ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Ирена Соколова: Георги Гергов е силен и жилав
Автор: Екип Plovdiv24.bg 08:49 / 15.10.2018Коментари (1)7898
© Plovdiv24.bg
Ирена Соколова, областен управител на Перник и председател на Жени - ГЕРБ, в разговор с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита" по "Радио К2" и "Канал 3", коментира актуалните политически теми:

Ситуацията в БСП и вътрешната опозиция срещу Корнелия Нинова:

"Преди малко с Росен Карадимов опитахме да водим един разговор за вътрешни процеси в БСП, на всички мои въпроси, които се отнасяха до политиката на Корнелия Нинова спрямо определени лица или спрямо НС, върховният орган в БСП, Роден Карадимов, опитен политик, все искаше да говори за ГЕРБ. Как бихте тълкували, не само като политик, но и като психолог, едно подобно поведение?", попита водещата Илиана Беновска. Ирена Соколова отговори, че е слушала разговора и той е напомнял на ситуацията, когато питат едно дете, когато се развеждат родителите му, защо се случва, но то не говори за това, а винаги за нещо друго. Тя обясни, че в момента темата за разпадащото се лидерство е много болезнена в БСП.

"Считате ли, че вече Корнелия Нинова е с оспорено лидерство?", попита водещата Илиана Беновска. Гостът  категорично заяви, че това е така и добави, че се задава краят на лидерството на Корнелия Нинова с всички показатели на свободно падане. Политикът от ГЕРБ обясни как ключови фигури в БСП не просто се отдръпват от лидера на БСП, а дори се противопоставят. Доказателство за това е подписката срещу Корнелия Нинова, както и скандалът с есемесите, изпращани от депутати от "БСП за България" до премиера Бойко Борисов. "В предварителния ни разговор Вие нарекохте това писмо "кърваво писмо", защо?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че подписката срещу Нинова е показала края на макар и малката вътрегрупова ефективност, която е съществувала в социалистическата партия.

"Наблюдавала съм дългогодишно процеси в БСП и с риск някои от подписалите се да ми се обидят, ще кажа, че вътрешна опозиция е имало при много председатели на БСП, през много години, но винаги, не знам защо, на тази вътрешна опозиция не й стигат силите и не довежда нещата докрай. Дано в този случай да съм лош пророк, но си мисля, че това е малко "буря в чаша вода", защото не знам какво ще се случи на следващия Национален съвет или конгреса, но не виждам в момента готовност у БСП да сменят ефективно сегашния лидер, или нека да не я наричам лидер, председателката на БСП с някой друг. Възниква и въпросът кой ще е той, как ще се разберат?", продължи с въпросите си водещата Илиана Беновска.

Ирена Соколова отговори, че в БСП има доста кандидати за лидер. Но това е следващата стъпка, а преди да се стигне до обединяването около някой има деструктивен елемент, който вътре емоционално бута всеки един от БСП. Затова и те не могат да намерят вече пристан при своя лидер. "Когато си обезвластил хората с които работиш, екипът, който ти е най-близък, когато ти отнемеш на тези хора възможността да се чувстват автономни и стойностни поне в политиките, които се правят и ти им отнемеш и това, когато обезсмислиш един човек като Георги Гергов, който е бил твоята "ракета носител", това означава, че ти си по модела на богомолката – след добре свършената работа изяждаш партньора!", заяви Ирена Соколова.

"Лесен ли е Георги Гергов за изяждане от една "богомолка"?", попита водещата Илиана Беновска. Събеседникът й отговори, че това е на метафорично ниво, но смята, че при всички положения отношенията емоционално са прекъснати. "Питам Ви технически – унищожаем ли е Георги Гергов от лицето Нинова?", попита отново водещата Илиана Беновска. Ирена Соколова отговори, че доколкото знае Гергов е доста силен и жилав, създал е около себе си стабилна конструкция и в случая по-скоро унищожаема е Нинова.

"И кога виждате тези процеси да се реализират извън тази подписка на практика?", попита водещата Илиана Беновска. Политикът от ГЕРБ отговори, че тези процеси вече са тръгнали най-напред от желанието на БСП да намери свота идентичност, защото те са загубили своя фокус на работа. Тя обясни, че БСП са създали един импотентен документ без стойност – "Визия за България". В него няма нито финансови, нито икономически, а само емоционални основания. Според Соколова единственото, което БСП може да направи оттук нататък, е да се консолидира около политика или около някаква обща цел, която да събере партията. Така социалистите са си измислили един вот на недоверие, който е за бъдещи намерения в сектор здравеопазване.

"Това са опити БСП да успее да събере парченцата, които отпадат във всеки един момент от това колективно тяло. Янаки Стоилов, Мерджанов – хора с капацитет, с възможност да покажат БСП като партия, която носи социалната идея, бяха изтикани навън и партията беше оставена в ръцете на една жена, която идва от СДС, носи същия деструктивен, радикален елемент, както на крайните десни, да остойности собствените си претенции, да изпълни собствения си интерес и да потъпка всичко около себе си! Звучи толкова познато!", категорична бе Ирена Соколова. Според нея за съжаление слабата опозиция и лошото лидерство на БСП не са добрия коректив на ГЕРБ.

"Обаче дали избирателите виждат, че Корнелия Нинова, която критикува усилено и активно министър-председателя и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов и самата партия ГЕРБ, практически управлява БСП като еднолично дружество с ограничена отговорност? Дали редовите членове на БСП го виждат това?", попита водещата Илиана Беновска. Ирена Соколова отговори, че според нея редовите членове на БСП виждат това, че когато тези "дружинки", които са тръгнали из страната да се запознават с електората, са си разменили районите. Депутатите от БСП не ходят в районите, от които са избрани, а на други места, за да си създават контакти и да ги опознават хората.

Само че те не могат да намерят места, където да си говорят, не могат да съберат критична маса, която да ги чуе. "Представяте ли си как се чувства средностатистическият избирател на БСП? Всъщност мотивът на средностатистическия избирател на БСП е не да гласува за Корнелия Нинова, дори не гласува за Кирил Добрев, той гласува за БСП! Той гласува за своята представа за минало преживяно и за идеята, за социалната идея. За тях дори не е важно кой е лидер на БСП! За тях е важно да има БСП!", обясни областният управител на Перник. Тя добави, че в момента Нинова е всичко в БСП – лидер на партията, мениджър или организационен секретар, говорител и пиар. Изобщо Нинова се опитва да владее всички процеси. Но когато отнемеш възможността на останалите от екипа да се чувстват овластени и стабилни, те започват да търсят своята идентичност другаде. "И ние видяхме на кого изпращат есемеси, когато търсят подкрепа!", добави тя.

"Не се ли занимавате твърде много с БСП?", попита водещата Илиана Беновска. Ирена Соколова отговори, че просто наблюдава процесите в БСП и споделя своите впечатления. Освен това е твърде интересно депутатите от БСП да молят премиера Борисов за съдействие, подкрепа, уважение. "Защото аз не си представям как ще изпратя есемес на Корнелия Нинова, дори и да са в управление!", призна Соколова.

Поведението на БСП и на президента Радев около медийните публикации, последвали убийството на журналиста Виктория Маринова.

"Но вчера вашият председател на ПГ Цветанов коментира, че "опозицията е креслива, не предлага алтернатива, но обхваща голяма част от медийното пространство!". Затова Ви питам – не се ли занимавате и Вие твърде много с БСП?", попита отново водещата Илиана Беновска. Председателят на Жени – ГЕРБ отговори, че това са реципрочни отношения – управляващи и опозиция. Тя обясни, че управлението се остойностява през недостатъците или през силата на опозицията и това е дуалност. Според нея обаче поведението на Нинова спрямо медиите става доста шизофренно. Това дори не е поведението на БСП като цяло, а лично на Нинова. Според нея Нинова е влязла в един хор с всички истерични медийни изяви около убийството на журналистката от Русе. Заедно с това тя е взела главата на редактора на вестник "Дума" заради една публикация. "Тоест един път, без да си проверил факти и обстоятелства, без да си наясно изобщо с обстановката около това убийство, заемаш позиция и при това толкова категорична, само и само за да яхнеш недоволството в този момент и да получиш някакво признание, а малко преди това си обезглавил собствения си редактор, защото не те е венцеславил достатъчно!", обясни Ирена Соколова.

"Да добавя в това явление и един друг субект от тандема, това е президентът на БСП Радев, който едва днес по обяд благоволи от Троян да каже няколко думи по отношение на позицията срещу България във връзка с убийството на журналистката Виктория. Как си обяснявате неговото мълчание? Корнелия Нинова извиси фалшив глас, присъединявайки се към неправилна позиция, а Радев си замълча. Нали той е обединителят и защитникът на нацията?", попита водещата Илиана Беновска. Ирена Соколова отговори, че наистина в последно време е имало доста свидетелства за уеднаквената позиция на президента и лидера на БСП по много въпроси.

Тя предположи, че в този случай забавянето на президента е вследствие и на политическа чувствителност или някаква мъдрост да се вземе позиция тогава, когато има резултати. Ако е така, то това е повод да се мисли, че има промяна в поведението. Друг е въпросът, че днес е бил празникът на Троян и жителите са очаквали поздрав, а не отново препоръки и препратки за това доколко и как държавата си върши работата. Областният управител на Перник припомни, че държавата сме всички ние, а най-много си струва, когато има такъв тежък проблем, който се коментира и в международното пространство, да се обединят държавните глави и да се поиска единна позиция, нещо, което е най-нормално.

Ще има ли предсрочни избори?

Председателят на Жени – ГЕРБ заяви, че се надява правителството да довърши това, което прави по начина, по който е заявило своите намерения. "Това ще бъде най-доброто за всички ни, защото резултатите са налице. Това обаче, което ми се иска най-много, е да спрат кресливите закани и заявки по отношение на управлението и да покажем, че можем да бъдем не само измъчващи се от вина хора и медии, а сме замислени за бъдещето си като здравомислещи и сериозни хора със здрава психика!", завърши Ирена Соколова разговора си с Илиана Беновска в предаването “Беновска пита" по "Радио К2" и "Канал 3" на 14 октомври 2018 година.


Още по темата: общо новини по темата: 787
07.02.2022 »
03.02.2022 »
03.02.2022 »
09.12.2021 »
25.11.2021 »
25.11.2021 »
предишна страница [ 1/132 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Ако преди 20-25 години СДС, което държеше в ръцете си цялата власт, бе изхвърлило от политическата арена незаконните партии БКП/БСП и ДПС, сега България щеше да изглежда другояче...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: