ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
"Ало" измамници заплашиха възрастна жена с убийство и тормоз
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:30 / 04.07.2018Коментари (1)3802
©
Телефонна измама със заплахи за убийство и тормоз. Възрастна жена от село Джулюница даде всичките си спестявания - над 13 000 лева, на мошеници, заплашвали живота й, съобщава Нова тв.

72-годишната Пенка Манева е пенсиониран счетоводител. Цял живот е работила с пари и не вярва, че и се е случило и това - да стане жертва на телефонни измамници. Всичко започва преди седмица, когато домашният й телефон звъни.

"Обажда се началникът на полицията в Стражица. Заплашвана ли сте досега?". Казвам – "Не". "Не, ама ви има в списъка и в най-скоро време, следобед ще бъдете заплашена. Ако някой ви заплашва, се обадете на номер 6144". И аз повярвах, като един нормален човек, че са от полицията. Откъде ще ми знаят името и фамилията?", разказва Пенка Манева.

Схемата, в която попада възрастната жена, е последната и най- прилагана – съдействие за разкриване именно на телефонна измама. Мнимият полицай подготвя жертвата за следващото обаждане… и то не закъснява.

"И звънна домашния телефон и започнаха да ме обиждат с лоши думи. "Ще дойда, ще те нарежа, ще те изнасиля". Поискаха 60 000 лв.", разказва Манева.

Следващото обаждане е отново от мнимия полицай, спечелил доверието на жената, който я убеждава да сложи парите си за примамка.

"Спокойно, г-жа. Ангажирали сме цялата полиция в Стражица. Изпратили сме цивилни момчета – 10-15 в Джулюница. Улицата ви се наблюдава. Колко пари имате?", попитал мнимият полицай. "Имам 10-тина - 12 хиляди, стари хора сме, ниви щяхме да купуваме", обяснила Пенка Манева.

Измамникът я убедил да остави парите на определено място, а полицаи щели да ги заловят в момента на взимането.

И така Пенка Манева оставя в сеното всичките спестявания на семейството – 13 хиляди лева и 500 паунда. Малко по-късно комуникацията с жената е прекратена и тя разбира, че е измамена.

"Така, наречената "полицейска акция", както самите бургуджии я наричат. Но, в случая, по-характерно е, че при тази полицейска измама, лицата са избрали този принцип – на доброто и лошото ченге", коментира Мариян Лонгинов – началник-сектор "Криминална полиция" – Горна Оряховица.

Няколко дни по-късно, криминалисти от Горна Оряховица тръгват по следите и на мулето – пренесло парите, както и на мошеника, ръководил измамата.

"В близост до дома на жената, която си е дала парите, е имало мъж и жена. На доста хора от селото им е направило впечатление, че мъжът говори по телефона си. Абсолютно пасва на профила на мулето, тъй като, когато отива към адрес, тъй като не е от това населено място, няма как да бъде ориентиран и му е необходимо повече време за разговори, за да бъде упътен точно, къде да вземе парите", обясни Лонгинов.

Така, чрез мулето полицията стига и до мозъка на измамата, който също е заловен – съденият за телефонни измами Димитър по прякор Мея от Павликени.

Следствен експеримент с мулето – Николай разкрива схемата на измамата, в която е участвала и жена.

"Българинът, традиционно му е заложено да помага. Така е от народопсихологията. Възрастните хора се лъжат лесно – като малките деца. Първоначално, като ги подведат, че помагат, че ги грози нещо лошо и че могат да помогнат на себе си и полицията – по-нататък манипулирането е много лесно", обясни Лонгинов.

Задържаните за измамата са върнали парите. Направили са самопризнания и остават в ареста.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Празник на пенсионера в Ж.Р.Тракия.Лично кметът Костадин Димитров ни поздрави.
на 04.07.2018 г.
0
 
 
Имала е късмет,но да внимава в бъдеще.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: