ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Архитекти сравниха Партийния дом с известен небостъргач в Ню Йорк и отсякоха: Не трябва да се бута!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:21 / 25.07.2018Коментари (30)13641
Сигрем Билдинг (Seagram Building)
В Общинския съвет на Пловдив е внесено предложение от заместник-кмета "Култура и туризъм" за промяна на предназначението на УПИ  I-административна сграда в кв.143- нов и премахването на сградата на администрацията на Община Пловдив /бившия Партиен дом/ с цел изграждането на същото място на сграда - център за музикално-сценично изкуство /опера на Пловдив/.

Съветът на КАБ РК Пловдив прецени, че е редно Камарата да има отношение по направеното предложение от заместник-кмета и във връзка с това възложи на Архитектурния съвет председателстван от арх. Топалова да проведе заседание и изготви съответното становище. Заседанието беше проведено на 23 юли  в залата на КАБ Пловдив. Ето го и изготвеното в резултат на проведеното обсъждане становище.

Становището на Камара на архитектите в Пловдив относно:

Предложение на заместник кмета "Култура и туризъм“ на Община Пловдив до Общински съвет-Пловдив от 19.07.2018г. за отреждане парцела под сградата на пл.Централен / бивш Партиен дом / за построяване на сграда- център за музикално сценично изкуство- съответстващо на Предложение от 25.05.2018г. на Фондация "Дом за Пловдивската опера“ 

Въпрос 1 – Да има ли Пловдив сграда за опера?

Нашият отговор като граждани и професионалисти на този град е категорично потвърждение на необходимостта от изграждане на нова сграда - Дом на опера Пловдив. Повече от 50 години гражданите на Пловдив очакват и настояват градът да има своята нова, самостоятелна и представителна оперна сграда 

Въпрос 2 – Как и къде да се определи местото за изграждане на новата оперна сграда?

Първото и най-важно условие за правилното решаване на трудната и отговорна задача за избор на място за Операта е да се определят параметрите на сградата, като резултат от подробно и задълбочено маркетингово проучване за потребителския потенциал на града, за необходимостта от съчетаване на допълнителни функции, възникнали с новите културни потребности на поколенията и т.н. Тази важна изходна информация трябва да бъде подготвена от принципала на Пловдивската опера - министерството на културата. Фриволното посочване на отделни места без нужното проучване и ясна представа за параметрите на сградата би довело до риска да се вземе неправилно решение.

Безспорно и доказано от всички добри примери по света, е че тази сграда трябва да бъде представителна, уникална и емблематична, което предпоставя необходимостта от по-голямо свободно пространство за нейното възприемане. Всички нови съвременни оперни сгради са ситуирани далеч от натоварената централна градска среда, разположени към открити пространства на заливи, реки и нови квартали. 

Въпрос 3 – Подходящо ли е за оперна сграда посоченото в предложението място - бившият Партиен дом? 

Считаме, че това предложение не е подходящо със следните аргументи:

- Поради липса на предварително маркетингово проучване не може да се прецени възможността за ситуиране на сграда на Операта в предложения парцел на Партийния дом. По-скоро можем да дадем предполагаемата преценка, че този парцел, който е с площ 3241 кв.м, би бил недостатъчен за удовлетворяване на всички изисквания за пълноценна съвременна оперна сграда. Очевидните недостатъци на това място са – малката площ, липса на удобни комуникации за обслужване на сценографски съоръжения и декори, липса на условия за паркиране, очаквания конфликт с археологията на подземно ниво и т.н.

- За да се освободи теренът за нова сграда на Пловдивската опера, трябва да се унищожи съществуващата сграда на общинската администрация, ведно със съществуващата концертна зала.

- Административната сграда на община Пловдив, известна от миналото като Партиен дом, е една от забележителните сгради в града. Тя е проектирана през 1965-1966 г. в Проектантска организация  Пловдив с проектанти известните български архитекти арх. Владимир Рангелов, арх. Любомир Бонев, арх. Милчо Сапунджиев, арх. Георги Караянев, арх. Колю Колев. Консултант на проектантския колектив и бил проф. арх. Станчо Белковски. Проектанти на част "конструкции“ са: инж. Любен Софкаров – високо тяло и инж. Драго Алексиев – ниско тяло.

Сградата е първата в България, проектирана и изпълнена със скелетно безгредова конструкция. Въведена е в експлоатация през април 1969 г. Новаторска и уникална за страната ни е и покривната фалтова конструкция на Концертна зала. Изграден без компромиси във вида и качеството на материалите, Партийният дом е пример за модерно архитектурно мислене и висше архитектурно майсторство, инспирирано от архитектурата на Мис ван дер Рое.

Това архитектурно течение е с произход от германския "Баухаус“ и западноевропейския "Интернационален стил“ и се превръща в изключително приемлив модел за редица културни, образователни институции и големи корпорации като например небостъргачът "Сигрем Билдинг“ в Ню Йорк. Сградите не са политически субекти. Те са архитектурни свидетелства на стила и духа на времето, в което са изградени и наше задължение е да ги опазим.

Предложението за събаряне на сградата и единствената концертна зала с добра акустика не съответства на традициите на Пловдив и противоречи на световното движение, инспирирано от ЮНЕСКО, в годината на културното наследство за съхраняване паметниците на новото време от началото и втората половина на 20 век.

- С местоположението и високия си силует сградата се явява основен градообразуващ фактор за овладяване на площадното пространство и визуален репер на пешеходната ос – Главна улица.

- Надеждата за визуално разкритие на Родопите от пешеходната зона с премахване на сградата е илюзорна, като се има предвид общия обем на евентуалната оперна сграда, чиято сцена би имала височина, близка до тази на сегашната сграда

- Разсъждавайки за това дали Опера или Общинска администрация трябва да бъде разположена в центъра на града, то определено приоритет от гледна точка на обслужване на гражданите има административната сграда, заради което трябва да бъде запазена. 

Имайки предвид изложеното дотук, изразяваме своето несъгласие за унищожаване на една сграда, носеща духа и историята на града ни. На този етап, смятаме че, решението на това место да се изгради Операта на Пловдив не е достатъчно обосновано.


Още по темата: общо новини по темата: 33
30.11.2023 »
30.11.2023 »
27.05.2023 »
19.09.2018 »
30.08.2018 »
13.08.2018 »
предишна страница [ 1/6 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Предлагам билков чай за регулиране на теглото .
0
 
 
Това не е точното място .
0
 
 
"...малката площ, липса на удобни комуникации за обслужване на сценографски съоръжения и декори, липса на условия за паркиране, очаквания конфликт с археологията на подземно ниво..." - тук, май, са прави :( Много исках Операта да ми е "под прозорците", не се замислих за другите аспекти. За паркирането - не е проблем, има сума ти "сини" улички наоколо, които стават безплатен паркинг вечерно време, но другото... :( Има много да се мисли... Но визията на сградата при всички положение трябва да се промени!
на 26.07.2018 г.
0
 
 
Като ще политизираме въпроса референдум!!!
+2
 
 
В тази страна има прекалено много "архитекти", "професори" и някои други типове "професионалисти". Същите тези преди 10-ина години ореваха всичко, когато имаше предложения за строене на небостъргачи и кули в центъра - "как не се вписват със средата, историята и т.н." Сега пък нямало проблем, чак и сравнения с Ню Йорк! И все една и съща се оказва закваската на яростно бранещите.
+1
 
 
Архитектурата на сградата няма нищо общо с комунизма. Сградата е една от малкото сгради с някаква архитектурна стойност. Да се събори е пълна глупост, защото в сегашните условия в страната,не може да бъде построено нищо по-добро.
+1
 
 
Абе как ще я бутате бе?!? Бутнаха Мавзолея, сега реват - Що го бутнахме... Това е строено здраво, не е пестен матряла! Лесно се разваля ейййй..., не правете глупости! Сега каквото е построено, не маже издържа на 5 бала!
+2
 
 
Сградата си е за бутане, сравнения със Сиграм Билдинг са крайно неуместни. Но са прави, че там е тясно за опера. Новата опера трябва да бъде на остров Адата, ако ще и да трябва да се платят доста пари на собствениците. Такова нещо се прави един път. Похарчиха 50 мил. за недоразумението "Колодрума", сега е моментът да поправят поне отчасти грешката си.
+2
 
 
70 години са крали и не са се накрали. За 2 мандата на Тотев всичко опукаха и сега искат още. Гергов, Славчо и другите идиоти, знае се кои са екскрементите. Комуниста е най-големия боклук от цялата история.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: