ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Българите все повече пътуват в чужбина
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:38 / 30.06.2018Коментари (1)2729
©
Националният статистически институт публикува през седмицата последното си проучване, според което българите пътуват все повече в чужбина. По данни на НСИ пътуванията на българите зад граница са се увеличили с 12 % в сравнение със същия период през 2017 г.

Оказва се, че близо 730 000 сънародници са избрали да пътуват извън България през последния месец, като за 34% от нас преминаването на границите е било с цел почивка. Като тенденция през последните години на туристическата карта се появяват нови предпочитани дестинации като Италия, Белгия, Сърбия и Испания. Увеличение на пътуващите в чужбина беше отчетено от НСИ още през април - с 10% повече от миналата година.

Въпреки новите любими места за почивка обаче Гърция си остава фаворит. Само през май 184 000 българи са избрали гръцкото слънце за своята първа лятна почивка. От тази година в Гърция има нова туристическа такса, която се заплаща на място.

Повишение на цените в хотелите в гръцките курорти забелязват българските туристи. Според тях офертите в хотелите в Халкидики са чувствително по-скъпи в сравнение с миналата година. В Гърция обаче са категорични – услугата, която предлагат, е достъпна и с нормална цена.

Джули Гунарес, която държи хотел на първа линия в курорта Никити, казва: "Ние сме малък хотел и цените започват в началото на април от 30 евро за двойна стая и стигат до 120 евро за големите апартаменти във високия сезон. Цените падат отново в края на сезона и стигат отново до 30 евро за нощ“, обяснява Джули Гунарес, собственик на хотел.

Тези цени обаче, според българските туристи, са сериозно завишени. Колкото и да ровят из офертите, сънародниците ни трудно намират хотели на миналогодишните цени. Живка Таскова казва пред NOVA: "Миналата година бяхме на почивка в Гърция – седем нощувки за около 700 лева. Тази година пак мислехме да ходим на почивка в южната съседка, но като разглеждахме обявите, ни направи впечатление, че цените са доста завишени - около 1000 лева излизат същите нощувки, които бяха миналата година“.

В джоба на българите бърка и допълнителният данък, който е въведен в гръцките курорти. Според закона в южната ни съседка всеки хотел, в зависимост от категоризацията си, е задължен да събира такса в размер от 50 цента до 10 евро на стая за нощ.

Гръцките хотелиери са убедени, че бурите и наводненията от последните дни няма да се отразят на туристическия сезон. Природното бедствие обаче все пак е довело до анулиране на малка част от скорошните резервации.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
В Гърция има само бури, наводнения, такси, скъпотия и бензин по 2 €/л...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: