ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
БФЖ: Решението за Истанбулската конвенция е женомразко и позорно за България!
Автор: Васил Динев 11:08 / 28.07.2018Коментари (8)4998
©
Официална позиция на Българския фонд за жените (БФЖ): Решението на Конституционния съд, че Истанбулската конвенция не съответства на Конституцията, е позор за България. То е юридически опорочено от груби недомислици на непрофесионалисти, а като социална философия – еснафско, женомразко, хомофобско. Като държавен жест представлява ретроградно, дебелашко дебелоочие.

Решението е юридически некомпетентно до такава степен, че създава вътрешно притеснение дори у бегло запознатия с европейското право читател. Според това невежо произнасяне, недостойно за какъвто и да било съд, имало "ясна връзка между политиката на Съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени като форма на дискриминация срещу жените, основана на пола, и защитата правата на "трансджендър“ лицата“. Съветът на Европа третирал "дискриминацията на основата на "полова идентичност“ като форма на дискриминация срещу жените“.

Това е невярно. Такава връзка няма. Споменатите и в самото решение актове на Съвета на Европа, относими към "полова идентичност“, се занимават изключително със "сексуална ориентация“ и "полова идентичност“, и дори не споменават жените и дискриминацията, основана на пола. В този смисъл решението, което директно заявява правни неистини, е интелектуално безчестно.

Решението по непростим за юристи начин смесва два коренно различни правни термина, като без никакво основание в правото им приписва несъществуващи връзки. Грубо омесените "полова идентичност“ ("gender identity“) и "социален пол“ ("gender“) са в действителност не близки, а противоположни понятия. Първото се отнася за вътрешното усещане на индивида за неговия пол, независимо от отредения му от медицинската професия при раждането биологичен пол. Вторият термин, напротив, касае представата на обществото за "жена“ и "мъж“, независимо от реалните им биологически дадености.

За "полова идентичност“ определящо е личното усещане на човек, роден с дисонанс между физически и психологически пол, а за "социален пол“ определящ е общественият стереотип за качествата на лицето, които в действителност нямат общо с биологичния му пол. Например, мнозинството в Конституционния съд, постановил днешното позорящо решение, са мъже, но актът им няма общо с обществените представи за "мъжка постъпка“.


Съдът манипулативно приписва на горните две противоположни понятия взаимосвързаност, за да фабрикува риск, ако Конвенцията би била ратифицирана, всеки произволно и безогледно да си определя пола сам. Такива "разсъждения“ показват разделителна способност на улично равнище и срамят институционалността, държавата и името на България.

Решението е провинциално, дебелашки самозвано. То си позволява да критикува Конвенцията от позиция на превъзходство, като твърди, че тя била "очевидно“ "вътрешно противоречива“ и сама не съответствала на целите и наименованието си. Читателят се пита кои са тези така некултивирани лица, та сами себе си поставят в положение на редактори спрямо международната правозащитна организация Съвет на Европа, в която членуват 47 държави, и считат, че по-добре разбират от съставяне на интегрални международноправни инструменти?

Вътрешнопротиворечивата, според КС, Конвенция към днешна дата е подписана от 14 държави, както и от самия Европейски съюз, и е ратифицирана от други 32 държави.

Решението, освен хомофобско – то изразява неприкрит страх от транссексуалността, е и откровено женомразко, насочено към държане на жените в подчинение. То пряко заявява, че биологичният женски пол е тъждествен на социалната роля на майка, раждаща, акушерка и подобни. Според "мъжете“ от Конституционния съд жената е, за да ражда деца и да бъде това, което обществото й казва – на първо място, жертва на принуда и насилие.

Според изумително ретроградното решение Конституцията не предполагала "еднакво третиране на двата пола, а изисква съобразяване с биологичните особености и различията между тях“. Съществували "два противоположни пола, всеки от които е натоварен със специфични биологични и социални функции и отговорности“. С други думи, биологичните мъже, понеже имат пениси, са по право привилегировани в силните обществени позиции, а жените, понеже имат вагини, подлежат на насилване, ако сами не се насилват. Това е, което Конвенцията се опитва да промени, а българският Конституционен съд поддържа.

Според решението ратифицирането на Конвенцията би означавала "обществото [да] загуби способността да прави разлика между жена и мъж“. Според "мъжете“ от Конституционния съд продължаващата възможност за безнаказано насилие на мъжете върху жените е това, което ще запази способността на обществото да прави разлика между жена и мъж.

Може би наистина е така – "жена“ според общественото понятие е човек, роден, за да бъде насилван, а "мъж“ е човек, роден, за да насилва, а ние след днешното решение оставаме в това общество и занапред.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Оплакванията, описани в тази статия, за някакво "женомразко" решение на "преобладаващите мъже" в конституционния съд, са напълно откъснати от действителността. От 7 мъже в състава на КС, четирима са гласувалите с "особено мнение", докато трима са отхвърлилите конвенцията. И петте дами в състава на КС са отхвърлили конвенцията. След като една обществена организация е неспособна да извлече елементарната информация от този общодостъпен факт, колко сериозно да изглеждат нейните аргументи, с които се възмущава от решението на КС...
Aнонимен
на 28.07.2018 г.
+2
 
 
Декларация с такъв елементарен и особено злобен език не бях чел досега дори от подлогите от хелзинкския комитет.
+4
 
 
Тази смотана организацийка да не е на щерката на онзи от хелзинкския комитет?!Радвам се,че в съда има нормални хора,не позволявайте Содом и гомор да ни завладеят и без това чалгата си свърши работата да доведе до масово затъпяване на населението !!!
Aнонимен
на 28.07.2018 г.
+6
 
 
Истанбулската "конвенция" няма нищо общо със защитата на жените! Наглите и досадни "жени" ще бъдат бити с(ъс) или без конвенции. За защитата на всички граждани и селяни си има други закони!
0
 
 
Квиченето на джендърите е музика за ушите на нормалните хора!
0
 
 
На никой не му пука за конвенцията за джендърите. На теория ги има, но никой не е хвърлял камъни, не е палил, значи всички са съгласни. Конвенцията не бе приета защото е скъпа. Коалицията щеше да я приеме, а опозицията нямаше да протестира много, но срещу предоставяне на значителни средства от евро пари и обществени средства за "патриотите" и комунистите под масата. Платения им обединен протест е високорискова евтина инвестиция с потенциал за големи печалби. Щяха да гласуват за, а опозицията нямаше да протестира много, само щяха да говорят лошо. Срещу правилната сума разбира се. Ако премиера имаше така 1-2 милиарда излишни за раздаване, щеше да се приеме набързо. "Протестиращите", "патриотите" и комунистите щяха като по чудо да се съгласят. Отхвърлянето на нещо не толкова важно, но много скъпо е практично и добро решение.
Aнонимен
на 28.07.2018 г.
+7
 
 
Педало-фашисти са победили Европа, но у нас все още има надежда, че содом и гомор няма да има.
+8
 
 
Колкото и да мрънкат и да реват по-голямата част от народа не искаше тази конвенция.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Парламентарни избори 2024
Дублиращ отбор на ПФК Локомотив
Матури 2023 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: