ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивски бизнесмен изпял Миню Стайков и Бирмите на бопаджиите
Автор: Екип Plovdiv24.bg 09:20 / 19.09.2018Коментари (2)34128
©
А.А. е подал информацията за петте нелегални фабрики за цигари, свързани с Миню Стайков и Бирмите, които прокуратурата разкри в последните две седмици. 48-годишният бизнесмен от Пловдив няма роднинска връзка с издирвания за укриване на данъци Ветко Арабаджиев, който също е от този град. А.А. също е разследван за производство на нелегални цигари още от 2011 г. Тогава МВР разбива фабрика за папироси менте в село Патриарх Евтимиево до Пловдив, пише "24 часа". На брифинг в селото до фабриката тогавашният вътрешен министър Цветан Цветанов обявява, че в нея е можело да се произвеждат над 1/3 от цигарите, които са нужни на пазара в България.

А.А. е арестуван, а през 2012 г. е осъден на 3 г. условно след споразумение с прокуратурата. Според източник на изданието А.А. имал контакти по високите нива в йерархията на МВР в последните няколко години, като дори се споменава човек от ръководството на НСБОП. Това неведнъж го е спасявало от сблъсъци с Темида, но вероятно срещу информация за подземния свят. В началото на 2018 г. британската служба за предотвратяване на престъпления срещу фиска чрез посолството в София изпраща сигнал до българските служби.

В него англичаните настояват за обстойна проверка на дейността на група от няколко човека, ръководена от А.А. от Пловдив, свързана с производство и разпространение на незаконни цигари. Част от тази контрабандна продукция се пласира на Острова и това е поводът англичаните да анализират и проследят канала от Пловдив. Разработката на англичаните е детайлна, съдържа подробни данни за хората в групата на А.А., с адреси, с използвани коли, както и разположението на нова фабрика за незаконни цигари в пловдивското с. Оризари.

Автентичността на сигнала бе потвърдена неофициално от високопоставен източник в разследващ орган в България. Данъчните и митническите власти на Острова са направили собствено разследване заради все повече заловени пратки с нелегални цигари научи изданието от дипломатически източник. Сигналите за повечето разбити нелегални фабрики за цигари у нас обикновено идват от чужди служби, твърдят запознати. Британците сочат и партньорите на А.А. - Георги Начев-Етикета, Найден Станчев-Хана, Тодор Шопов.

По сигнала от Великобритания са работили две специални служби в България. А.А. не е арестуван, но вместо това са ударени 5 други фабрики - свързаната с Миню Стайков в Карнобат и четирите под контрола на Евлоги Станоев-Бирмата и синовете му. Според нашите служби полицейският чадър на пловдивско и национално ниво е позволил на А.А. да разбере, че е обект на оперативен интерес, и той избира най-вероятно да е неназованият източник за разбиване на останалите фабрики.

Хора от обкръжението на групите на Стайков и Бирмата са убедени, че точно конкурентът им в производството на нелегални цигари А.А. е помогнал на разследващите да стигнат до тях. Още повече че част от задържаните в миналото са работили и за него. Един интересен детайл, който потвърждава неофициалната версия за помощта, оказана от А.А., е, че от ГДБОП, където е високопоставеният му информатор, са участвали само в първия етап на разбиване на нелегалната фабрика на Миню Стайков в Карнобат през юли. Тогава се открити само ремарке с кутии и един шофьор. При следващите етапи ГДБОП дискретно е дистанцирано от операцията и там работят само ДАНС и прокуратурата.

Обвинението е работило по-късно директно с пловдивската полиция и прокуратура, където А.А. споделя за останалите фабрики в Дупница, Горна Оряховица и Калугерово. А.А. им солиден бизнес, показва справка в Търговския регистър. Той притежава фирми за производство на хляб, търговия с петролни продукти, недвижими имоти, транспорт.

Малко от бизнес партньорите му обаче знаят, че вече е осъждан като член на престъпна група за производство на нелегални цигари и срещу него периодично се получават сигнали за други нарушения. Името на А.А. стои във фирмите “Стенимахос" ЕАД-Асеновград, “ВИП Пропърти" ООД “Ейнджъл Пропърти" ЕООД, “Тони-М" ООД, “ЕвелинаТрейд" ООД в Пловдив.

В справката от Великобритания, преразказана от дипломатически източник, наред с А.А., е посочен и Георги Ненчев от Пловдив, по прякор Етикета. Той е известен в подземния свят като човека с фалшивите бандероли, каквито е осигурявал на няколко разбити фабрики за цигари. Задържан е и за печатница за фалшиви евро през 2016 г. 

През ноември 2011 г. маскирани го нападнали в дома му в село Храбрино, счупили пръстите му и отрязали част от ухото му. Най-любопитната част от бизнес биографията на Ненчев обаче е свързана с шумния скандал около случая “Белведере". В края на 2014 г. в Софийския градски съд тръгна дело за несъстоятелност на френската фирма. След намесата на посланика на Франция съдийката Румяна Ченалова се оттегли от делото, а по-късно беше отстранена от съдебната система. Според “Белведере" има опит дружеството да бъде източено. Фирмата, която първа подава молба за несъстоятелност на “Белведере", е “Тайм Арх" ООД от Пловдив. Причината - иска да ѝ се изплатят 114 хил. лв. за поддръжка на билбордове. Съсобственик и управител на “Тайм Арх" ООД е Георги Ненчев-Жоро Етикета.

Освен че са посочени в сигнала от Великобритания като организатори на нелегално производство на цигари, А.А. и Георги Ненчев са и партньори в официалния бизнес. До март 2011 г. са съдружници в “Тони М" ООД. След това фирмата е собственост и се управлява само от Жоро Етикета.

40-годишният Найден Станчев е друг човек от справката за нелегалните цигари, който е свързан пряко с А.А. Двамата са в съвета на директорите на “Стенимахос" ЕАД, която произвежда хляб и сладкарски изделия. Собственик е А.А. Точно в база на тази фирма в Асеноград през 2011 г. е трябвало да се настани нелегалната фабрика за цигари, заради която е осъден босът А.А. Тя е точно до затворен клон на “Булгартабак". В последния момент тогава машините са монтирани в стара мандра в с. Патриарх Евтимово, където се провежда акцията на полицията.

Заради нелегалната фабрика в селото, наблюдавана 3 месеца, на 28 февруари са задържани 10 работници и организаторът на технологичния процес Ангел Петров. Той е инженер и е работил в тютюневата промишленост. Арестувани са и синът му, както и електротехникът, който е поддържал мрежата. Следственият експеримент показва, че машините в халето могат да произведат 8 мастербокса цигари на час. Иззети са стотици мастербоксове от различни марки - “Виктори", “Марбъл", ЛМ, станиоли, целофани, хартия за бандероли.

В хлебозавода на А.А. е открита машина за изпразване на бракувани цигари, тютюнът от които да се използва във фабриката в Патриарх Евтимово. А.А. е обвинен няколко месеца след операцията - през септември 2011 г. Точно година по-късно той и останалите членове на бандата се признават за виновни в специализирания наказателен съд. Всички се разминават с условни присъди, включително и босът А.А. Сред осъдените е и Стефан Рангелов, който също е посочен в справката от Великобритания. “24 часа" потърси за коментар А.А. на мобилния телефон, посочен в справката от Великобритания, но на него отговари друг човек. На номер, посочен като контакт в едно от дружествата му, казват, че има друг телефон.


Още по темата: общо новини по темата: 27
05.12.2019 »
05.12.2019 »
25.11.2019 »
05.11.2019 »
14.05.2019 »
07.05.2019 »
предишна страница [ 1/5 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
+4
 
 
а така, обявете официално кой ги е издал.... ако случайно са се чудили, кой да "думнат", сега да не се чудят
+4
 
 
Големи Т....и трябва да има тота момче ако верно това което пишат навсякъде за него ,да спреш бизнес за стотици милиони се иска голям кураж и т....и !!!
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: