ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Кой дразни пловдивските охранители? Говори човекът, натоварен със задачата да пази обществения ред в града
Автор: Мариана Панчева 15:15 / 23.09.2018Коментари (6)13905
© Plovdiv24.bg
Plovdiv24.bg разговаря с човека, натоварен със задачата да пази обществения ред в града под тепетата. Шефът на "Общинска охрана" разполага с малка армия от служители, покриващи изключително широк спектър от действия. Какъв е профилът на пловдивските охранители, какви са проблемите им, какви са амбициите им, ето какво разказа Александър Стайков.

- Г-н Стайков, да започнем с това - какъв е профилът на общинския охранител в Пловдив?

- По Закон при кандидатстване за длъжността "Охранител", ние изискваме преди всичко определен набор от документи – медицинско от личния лекар, документ от психо диспансера, че въпросният кандидат не се води на отчет и няма психични заболявания, служебна бележка от Национална следствена служба, документ за завършен курс за охранител. Това са по-общите документи и профилът трябва да е такъв – кандидатът да е психически и физически здрав. Като цяло дейността на служителите на ОП "Общинска охрана" се характеризира с охраната на общински обекти и тяхното имущество, както и контрол по спазване на наредбите на пловдивския Общински съвет и налагане на санкции на нарушителите.

- Често обаче ви обвиняват, че служителите Ви са мързеливи пенсионери, избират си лесни мишени?

- Безработицата  намалява и в един момент длъжността "Охранител" стана неатрактивна. Второ - никой не обича контролиращите органи. Трябва да споделя една неприятна тенденция и не мога да си обясня дали е нарочно или е просто стечение на обстоятелствата. Засичаме младежи на видима възраст 13-15 години с тенденциозно провокативно поведение към нашите служители в Цар Симеоновата градина. Отиват при охранителите, дразнят ги, показват неприлични жестове, говорят нецензурни думи и в момента, когато служителите все пак реагират и предприемат някакви действия, децата започват да викат "Помощ, нападат ме, искат да ме бият". Това няма обяснение.

- Получава се сякаш така, че от една страна хората критикуват, но - изхождайки от сигналите до редакцията ни, искат все повече сигурност и контрол по кварталите. Вие следите за широк кръг нередности?

- Работим по няколко Наредби на Община Пловдив - Наредба за осигуряване на обществения ред; Наредба за опазване на околната среда на територията на Община Пловдив; Наредба за развитие, поддържане и опазване на зелената система на Община Пловдив; Наредба за реда за спиране, престой и паркиране на ППС на територията на гр. Пловдив; Наредбата за овладяване на популацията на безстопанствените кучета и котки и регламентиране отглеждането на домашни кучета и котки на територията на Община Пловдив и Наредба № 2 за организация и безопасността на движението и дисциплината на водачите на ППС и пешеходците на територията на Община Пловдив. Трудно е да се обхване всяко едно кътче на града. Това е свързано с изключително много средства. Но според ресурса, с който разполагаме, полагаме максимални усилия за осъществяването на ефективен контрол и налагане на санкции на нарушителите.

- Т.е. Вие сте още една институция, занимаваща се с наболелия напоследък проблем с бездомните котки в Пловдив?

- Да, ние сме още една институция, към която пловдивчани могат да се обръщат при констатиране на нарушение от тяхна страна. Съгласно изискванията на Наредбата, нарушителите трябва да бъдат санкционирани, ако извършеното от тях деяние не подлежи на по-тежко наказание.

- Зам.-кметът по транспорт сподели с нас, че средно за месец се издават близо 5000 уведомления за неправилно паркиране. Колко от тях са ваши?

- За месец имаме около 2000 глоби с фиш на неправилно паркирани автомобили на територията на всички административни райони в гр. Пловдив. Пловдивчани все пак трябва да знаят, че неправилно паркиране не е основната дейност на нашите служители.

- Какво е спойката и нивото на взаимодействие с останалите институции – общинска полиция, общински инспекторат, полиция?

- Общинска охрана е една много сериозна структура. Имаме близо 300 служители. Освен патрулиращите служители, които гражданите виждат, покриваме редица други направления – имаме  37 обекта с денонощна физическа охрана, както и над 200 обекта със СОТ. Изградили сме модерен оперативен дежурен център с близо 140 камери за денонощно видео наблюдение. Всичко това е огромен ресурс, който се стараем да обезпечим с хора. На тази база си взаимодействаме с всички районни управления,  всички местни и Държавни структури, включително ДАНС и Прокуратурата. Не са малко случаите, в които благодарение на изградената система за видео наблюдение, са разкрити от служителите на МВР лица извършили престъпления.

- Понякога хората не смесват ли понятията "общинска охрана" и "общинска полиция"?

- До голяма степен, имаме препокрити функции. Но нека не забравяме, че служителите на МВР са с по-големи правомощия от охранителите.

- Догодина Пловдив ще е Европейска столица на културата, очакваме поток от туристи, планирате ли вече дейностите си?

- Повишаваме ефективността на патрулите в Централна градска част, където се очаква най-голяма концентрация от хора. Следваме и тенденцията за поставяне на още нови камери, с цел Пловдив да бъде още по-добро и спокойно място, както за жителите,така и за гостите на града ни.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Може да е всякакъв, но с портрета на Б.Б. не се разделя !
+2
 
 
Г-н Стайков е един от малкото кадърни хора в нашето кметство. Изключително ерудиран и прям човек. Нищо общо със предишните на тази длъжност,(Знаменов). Адмирации за Стайков.
-2
 
 
Не беше необходимо да си признава. Ние знаем, че и децата вече се гаврят с тези клоуни, наречени охрана.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Изготвят стратегия за развитие на Летище Пловдив
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Земетресения в България
Григор Димитров в турнири през 2024 година
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: