ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
В култово интервю пловдивски психиатър обясни тайнствените механизми на секса и секрецията на MSH
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:49 / 07.08.2018Коментари (7)21476
©
Лятото е в разгара си. Много хора пътуват повече, други не успяват да бъдат толкова мобилни, но повечето сме подвластни на желанието да изживеем летните дни, наситени с емоции. Те включват и практикуването на повече секс, флиртове или забежки от дългогодишните партньори. Оказа се, че повишеното сексуално желание през лятото е въпрос на химия, тъй като зависи от отделянето на повече хормони. Повече по темата сподели д-р Веселин Герев - специалист по психиатрия, завършил е медицина във ВМИ – Пловдив. Специализирал е психиатрия в психодиспансера в Пловдив, работил е като консултант към Военна болница и ДКЦ "Свети Врач". Специализирал е и в Университетска клиника Франкфурт/Майн - Германия.

- Д-р Герев, влияят ли годишните сезони върху сексуалното желание? Вярно ли е, че през лятото то достига пика си?

- Времето има различно влияние върху сексуалното ни желание. Нормалната температура на човек е около 37 градуса и всеки градус над нея може да предизвика потене, което да потисне настроението за секс. По същия начин температури близо до 5 градуса или по-надолу карат тялото ни да се чувства на студено, за да "мисли" за секс. Факт е, че обикновено летният сезон е свързан с повече секс от всеки друг.

- Има ли научно обяснение за това?

- Причина за това са една група хормони. Наричат се меланоцит-стимулиращи хормони (общо MSH или интермедини) и серотонин. Те са клас пептидни хормони, които се произвеждат от междинния лоб на хипофизата. Функцията им е свързана със специфично влияние върху мозъка – възбуждат апетита и най-вече половото влечение. Секрецията на MSH се стимулира от слънчевата светлина. 

Освен това има и още един хормон, извън тази група, наречен серотонин, който също се произвежда в мозъка повече през пролетта и лятото. Този химикал в мозъка ни позволява да изпитаме удоволствие и да се чувстваме щастливи и спокойни. Дефицитът му може да ни направи твърде депресирани, когато не ни е до секс, както и обратно – високите му стойности увеличават либидото. Много изследвания са показали, че с увеличение на силата на слънчева светлина производството на серотонин също се увеличава.

- Доколко споделяте твърдението, че сексът е важен както за психиката ни, така и за здравето на тялото ни?

- За да поддържаме здравето си, специалистите дават различни препоръки и насоки, някои от които не са ни особено любими и приятни. Често предпочитаме пица пред салата или да си починем на дивана, вместо да посетим фитнеса. Има един начин, който носи наслада и удоволствие и едновременно с това е полезен и за здравето – сексът. Освен че може да подобри вида на кожата и да предостави тренировка на тялото, сексът може да е полезен. 

Този вид физическа активност ускорява сърдечния ритъм. Това е еквивалентът на приблизително 23 минути колоездене с умерена интензивност, 15 минути плуване с умерена интензивност или 20 минути стрелба в кош. И макар да не покрива изискванията за физическа активност, се доближава до препоръките на Американската асоциация за сърдечно здраве за ежедневната "доза" движение. Според тях за поддържане здравето на сърдечносъдовата система се нуждаем от поне 30 минути аеробна активност с умерена интензивност, минимум пет дни в седмицата. 

Серотонинът, който се синтезира по време на оргазъм предоставя вълна от чувство на щастие, като облекчава стреса или тревожността. Сексът се определя и като естествен антидепресант. Разбирането и възприемането на самия себе си като сексуално същество, което е способно да достави удоволствие на партньора си, също е източник на удовлетворение и удоволствие. Когато достигнем до оргазъм, в организма се освобождава и хормонът пролактин, който индуцира чувство за сънливост. При мъжете синтезът му е в значително по-големи количества в сравнение с жените. Всъщност по време на еякулация в мъжкия организъм се освобождават много химически вещества, като много от тях имат приспивен ефект. Те включват норепинефрин, серотонин, пролактин и вазопресин.

- И отново – за мъжете и секса от гледна точка на жените... С времето всяка жена констатира, че в главата на партньора й се върти мисълта не за храната, а за секса. Храната или сексът са доминиращи при мъжа?

- Определено това е сексът. Мъжете не трябва да бъдат обвинявани за това, че мислят предимно за секс, защото това е правило, закодирано в особеностите на мъжката психика. Затова той измества храненето в подредбата на нагоните. Поставени в условията на продължително гладуване, но в присъствието на жени, мъжете са по-склонни да търсят удовлетворяване на сексуалния си нагон, отколкото на глада.

- Къде се крие тайната за доминиращата сила на мъжкия сексуален нагон?

- Тайната се крие в наличието на специфична двойка неврони, които мъжете притежават, а жените – не. Макар мъжете и жените да имат много подобно вродено отношение към секса, наличието на въпросните нервни клетки в мъжкия мозък изцяло променя инстинктивното отношение на мъжете към сексуалния нагон. Така пътят към любовта на мъжа може наистина да преминава през стомаха, но само като отклонение от главното шосе, което тръгва задължително от секса.

- Напоследък доста нашумя темата за феромоните. Дори има и парфюми с феромони. Съществуват ли въобще феромоните и наистина ли имат такова действие върху човека – правят го неустоим за противоположния пол?

- Две от нещата, които са общи между секса при човека и животните, са вродените сексуални инстинкти и феромоните, правещи единия партньор неустоим в очите на другия. Много скоро обаче може да се окаже, че обединяващият фактор е само един. Ново проучване утвърждава схващането, че феромони реално не съществуват, или поне не във вида, в който се говори за тях. Парфюмерийната индустрия разчита именно на тях като основна ароматна съставка в продуктите, целящи възбуждането на сексуален интерес у противоположния пол. 

Доказателства в тази насока идват и от ново проучване, проведено в Австралия сред 100 здрави, хетеросексуални и сексуално активни мъже и жени. Учените установяват, че дори в по-концентрирани от естествените им дози, излагането на аромата на феромони не повлиява пряко поведението при човека, включително в сексуален аспект. 

Като самостоятелен фактор отделянето на дори високи дози феромони не може да направи един човек по-привлекателен сексуално в очите на друг. Така че сексуалното привличане при човека далеч не е въпрос на феромони и конкретни аромати, а се формира на базата на комплекс от други фактори. Засега или ролята на феромоните е силно надценена, или до момента учените са ги търсили там, където реално ги няма.

Източник: "Здравето"







Зареждане! Моля, изчакайте ...
Предлагам билков чай за регулиране на теглото .
0
 
 
Аз използвам парфюми с феромони и определено има ефект . Ако се интересувате от парфюми може да ви предложа да опитате с фирма която познавам . Парфюмите се предлагат с обикновена опаковка с номер на парфюма . Цената им е по ниска от тези в магазина , защото се доставят от фабриката със същото качество без оригинална опаковка и търговска марка .
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: