ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Вижте кога ще се съмва и ще става тъмно, ако изберем зимно или лятно часово време!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 10:34 / 12.10.2018Коментари (18)27412
© Plovdiv24.bg
Няколко варианта на нова карта на часовите зони в Европа се разглеждат в работните групи на ЕК заради премахването на смяната на часовото време. Това заяви зам.-министърът на енергетиката Жечо Станков по време на заседание на парламентарната комисия по европейски въпроси и контрол на европейските фондове.

Изборът на всяка държава членка на ЕС, дали да остане на лятно, или зимно часово време трябва да стане хармонизирано с нейните съседи, за да не се прекъснат икономически, транспортни и други връзки между тях. Затова ЕК разглежда няколко десетки варианта за групирането на страните.

Един от тях е България, Румъния и Гърция да са в една зона, от Сърбия до Германия, Швейцария и Италия - в друга, а от Франция и Холандия до Португалия - в трета. Друг вариант е от нас до Великобритания всички държави да са в една зона, а само Англия и Португалия да са в отделна.

Все още повечето от държавите в Европа не са решили дали искат да се прекрати смяната на времето и към кое да се премине. Според тях трябва по-голям обществен дебат и повече време за вземане на тези решения. В момента срокът е до април 2019 г. В България се проведе анкета, която приключва днес. До сряда вечерта в нея са взели участие около 12 хил. души, каза Станков. Резултатите ще станат ясни до дни, но това е само началото на дебатите.

Мнения се искат и от отделните министерства - образователното например предпочита зимното часово време, тъй като това щяло да е по-удачно за учебния процес.

Становището на енергийното министерство е, че ефекта от смяната на времето вече го няма. Той е достигнал своя пик през 2007 г., когато 14% от енергията е била за домашно осветление на гражданите. Към момента този дял е едва 1,44%. Това означава, че спестяваме само 24 хил. мегаватчаса, което стига за работата на един блок за 24 часа.

Станков обясни, че ако преминем към лятно часово време, в по-активната част от деня за хората ще е светло. Тогава на 22 декември ще се съмва около 9 ч, а слънцето ще залязва към 18 ч. Ако изберем зимното време, на 21 юни, в началото на лятото, светлата част на деня ще е между 5 ч сутринта и 20 ч вечерта.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
на 12.10.2018 г.
0
 
 
Това могат да го измислят само хора без сериозна работа и проблеми,каквито са въпросните чиновници и служители. Защо трябва изобщо да се премахва смяната питам аз? Спестявали се само 24 часа от работата на единия енергоблок! Ами малко ли е това? Освен това какво ще правим със всички превключвателни електронни часовници които са програмирани да сменят времето си автоматично два пъти в годината? Става въпрос за милиони такива в цяла Европа компютри,управляващи часовници за светофарни уредби,за улично осветление,тарифни часовници и какво ли още не! Значи предлага ни се да си съкратим деня за да спрем да пестим но пък да платим всички тези устройства защото организациите които ще трябва да направят инвестиции за смяната и препрограмирането им определено ще го сурнат на потребителите а това сме ние. Аз казвам не на тези простотии,защото света и сега е достатъчно объркан за да го омазваме още повече!
0
 
 
Липсата на светлина води до депресии. Народа не е малко изперкал та и още малко му трябва за да се изтрепем едни други. Схемата е да се побъркат повече хора. Така, че мога да се хвана на бас, че ще ни наложат по-малко светлото време. Много хора станахме на земята и се взимат мерки :)
0
 
 
Пълни дивотии...има едно време и то е астрономическото, ако щете зимно му казвайте. Другото е недомислена чиновническа простотия, нещо подобно на Истанбулската конвенция...:-)))
+8
 
 
Лятно време за работещите в градовете активни хора с деца. Съмва се по-късно, но се мръква по-късно. Идеално за излизания след работа. Зимно време за пенсионерите и работещите на село. Съмва се по-рано и се мръква по-рано. Идеално време за хранене на животни и работа на полето. Нормално време няма!!! Времето е измислено от хората за хората. Природата не отмерва времето, нормално е това, което е най-удобно за всички.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
Почина патриарх Неофит
Убиха Мартин Божанов - Нотариуса в София
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: