ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Да вземем пример от малка Естония! Факти, които ще ви изумят
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:14 / 18.07.2018Коментари (11)9050
© Instagram
Република Естония е държава, разположена на Балтийско море, с население от 1.3 млн. души. Граничи с Латвия, Русия, Финландия и Швеция. Член е на Европейския съюз и НАТО от 2004 г. Въпреки малката си големина и скромното население, страната се слави като една от най-иновативните в целия свят.

От Bright Side представят 8 факта, с които Естония се различава от останалите държави, включително и от България.

1. Програмирането

През 2012 г. в Естония стартира пилотен проект, имащ за цел да научи децата да програмират. Първоначално в проекта се включват 20 училища с ученици от всички възрасти. Днес математиката и програмирането заемат все по-голямо място в учебната програма.

2. Електронни лични карти

Още през 2002 г. страната въведе електронни лични карти. Те всъщност изглеждат като обикновените лични карти, но в действителност предлагат легитимизация в реалното и виртуалното пространство. Информацията за всеки жител се съхранява на чип, а всеки електронен документ върви ръка за ръка и с електронен подпис. Всеки естонец може да качва различни документи на своята карта, която служи и като паспорт при пътуване в ЕС.

3. Електронни избори

От 2005 г. насам изборите в Естония се провеждат онлайн. За да гласувате, ви трябва единствено компютър и електронната ви лична карта. През 2007 г. парламентарните избори бяха проведени с възможността за електронно гласуване, с което страната стана и първата в света, постигнала това. По време на изборите за Европейския парламент общо 31% от естонците гласуваха през системата за електронно гласуване.

4. Безплатен транспорт

През 2013 г. Талин се превърна в първият град в света с безплатен обществен транспорт за всички. Решението бе взето с оглед намаляването на използваемостта на колите, за сметка на автобуси и тролейбусите. Година след официалното обявяване на безплатния транспорт, управляващите обявиха, че се отчита значителен спад на трафика по улиците на естонската столица.

5. Стартъп лидер

Естония се нарежда на трето място в Европа по брой на стартъп компаниите на 100 000 души население. По последни данни на лице са общо 31 стартъп компании, което е 6 пъти повече от средното за ЕС. Страната е подсигурила невероятни условия за бизнеса, като нова компания може да се регистрира само за 15 мин.

6. Интернет навсякъде

В доста държави е трудно да намериш добра интернет връзка. Не и в Естония. Безплатен интернет има както в хотелите, така и в парковете, кафетата, ресторантите, жп гарите, летищата и дори на плажа.

7. Всеки може да стане жител на Естония

Страната предлага електронно жителство на всеки, независимо от страната, в която живее. При положение, че отговаряте на критериите, това ще ви струва само 100 евро и ще ви предостави редица ползи като лесни процедури за бизнес, от оттам и достъп до ЕС, както и ниски данъци.

8. Технологиите пестят време

Общо около 4000 различни услуги са достъпни днес в Естония онлайн. Това пести време на жителите ѝ, което те могат да подарят на себе си или любимите хора.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
-2
 
 
Браво за безплатния транспорт и безжичния интернет навсякъде! А в БГ направиха билетите по 1,60 и въведоха навсякъде сини зони... А уж сме в един и същ ЕС... :(
+7
 
 
Естония е доста далече душевно и патриотично от Русия и много по близо до Финландия.И резултата се вижда...и те са с евро :)
+5
 
 
да де ама да сравним България и Естония по един друг показател ,русофили гласуващи за бивши комунисти на глава на население.....резултатите ще са фрапиращи !Ако въобще е останало такова животно в Естония.....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Международни новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Акция "Наглец" на Plovdiv24.bg срещу неправилното паркиране
Вдигане на тежести - състезания и подготовка
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: