ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Ако не сме предатели, защо повече тачим Альоша, а не Левски
Автор: Любомир Минчев 15:21 / 18.07.2018Коментари (28)14239
© Plovdiv24.bg
Днес отново отдаваме почит на  Иконата.  Апостолът на свободата се е родил преди 181 години. После го предадохме на турците  и те го обесиха "там близо до София“.

Рожденият му ден се отбелязва по-вяло и без фанфари, лятото е в разгара си, пече силно, отпускарски сезон. Край паметника му в Пловдив се събраха малко граждани  и повече служебни лица. А и винаги сме били по-тържествени  и  някак по-сериозни когато честваме обесването му. Сякаш тогава си припомняме, че сме предали Левски и правим всичко възможно да измием този позорен факт. Тогава се опитваме и да си внушим, че не сме нация от предатели и не заслужаваме подобно клеймо. Правим го твърде нескопосано, но все пак за няколко часа на 19 февруари вървим по стъпките на Левски – с речи, слова, салюти.

Но каквото  и  да говорим в тези дни  – 19 февруари и 18 юли, колкото и да се обясняваме в любов на Иконата, все остава някакво съмнение – какво направихме с Левски, защо сме го направили, а и какво правим днес.

Днес ли? Днес е важно. А днес край Альоша има повече хора отколкото край Левски. На 9 май там се събира  повече народ отколкото на 18 юли и 19 февруари  до Левски. Това сме направили. И изобщо не се срамуваме. Альоша е пленил сърцата ни със своя шмайзер и сме му роби до гроб. Иначе защо той е най-отгоре, а Левски е в подножеието на хълма. Това е нашият избор. Изключителна признателност към окупатора, а Левски просто сме го предали. За какво да е отгоре тогава? В любовта си нямаме никакъв срам!

Погрешно ли сме подредили ценностите, пред които се кланяме? Или пък това е естественият им ред – Альоша най-отгоре, Левски най-долу. Тогава да престанем да се упрекваме, че сме предали Левски, след като гледаме в една посока с Альоша.

Дали сега е възможно да направим размяната – най-отгоре да е българската Икона, а най-долу да е руската. Да им разменим местата, толкова ли е страшно. Страшно е сигурно – само да си го помислим и над Пловдив може да се  появи Су-27. Това си мислим и когато клечим край Левски с букет в ръка – какви предатели сме, по дяволите!

Убеден съм, че много хора са направили тази размяна в душите си, но какво от това. Най -отгоре седи един войник с шмайзер, продължава да ни държи в плен  и около него се веят знамена на някаква Донецка република. А най – долу  е сгушена българската Икона. Кълнем се пред нея, че следваме заветите й, че я носим завеки в сърцето си, а подпираме шмайзера.

Жестоки предатели сме!







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Първо това въобще не е вярно, Левски е нашият НАЦИОНАЛЕН СИМВОЛ, второ толкова пошло сравнение е характерно за целенасочено манипулиране по сащиянски образец, трето, ако Альоша беше се забавил с дни да стъпи в Царство България, Чърчил щеше да подари южна България на Турция
+1
 
 
Защото повечето българи са чуждопоклоници
на 19.07.2018 г.
-2
 
 
Нерде Альоша , нерде Левски ?? Загадъчни са посоките на мисълта , които са накарали автора на този глупав текст да сравнява и противопоставя двата паметника... А може би не е загадка , а поръчка. Отдолу виждаме дежурната лумпениада , извадка от 80-те % , да тропа русофобските хора и да скандира "Булгар ! Булгар !"
-5
 
 
Странно как на създателя на тоя памфлет не му пречи един символ на 500 години геноцид насред пъпа на Пловдив, а монумент в памет на 20.000.000 войници оставили костите си по бойните полета на Европа му е трън в задника. Високопарните излияния трудно скриват същината на написаното... Мръсни руснаци! Те за тва иде реч. Върти, суче и пак в тая посока залита. ПП. Как патриотично звучи "честваме обесването на Апостола" а?!? Пък ние предателите "прекланяме глави пред саможертвата на Апостола" на този ден ей тъй по предателски и непатриотично!
Искаше ми се да пиша до редакцията, но понеже не виждам как, дано пък така стигне възмущението ми до вас. Иде реч за температурата в Пловдив, която винаги съм я гледал от първа страница. Но на последък се усъмних в нея когато гледам, че навън се топи всич
на 19.07.2018 г.
+1
 
 
Мисля, че по-точното му име изразяващо истинската му същност не е Альоша, а Галоша!
+1
 
 
Альоша трябва да се премахне и там да се издигне паметник на Св.Св Кирил и Методи .
+3
 
 
Тролчетата защо не си зададат въпроса как при конвоирането на Левски до София не се намериха българи да го освободят от ДВЕ!!! заптиета? Левски е бил скромен, нека и сега си остане такъв! И още нещо - тролчетата бяха ли на поклонението?
+4
 
 
Другарю Стикс, този, който не е чел книги си ти, а не Л. Минчев! Да беше прочел какво казват за Русия Ботев, Раковски, Стамболов...последният да затвори вратата. Между другото, преведоха ли ти рублите?
-9
 
 
Коментарът е скрит (покажи)
Отговори (3)
+1
 
 
Споделям болката в статията. Принизеното положение на паметника на една истинска национална светиня обикновено е на нивото на жизнен стандарт, правораздаване, обществено развитие и т.н. Така че няма нищо случайно. Няма как чуждото и привнесеното насила да е по-скъпо от своето и един народ да просперира - историята не позволява такива абсурди! Ще си позволя само едно малко уточнение. "Предаването" на Левски не е исторически доказано и е по-скоро съчинено от радетелите за екзекутирането му, които са имали по-друга представа и сценарий за Освобождението на България.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: