ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивският университет запълни 96% от държавния прием
Автор: Екип Plovdiv24.bg 14:27 / 30.08.2018Коментари (0)3174
©
За поредна година Пловдивският университет "Паисий Хилендарски“ успява да запълни почти изцяло акредитирания си държавен прием един месец преди началото на учебната 2018/2019 година. Заети са 96% или общо 3314 от обявените по държавна поръчка 3454 места в ПУ и неговите филиали. Същевременно с това университетът е записал и 467 души в платена форма на обучение, като почти 350 от тях са избрали икономически специалности. Данните съобщи ректорът на висшето училище проф. д-р Запрян Козлуджов.

Той уточни, че към момента незаети са 140 бройки, но все още не е минал изпитът за специалността "Актьорство за драматичен театър“, в която местата за прием са 15 и със сигурност ще се запълнят. Затова реално става дума 125 свободни места, които очакваме през следващите седмици да намалеят наполовина и заемането на местата по държавна поръчка да достигне 98%, коментира проф. д-р Запрян Козлуджов.

Изпитът за "Актьорство за драматичен театър“ традиционно се провежда през м. септември в три кръга, разпределени в три последователни дни. Тази година обявените дати са 10, 11 и 12 септември, а до момента са подали документи около 40 кандидати. Очакваме броят на желаещите да се увеличи, защото от новата академична година режисьорът Теди Москов ще ръководи първокурсниците по "Актьорство за драматичен театър“, като самият той ще бъде в изпитната комисия на приемните изпити за специалността, уточни проф. Козлуджов.  

На фона на демографската криза, която през последните няколко години сериозно рефлектира върху запълването на местата във висшите училища, ПУ "Паисий Хилендарски“ запазва водещото си място сред държавните университети от класически тип. А Пловдивският университет е втори по големина и значимост в страната, коментира проф. Козлуджов. Според него интересът на кандидат-студентите към ПУ "Паисий Хилендарски“ се запазва устойчив заради добре развитата инфраструктура: освен непрекъснатото откриване на нови лаборатории, компютърни зали и зали за нови форми на обучение, университетът вече разполага с нова Спортна зала и кампус, включващ 4 общежития, изградени за 4 години.

Спазваме и т. нар. академично приличие – дипломират се между 55 и 60% от студентите, което показва, че завършват тези, които имат потенциал, а не всички приети, обясни ректорът. Той припомни, че това е утвърден световен стандарт, който помага да не се обезценяват дипломите. "Пресяването“ се случва през първата и втората година на обучението, когато се изучават основополагащите дисциплини.

Явно потенциалът на обучаваните и обучаващите в комбинация с подобрените условия за обучение са решаващи за бъдещите възпитаници на ПУ "Паисий Хилендарски“. През тази година се наблюдаваха и няколко нови тенденции като например равномерното, с малки изключения, запълване на местата по професионални направления. След трето класиране в края на м. юли изцяло бяха заети местата в направления "Педагогика“, "Право“, "Социология, антропология и науки за културата“, "Психология“, "Политически науки“, "Социални дейности“, "Икономика“, "Администрация и управление“, "Информатика и компютърни науки“, "Машинно инженерство“, "Биотехнологии“, "Изобразително изкуство“, "Биологически науки“ и "Химически науки“. Биологическите науки имаха своя подем преди няколко години и, както се вижда от цялостното запълване на местата, продължават да привличат нови студенти. Изненадата тази година бе големият интерес към са специалностите с химия, в които всички обявени места по държавна поръчка са заети.

Само 5 свободни места в задочна форма има в направление "Педагогика на обучението по ...“. При хуманитарните науки лидер са бакалавърските филологически програми. Единични свободни бройки има в направления "Философия“ (1 място) и "История и археология“ (5 места), "Музикално и танцово изкуство“ (2 места), "Комуникационна и компютърна техника“ (9 места) и "Електротехника, електроника и автоматика“ (9 места).

За съжаление остава актуална тенденцията от последните години интересът към физика и математика да е по-слаб. Информация за свободните места по държавна поръчка и възможностите за платена форма на обучение са публикувани на сайта на университета:



Още по темата: общо новини по темата: 5
20.09.2018 »
31.07.2018 »
25.07.2018 »
10.07.2018 »
25.04.2018 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: