ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Печени плодове с бяло вино и мед на празника на храбринската праскова | ||||||
| ||||||
Диманова е сред младите хора в Храбрино, които продължават традицията на бабите и дядовците си в отглеждането на праскови и други овошки. "Още като дете всяко лято бях в прасковените градини на селото, берях плодовете, миех, режех, помагах в приготвянето на компоти и нектар". Днес семейството на Стефка отглежда 5 декара с праскови и над 13 дка с ябълки, круши, кайсии и череши. Най-прочутите сортове храбрински праскови са "Мариголда", "Алберта" и "Майски цвят". С изсъхването на старите прасковени насаждения те изчезват от градините на Храбрино. "Причината е в това, че днешните подложки от слива и ябълка не издържат. Навремето подложката е била от бадем и това правеше прасковените овошки издръжливи на болести и студ", посочва Стефка и припомня, че Храбрино има отлична почва и климат за отглеждането на праскови. Освен че плодовете стават едри, те имат отлични вкусови качества. От особена важност е, че местните градини със сочния плод са по поречието на реката, тъй като прасковата има нужда от обилна влага. Можете да опитате плодовете, нектара и специалитетите на Стефка Диманова на 1 август от 18 до 20 часа на традиционния Фермерски пазар, който се провежда всяка сряда на алеята в парк "Бунарджик". Събитието е в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019. |
Зареждане! Моля, изчакайте ...
Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!
Още новини от Новини от Пловдив:
ИЗПРАТИ НОВИНА
Виж още:
Наричат го "плод на паметта"
10:37 / 17.04.2024
Този плод предотвратява появата на рак и подобрява храносмилането
12:55 / 19.04.2024
Важни съвети при плащане с карта онлайн
14:19 / 17.04.2024
Актуални теми
Абонамент
Анкета