ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
9 септември – революция или падане под робство
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:57 / 09.09.2018Коментари (83)9130
©
Пропаганден колаж, показващ влизането на съветските войски у нас
На 9 септември се навършват 74 години от най-противоречивата дата в най-новата история на България. Идването на власт на Отечествения фронт продължава да разделя българското общество.

В нощта на 8 срещу 9 септември 1944 г. е свалено правителството на Константин Муравиев и на власт идва правителство на Отечествения фронт, начело с опитния превратаджия Кимон Георгиев (участвал в неконституционни смени на властта и през 1923 г. и 1934 г.).

Отечественият фронт взема властта в България с помощта на силите на Трети Украински фронт на Червената армия, след като СССР обявява война на България дни по-рано.

След тази дата настъпва мащабна политическа, икономическа и социална промяна в българското общество. България се включва във войната с доскорошния си съюзник хитлеристка Германия и след края на конфликта попада в съветската сфера на влияние.

Събитията на 9 септември са последвани от вълна на насилие. Тези масови беззакония продължават няколко месеца и са постепенно поставени под контрол от властите със създаването на т.нар. "Народен съд" в края на 1944 г. Според различни оценки броят на убитите през този период е между 20 000 и 40 000 души.

Осъдените на смърт от т. нар. "Народен съд" са 2 730 души — министри, депутати, журналисти, банкери, кметове, свещеници, земевладелци, учители.

В историографията отпреди 1971 г. по пропагандни причини се твърди, че това е "народно въстание". Оттогава до 10 ноември 1989 г. събитията на тази дата получават определението "социалистическа революция". След политическата промяна от 1989 г. събитието е определяно като "военен преврат".

Източник: БГНЕС







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+3
 
 
цитат:
Недраги глупаци - Комунистически и Соросоидни тролове... Да забравим настрана близо седемте милиарда долара, с чийто пари се издържа Съветската войска! Най- лошото предстои: 1. Намалена териториална цялост на България. 2. Фалшив референдум - България става Социалистическа Република под дулото на оръжието. 3. Хиляди и десетки хиляди избити и "безследно изчезнали". 4. Конфискация на едрата градска собственост. 5. Конфискация на фабрики и заводи. 6. Конфискация или принудително даване на земята, на практика отнемане на възможността селянина да е независим. 7. Пренасяне и ограбване на цели предприятия и закарването им в СССР. 8. Прекъсване на търговските контакти с най- развитите страни. 9. Невъзможноста за учение и обучение на младите хора в развитите икономики. 10. Невъзможноста за пътуване извън пределите на страната. 11. Два пъти девалвация на лева през 52 г. и 62 г. 12. Ограбване на златните резерви на България 13. Три пъти фалит на България 14. Българката спира да ражда, защото са прекъснати изконните морални Български ценности. 15. Най, най, най-големият проблем настъпва, когато моралът на Българина изчезва вследствие социалистическите ценности!И така от една цъфтяща Монархия, вследствие на Съветската окупация България се превръща в една жалка територия - населявана от злобни, завистливи, без морални, без перспективни Комунистически идиоти!
+1
 
 
Абе, тая Корни е време да се снима освен с козички и с някое прасе (заради африканската чума де) - не, че на снимката ще може да се различи кой кой е.
+2
 
 
"Комунистическият строй е престъпление. Гнилост. Черна смрад. Простащината е издигната в култура. Селяндурщината в цялата й низост и дребнавост, грубиянщината. еснафщината и омразата към интелект, възпитание, обноски. Страхът! Реваншизмът, прикрит в политическа принадлежност. Убитите. Хилядите убити. Черен и вонящ период от историята ни. Чиито плодове още берем и още ще берем. Комунизмът не се различава по нищо от фашизма. Диктатура на простащината и мръсотията! Но аз помня. И детето ми ще знае. И колкото и да се опитвате да оправдаете този позор, знайте, че ние помним!"
0
 
 
Погледнете резултатите на България във всяка една сфера от 45-та до 90. Гледайте и сега. Умните ще ме разберат. За 29 години "преход" вървим само назад. Не гледайте и не слушайте какво ви приказват. Но едва ли всичко онова, което искам да кажа, може да се побере в едно мнение. И най-важното, дали ще остане...
+5
 
 
Най черната дата в дългата история на България.Банда криминални престъпници идват на власт благодарения на пияните червени орди.Откъдето е минал червен ботуш трева не никне!Затова сега пенсиите са по 200лв,заплатите 600-700.Ромите мародерстват .Всичко това е следствие от 09.09.
-1
 
 
Вижте сега, ако не беше 9-и септември, тази светла дата, сега можеше и дори България да я няма. Със сигурност, ако ни имаше, щяхме да сме с по-малка територия. И щяхме сами да сме си виновни, защото избрахме грешната страна във войната. Много леко се отървахме и трябва да сте благодарни на партизаните, ако се чувствате поне малко българи! Представете си следната ситуация - в България не е имало партизани (или са били пренебрежимо малко). Със сигурност това нямаше да повлия на хода на войната (българи, така или иначе, не са се сражавали на Източния фронт). Германците са разбити, търпят огромни загуби, отстъпват (свиват се като пружина, която уж в един момент ще отблъсне всичко, но вместо това се счупва) и ето ти: съветската армия е на границата. Какво щеше да се случи, според вас, ако нямаше кой да направи преврат и да постави ресурсите ни в услуга на СССР? Какво щеше да стане с България?
+8
 
 
Нито революция, нито робство. Технически и исторически погледнато си е чисто и просто окупация. Нямаше да има никакъв преврат, ако не беше нахлула чужда армия в държавата ни, без да сме обявявали война. Нито пък 5000-те направлявани от чужда агентура "революционери" щяха да станат 50 000 за една нощ.
+3
 
 
А това след 10 ноември какво е и как да го определим от позицията на изминалите вече 29години.
+1
 
 
НАЙ-СРАМНАТА ДАТА В НАШАТА ИСТОРИЯ!!! ФЮРЕРА НИ ДАДЕ ВСИЧКИ ОТНЕТИ ЗЕМИ ,А ПАРТИЗАНИТЕ И ШУМКАРИТЕ НИ ГИ ОТНЕХА!!! ДА ЖИВЕЕ ПОБЕДАТА !!! 14/88 !!! ПОСЛЕДНИТЕ ДУМИ НА ФЮРЕРА ПРЕДИ ДА ПОТЕГЛИ С ПОДВОДНИЦАТА СИ ЗА ЮЖНА АМЕРИКА ПРЕЗ 1945 ГОДИНА СА БИЛИ:,,СЛЕД 100 ГОДИНИ ПАК ЩЕ СЕ ВЪРНЕМ''!!! ПРЕДСТОИ ДА РАЗБЕРЕМ !!!
на 09.09.2018 г.
+6
 
 
Сега не е демокрация а време доносници ,шовъори,стругари ,сервитъори и друга измет която перат парите на мафията
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
Мигрантски натиск към България
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: