ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Само една фирма поиска да работи на Бунарджика
Автор: Мариана Панчева 15:10 / 21.08.2018Коментари (0)8196
© Plovdiv24.bg
Една оферта е постъпила в администрацията на район "Централен", която ще ръководи проекта
"Драгиев и Ко" са единствената фирма, подала документи по голямата обществена поръчка за хълм "Бунарджика", предаде репортер на Plovdiv24.bg. Отварянето на офертите бе днес, а специална комисия има време до 12 октомври за разглеждане на документацията.

Поръчката е за максимална сума от 2 000 000 лева с ДДС, 1 000 000 лева от тях са налични, след като бяха отпуснати на район "Централен" от големия бюджет на Общината за 2018 година. Останалите 1 000 000 лева тепърва ще се търсят, затова е въведена клауза за отложено изпълнение. Предметът й е рекреация на алейна мрежа и съществуваща инженерна инфраструктура, осигуряване на достъпна среда, обезопасяване н укрепителни мероприятия на скални откоси и акведукти, осигуряване на съвременно ниво на обществено обслужване на парк "Бунарджика". Срокът на договора, който ще се подпише с изпълнителя е до 30 октомври 2019 година от момента на подписването му, а критерий за избор на изпълнител е оптимално съотношение между качество и цена.

За своите читатели Plovdiv24.bg вече представи резюмирано и плановете за работа по всички зони на парка.

Първата паркова зона е най-близо до булеварда. За нея в документацията по поръчката се посочва, че промяна на съществуващата алейна мрежа не е необходима. Настилките в момента не се нуждаят от подмяна, а единствено от ремонт. Допустима е подмяната им в определени участъци и то само при необходимост.

Планира се реконструкция и възстановяване на площадките в района на акведукта с пързалките и под централната алея, югоизточно от Летния театър. Има нужда от ремонт и подмяна на негодните съоръжения. Декоративните водни площи също не са в добро състояние. За повишаване на атрактивността на парка и неговите естетически качества е предлага възстановяване, реконструкция и доразвитие на системата от водни площи в най-ниската част от парка. Ще се извърши реконструкция и възстановяване на басейните под акведукта с водопадите, а в района на площадката с пързалките и акведукта е необходим цялостен ремонт и реконструкция.

Зоната е достъпна, както за пешеходци, така и за хора с увреждания. Изключение правят площадките над детската пързалка и акведукта. Затова планът е да се свърже основната алея, идваща от ул. "Гладстон“ и площадките под и над детската пързалка и акведукта.

За втората зона на Бунарджика - или т.н. лесопаркова зона, се посочва, че съществуващата алейна мрежа е достатъчна като обхват и в повечето участъци е сравнително добре запазена. Нуждае се от прочистване от прораснали издънки и плевели и ремонт на определени участъци. Някои подпорни зидове тук са напукани и разместени и се нуждаят от конструктивна експертиза. Необходима е рехабилитация и доизграждане на напоителната система на зоната. Необходима е и реконструкция на детска площадка с пързалките. Самата зона е труднодостъпна за хора с увреждания и майки с детски колички.

Третата или т.н. "висока" зона включва участъците от защитената територия, характеризиращи се с най-голям дял на естествената за района растителност, затова и целта е запазване естествения характер на местообитанията.

За нея се посочва, че алейната мрежа е напълно изградена и се нуждае само от почистване и възстановяване на пътеките и площадките. Изградените подпорни стени се нуждаят от конструктивна експертиза, тъй като на места са напукани и пропаднали. От ревизия и малки ремонти се нуждаят стъпалата по пътеките - на места разместени от водите и порасналата растителност. В зоната са разположени акведукта с басейните, за които се разработва това техническо предложение за основна реконструкция и възстановяване на водопадите и басейните под тях.

Важно е да се отбележи, че не се допуска ново строителство и изсичане на скална маса. Какво още - необходим е ремонт на осветлението, изграждане на видеонаблюдение, възстановяване на напоителната система и захранването на водните ефекти на акведукта, изграждане на резервоар и съоръжения за осигуряване на оборотна вода.


Още по темата: общо новини по темата: 61
01.07.2023 »
17.03.2022 »
21.09.2021 »
21.09.2021 »
21.09.2021 »
30.06.2021 »
предишна страница [ 1/11 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
БК Локомотив Пловдив
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: