ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Не е филм! Прокуратурата показа какво е намерила в хотелите на Арабаджиеви: Пачки, лимузини, джипове!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 15:07 / 01.09.2018Коментари (11)46873
Официално съобщение от прокуратурата на България: Днес, 1.09.2018 г., заместник-главният прокурор Иван Гешев и заместник-ръководителят на Специализираната прокуратура Кирил Пейчинов представиха подробности за досъдебното производство за данъчни престъпления и пране на пари.

В хода на процесуално-следствените действия са иззети суми от 10 млн. лв. Събрани са доказателства срещу Маринела и Ветко Арабаджиеви, за които е издадена Европейска заповед за арест, тъй като същите са извън територията на страната. Предстои да им бъде повдигнато обвинение по чл. 321 и 255 ал.3 от НК.

Задържан е синът им Вълчо Арабаджиев. Той е с повдигнато обвинение за данъчни престъпления и пране на пари, с прокурорско постановление е задържан за до 72 часа. Прокуратурата ще иска постоянното му задържане под стража от съда.

По-рано днес

Вече е издадена е европейска заповед за арест за семейство Арабаджиеви, като от думите на Гешев стана ясно, че става въпрос за самия Ветко Арабаджиев и съпругата му Маринела. Работи се е и по линия да бъде издадена заповед за арест и от Интерпол. В момента Арабаджиеви не са в България, а по информация на прокуратурата те са във Франция.

"Едно лице е обявено за издирване на територията на страната. Две други лица - мъж и жена, са обявени за общодържавно издирване. За двете лица има издадена европейска заповед за арест с обвинение за участие в организирана престъпна група и данъчни престъпления", обясни зам.-главният прокурор.

Иначе вчера бяха задържани общо 10 лица, сред които и 2 жени. За 4 души обаче не са събрани достатъчно доказателства и те са пуснати.

"Към наказателна отговорност са привлечени 6 лица, 5 от тях за участие в организирана престъпна група, а шестото е с обвинение за пране на пари. На част от петте лица с обвинения за участие в организирана престъпна група са им повдигнати обвинения и за вторични престъпления -пране на пари и данъчни престъпления“, обясни Гешев.

"Едно от обвиненията е за период февруари тази година. Фирмата, която според нас, е извършила данъчно престъпление, е внесла 1000 лева, а е спестила 600 хил. лева. Разследваните фирми са десетки. Само тази фирма е внесла във фиска на държавата 1000 лева, с които да извършва социалната дейност, да плаща пенсии“, каза още той. Относно откритите пари прокурор Гешев е категоричен, че това е първи подобен случай.

"В хода на претърсванията бяха намерени огромни суми пари, говорим за над 10 млн. лева кеш. Излизат пари от куфари, кутии, сейфове, касетки в банки. Такова нещо не помня в цялата си кариера. Доколкото ми е известно и не се е случвало в новата история на България.

Колегите са работили почти 24 часа. Наложи се спешно съдействие от БНБ през нощта за осигуряване на броячни машини. Сумите са потресаващи. Трябва да отбележим, че според нас това не е цялата налична сума“, обясни той и уточни, че парите са намерени в домове, хотели, офиси и банки.

Освен това при претърсванията е открит луксозен автопарк. Става въпрос за коли с марки като "Бентли" и "Ролс Ройс".

"Последното претърсване приключи рано сутринта и беше иззет луксозен автопарк. Ще се провежда разследване в посока как са придобити тези коли. Оценката им грубо върви около 5-10 млн. лева", заяви зам.- главният прокурор.

"Не можеш да забраниш на никой да е богат, но като си купуваш коли, самолети и хотели - си плащай данъците“, каза още Гешев.

Прокурор Гешев категорично отрече информациите излезли от пресслужбата на "Виктория груп", че оказвано съдействие на служлбите.

"Всичко друго, но не и съдействие. По-скоро бездействие и оказване на съпротива. От рода на не знам къде е ключа за тази стая, не знам кой я ползва и т.н", каза прокурорът.

Той уточни, че оперативна информация се събира по случая се събира от януари месец, като по този начин отрече да има сигнал, с дейности с европредседателството. Решението за провеждането на самата акция, пък е взето 5-6 дни по-рано, заради което според Гешев няма как да се твърди, че Арабаджиеви са били предупредени и заради това са във Франция. Те са там от началото на август, по-скоро на почивка.



Още по темата: общо новини по темата: 142
16.02.2024 »
08.01.2024 »
28.01.2023 »
21.04.2022 »
05.12.2021 »
18.08.2021 »
предишна страница [ 1/24 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
хаха рязона е хвърлил всичките си фалшиви профили на амбразурата да пази имиджа на червения васал :) ..... дори се наблюдава странно явление ...... сам си слага плюсчета :) ..... хаха глупак
Предлагам билков чай за регулиране на теглото .
-3
 
 
Моят спонсор се намира във Франция . Но неговите 10 милиона не са в България .
+1
 
 
И що сега така... тези с куфарчетата станаха наудобни на някого май, м ?
+2
 
 
Жива да не бях.Всички знаят какъв е Вълчо и решиха да го ударят.Ако ударят и свинаря на Гоце и комунистите ще видят избори на муки.Като поизчистят назначените милионери от ДС и комунетата ще останат съвсем без черни каси.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
Великден 2024 г.
БК Академик Пловдив
Спартак (Пд) в Трета лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: