ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Да извадим Съединението от похлупака на 3 март
Автор: Любомир Минчев 17:33 / 05.09.2018Коментари (11)6621
© Plovdiv24.bg
Имаме дълг към Съединението на България, а това е същинският ни национален празник. Ако продължаваме да го неглижираме с твърдения, че нищо особено не се е случило – рано или късно то щяло да стане, тъй като просто било игра на Великите сили, нищо чудно и на 6 септември да се развее руското знаме.

Съединението  трябва по-настойчиво да изрази претенциите си. Гордеем се, че това е епохално събитие – българският дух се е опълчил на империите. Следват исторически събития, които водят до същинската независимост на България  и в центъра е Съединението. Опазили сме го от идеологически издевателства и на този ден не спорим каква е ролята на Русия и трябва  ли да бъдем благодарни на някого. На никого! Това е небивал екстаз на български порив за глътка въздух. Дори либералните руски вестници по онова време се възхищават на случилото се в Пловдив и съветват имперското правителство да стои далеч от "чистите български интереси“.

За благодарност сме оставили този ден в ръцете на няколко клиширани слова, възстановка на събитията и една заря. Един почивен ден. Едно чисто българско дело сме го оставили под похлупака на 3 март, под дебелата сянка на една дата, която все по-упорито разделя българите. На 3 март не сме получили почти нищо – две империи сключват примирие, а в мирния договор и дума няма за България. На този ден до българските знамена се веят и руски. На 3 март е възможно да дойде руският патриарх и да удари с юмрук по масата на българския президент. Това не е моят национален празник.

Оставили сме гордостта си от 6 септември  на произвола на съдбата. А тя засега е доста благосклонна към фалшификаторите на историята. Към онези, които твърдят, че Альоша ни е по-ценен от паметника на Съединението. Какво безоочие и каква търпимост  проявяваме към него!

Съединението е националният ни празник. Ако не признаваме този факт, на официалния -  3 март, ще слушаме руския патриарх, а гордостта на пловдивчани  ще опира винаги в Альоша.


Още по темата: общо новини по темата: 234
07.09.2023 »
06.09.2023 »
06.09.2023 »
06.09.2023 »
06.09.2023 »
06.09.2023 »
предишна страница [ 1/39 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
На тоя ден тролите на гергов ,почиват! :) И мълчат ,като шунди щото на този ден не могат да развеят руски знамена!
0
 
 
3 март си го намериха комунягите щото си изгубиха 9 септември.Имат вапиюща нужда да веят руски знамена пък уж български празник.Вярно ,че 3 март ражда свобода,но илюзорна.Предварително осакатена,защото двете страни парафиращи договора са знаели,какво ще се случи след 4 месеца в Берлин.Само "освободените" не са знаели какво ги чака.Разделение!И затова 7 г.след това се случва обединението.Съвсем естествено и решително.Чисто български акт.Истински български празник.Празник ,който е само за български знамена.Същите тези знамена,които се развяват над Сливница и Драгоман през есента на 1885г.Съединението прави силата!
+1
 
 
6-ти септември не можа да се наложи като национален празник само защото е много далече от София. Ако събитията, които са се случили в Съединение и Пловдив бяха се случили в София , тогава със сигурност точно тази дата щеше да е националният ни празник. А сега ще се кланяме на руския патриарх още много години.
Мизия Тракия Македония = България
на 05.09.2018 г.
+4
 
 
На 6-ти септември Пловдив се върна при майка България, който измислените "Велики сили" бяха го откъснали. Берлинския и Ньойския диктати (не договори) разпокъсаха останалата ни част от България.
+5
 
 
Кратко, ясно и аргументирано. Какво по-голямо доказателство за истинската важност на 6-ти септември от това, че същите хора, които предложиха доброволно да се откажем от суверенитета си и да станем 16-та република, свалиха и Деня на Съединението от календара с официални празници! Чак през 1985 г., когато вече беше ясно в коя посока духа вятърът, изведнъж се организираха чествания, маратон за юбилея, картонени шапки и какво ли не. 6-ти септември е най-великият момент в историята ни, когато се случват чудеса, удивили целия свят, малки и големи, приятелски и вражески настроени народи. Българите казват "майната ви" на всички т. нар. велики сили и се обединяват не за далавера, а за националния си идеал с оръжие в ръка, знаейки ясно, че който е имал коварни планове за тези земи, няма да се впечатли без да предизвика война. Пловдив се отказва доброволно от статута си на столица, чиновници на удобни служби прегръщат идеята, знаейки, че отлитат и службите, една обезкървена подмолно армия помита всичко по пътя си, един княз чужденец се опълчва на собствената си родина, въодушевен от всеобщия ентусиазъм. Други, истински НЕЗАВИСИМИ, народи биха се пъчили основателно с гордост по повод този ден всяка година пред целия свят, за да му напомнят за този подвиг, но незачитащият собствената си история и памет, облъчен и зависим човечец не е способен да направи това. Той предпочита да величае другиго, да се хвърля в краката, да се унижава, да не иска да развее собственото си знаме.
+5
 
 
Съгласен съм с написаното в статията, само с една корекция - националният ни празник трябва да е 22 септември - денят на обявяване на Независимостта на България през 1908 г. Съединението е изключителен, изцяло български празник - повод за национална гордост, но това не е денят, след който България окончателно приключва с политическите си зависимости и обвързаности. Такъв ден е - както писах по-горе - 22.09.1908 г. След него България от Княжество се превръща в Царство.
на 05.09.2018 г.
+5
 
 
Велика дата! Велико дело! Това е националния ни празник, а не 3ти март.
+4
 
 
Браво! Този път съм напълно съгласен с Любо Минчев. Жалко, че са малцина мислещите така, особено извън Пловдив.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: