ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Да се опълчим на партизаните и Вторият гребен канал е готов
Автор: Любомир Минчев 13:30 / 25.07.2018Коментари (39)21597
© Plovdiv24.bg
Вече съм пробвал и знам, че срещу позицията ми ще се изправят екозащитници, хидроинженери, архитекти, наясно съм с реакцията. Но гражданска позиция е не само да кажеш: "Не искам и ще протестирам“, а и "Да, искам“. Да, аз искам. Аз съм от хората, които искат да има Втори гребен канал. Навремето от едни шубраци изскочи Гребният канал. И сега от другите щубраци – отсреща до дигата на Марица, трябва да изскочи още един. Когато се раждаше идеята за сегашния канал, имаше хора, готови да скачат под булдозерите.Сега техните деца се разхождат с кеф край него и само са слушали, че имало кандидати за национални мъченици.

Историята ще се повтори, това е очевидно. Останалите шубраци ще родят нов фолклор, неизбежно е, но и новият канал е там и не може да бъде другаде. Разбира се, ако не се отвори път на вятъра, който щял да издуха града. Пиша безброй пъти - Вторият гребен канал е тест за интелигентност. Тест за различните виждания за развитието на града. Нали и Тютюневият град е тест за интелигентност? Не търсете разлики, като отклонявате казуса някъде в духовното, а другия пращате на майната си – в шубраците.

Не приемам приказките, че дублиращият канал е само спортно съоръжение и от чисто спортна гледна точка няма нужда от него – на световната федерация по гребане не й дремело дали ще имаме такъв. И така да е, това не е канал само за регати. Това е канал и за всички протестиращи, какъвто е сегашният. Според анализите каналът може да се използва за състезания два месеца годишно. През останалото време е за протестиращите. Сега се присъединявам към всички тях и екозащитниците и искам да видя в целия му блясък екопарк "Марица“ върху 650 декара, с който се повишава обществената значимост на територията – естествена ботаническа градина.

Възстановяват се и езерните местообитания. Освен това има естествен дом за редки за Европа колониално гнездящи птици (чапли, корморани, рибарки). Постига се ефективно и природосъобразно управление на водната екосистема.Така пише за екопарк "Марица“, който е перлата на втория гребен канал.Наистина е въпрос на интелигентност. От едни шубраци изскочи Гребният канал, който днес е любимото място на пловдивчани. Така се получава – малко борба, малко съпротива, пет минути слава и се роди нещо красиво. Същото очаква и шубраците отсреща до дигата на Марица.

Някой все още твърдят, че можем да направим нещо, в което само да си натопим краката. По-скъпият вариант е според изискванията на гребния спорт. И според желанието на хората да се забавляват. Онези от землянките в шубраците мълчат за един важен детайл от проекта – екопарк на 650 декара, какъвто в страната не е изграждан от 50 години. Това струва 2 милиона по-скъпо, но кой е против? Да добавим зелените училища и специалните места за наблюдение на редки птици.

Екозащитниците би трябвало да хвърлят шапките си до небето от радост, ако видят екопарк на 650 декара. Би трябвало, ако шубраците не са център на партизанско движение и не са превърнати в политически щаб. Такива вече бяха изградени около зоологическата градина и стадиона. Партизаните не се интересуват толкова от развитието на града и ползите от втория гребен канал. Но е време и ние да не се интересуваме от тях. Да направим канала и сме квит.


Още по темата: общо новини по темата: 72
21.02.2023 »
23.08.2022 »
20.04.2022 »
03.02.2022 »
10.08.2021 »
18.02.2021 »
предишна страница [ 1/12 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 15.08.2018 г.
+1
 
 
То е ясно , че на Тотев са бутнати едни пари да мълчи. От както Пловдив стана културна столица на Европа , нещата тръгнаха от зле към по зле. Хубаво е да се правят ремонти , хубаво да е се обновяват градски части , но когато всичко се прави на куп с два мангала и едно магаре ( макар по документи да работят големи групи хора, които взимат едни парии) е ясно , че резултата на края ще е плачевен. Аз лично се надявам положение до 2020 да се оправи, но едвам ли с тези темпове не по рано 2999 година ще се оправят нещата
Красивите дървета около пазара до Стадиона загиват! Не са подкастряни откак са засадени. Ако това се направи, те ще бъдат спасени.Моля отнесете проблема до отговорния фактор.
на 01.08.2018 г.
+2
 
 
Направете си КАНАЛА в коритото на Марица! Така ще е най-ефтино и бързо, няма да унищожите гората и най-вече пловдивчани ще си ползват базата за почивка. Мисли ли някой за колко време се възстановява гората? Колко пъти в годината ще се ползва тоз втори канал?! Пусти комисионни.
+2
 
 
Става дума за едни пари. Отново, по утвърдената схема, ще ги усвоят силните на деня. За нас - фасада. Разберете, нищо не се прави за обикновения гражданин! Преброете се, кои сте прости и/или наивни:
0
 
 
Темата е,че ЩЕ се строи Втори канал.Айде сега славчо-герговите тролчета да се примирят,да поемат орално и а*ално решението на Последната Съдебна инстанция- ОКОНЧАТЕЛНО и да си заврат дзурлите в задниците. Вие не сте фактор.Вие сте малцинство.Мангали червеногъзи.Изберете си кмет и си лъскайте Альошите! Ако не можете си ибете тея дето ви плащат да цъкате минуси тук...НЕЩАСТНИЦИ!
0
 
 
MРЪНКАЧИТЕ НЕ СА САМО BG ПАТЕНТ: - 7 милиона посетители годишно привлича днес превърналата се в символ на цяла Франция Айфелова кула, но по време на строежа си тя е описвана като най-грозната постройка в града, заклеймявана от мнозина и на няколко пъти дори предлагана за събаряне. Притеснява ги и фактът, че постройката няма реално приложение. Обявяват я за "безсмислена огромна играчка" и "глуповато зрелище".
+5
 
 
то и капана го съживиха с идеята да е квартал на творческите индустрии, някакво творчество да вижда човек там? някакв занаят освен кафеджийници? да оставим настрана идеята за гребен канал, която няма да привлече нито туристи нито приходи от едно състезание на година там, в един екопарк няма приходи... ще се направят кафенета, хотелчета, кварталчета... не че вече няма строителство около гребния канал, но то ще се разрастне, защото от едни екопътеки и животинки из гората там общината не може да прибира пари и следователно няма далавера да облагородява района.
+1
 
 
добре де, всеки говори за този екопарк, нека се направи, никой не е против екопарк, но защо ни е втори гребен канал? за 1-2 състезания в годината? за 100 гребци, които ще дойдат от чужбина? без туристи, без някаква идея... едни милиони да се построи нещо, което ще си стои ей така. а на всеки мислещ човек е ясно, че покрай този канал ще почнат да се строят едни атракции, заведения, че и хотелче ще изникне.. по някое време и кооперациите ще цъфнат там... този проект е обречен и сега всички гербаджийчета пищят, че всеки срещу идеята е червен, но след някоя друга годинка може и да прогледнат, стига да имат мозъчен капацитет.
+1
 
 
Да се строи - да, но с умисъл и с план за поне десетилетие напред. А това в БГ е рядко срещано явление - т.е. в случая може би ще има канал и т.н. но едни "наши хора" пак ще усвоят едни пари - ясно е каква ще я свършат. Самата идея е окей, но в Булгаристан винаги куца изпълнението - защото са преплетени много корупционерски интереси.
+2
 
 
Втория гребен канал е водна площ на мястото на храсти и саморасляци.Аз разбирам да беше гора около която имаше трева и популярно място за пикник с беседки и барбекюта...иди дойде.Ама в тези саморасляци най много да влезе някой да се облекчи.Марица в чертите на града е едно корито с малко вода.Самия Гребен канал е един голям воден правоъгълник.Мисля,че връзката му с Марица трябва да е точно допълнителна водна площ.И то не заради атракциите ,а и заради водоплаващите птици,заради това,че водата може да се ползва.Водни колела,защо не и водни ски,кану за начинаещи.И задължително да е залесено с дървета под които сянката да се ползва за отдих...а не за облекчаване на естественните нужди!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: