко от 125%  от минималната работна заплата.

МОН и социалните партньори ще осигурят увеличение на ЕРС с 20% за 2019г. и с 20% за 2020г.

10,5 работни заплати при пенсиониране получава учител или директор, а 8,5 РЗ получават непедагогическите специалисти, при отработени 10 години в системата на предучилищното и училищно образование.

Педагозите пък получават вече задължително три допълнителни плащания на знаковите за учителството дати: 24 май, 15 септември и 1 ноември.

Важността на учителската и директорската квалификация е гарантирана с нарастване на 1,2% от годишните средства за работна заплата на педагогическия персонал. Договорено е включването на педагогическите специалисти в квалификационни курсове, предварително съгласувани със социалните партньори и след обсъждане на педагогически съвет, и утвърдени от директора.

Увеличението на допълнителното заплащане с над 30% на професионално квалификационните степени измиват срама от запазените малки разлики между кариерните учителски и директорски длъжности.

Представителното облекло на учителите и директорите е договорено в минимален размер от 430 лева, а сумата за работно облекло на непедагогическите кадри се увеличава на 300 лева.

С настоящия КТД социалните партньори задължават МОН да извърши промени в наредба №12 за статута и професионалното развитие на учителите, директорите и другите педагогически специалисти, като запази кариерната длъжност "старши учител“ при смяна на образователна институция.

Социалните партньори поемат ангажимента да работят за:

- намаляване на преподавателската норма на учителите;

- намаляване броя на децата и учениците в група и клас за по-добро качество на образованието;

- увеличаване на броя на непедагогическия персонал и подпомагащи учителя педагогически длъжности;

- отстояване авторитета на учителя и недопускане на агресия към учителя и персонал;

- регламентиране и отстояване на права и задължения на ученици и родители.

Социалните партньори се съгласиха, заедно с МОН, да изпълняват стратегия за възпитателните дейности до 2030 година и задължиха МОН да инициира законодателна промяна в ЗПУО, с която да се задължи всеки родител да подписва договор за правата и задълженията  на детето, ученика и семейството.

Социалните партньори задължиха МОН да предложат на общините да приемат стратегия за преминаване на едносменен режим и въвеждане на целодневна организация на образование.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В момента в община сливенска учители взимат чисто 650 лв вие нормални ли сте....като ги пишете....
-1
 
 
Никой нищо лошо не казва за камериерките. На моят син учителката по английски стана камериерка защото заплатата е два пъти по-голяма. Хотела е в София, но ще спестя името му!
0
 
 
Браво! Единствените, които не се покланят на императора в Япония, са УЧИТЕЛИТЕ!
+1
 
 
Забележете от кога ще станат такива заплатите - 01.01.2019. В същото време, средната работна заплата в Пловдив е 978 лева в момента. Това показва какво е уважението на държавата към учителите, да не говорим за някои родители и ученици... Жалко!
+1
 
 
Една камериерка на морето взима повече от един учител!
+1
 
 
Ето една задача която и без калкулатор може да пресметнете вечно недоволните : 6 часа с 6 различни класове по възраст, с различна психика. Умножена по 25 деца в клас с различни характери и умствени способности за 1 час и ще получат мрънкялниците с колко различни характери за 6 часа на ден се сблъскват учителите! Умножено по 9 учебни месеца и се получава подвижна лудница рџ?ў
-5
 
 
Добре е да се увеличават заплатите , НО НЕ ВИЖДАМЕ ДА МЪРДА /освен надолу/КАЧЕСТВОТО НА ОБУЧЕНИЕ . По добре заплата да се увеличава СПОРЕД ПОКАЗАНИ И ДОКАЗАНИ ЗНАНИЯ НА УЧЕНИЦИТЕ ИМ! В противен случаи..... нищо не става,освен дълги почивки и сладка заплатка!!!
-3
 
 
Някой учители не заслужават и 92лв.Подчертавам НЯКОЙ!
-4
 
 
А качеството на преподаване ще се увеличи ли,или само си гледаме заплатки те???
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Изграждат кръгово кръстовище на Кукленско шосе
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: