ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Спортни
Общество
Политика
Добра идея – площад от къмъните на Альоша
Автор: Любомир Минчев 13:54 / 19.10.2018Коментари (76)28085
© Plovdiv24.bg
Това беше най-добрата идея, макар и подхвърлена на майтап, при онзиденшното обществено обсъждане на идейния проект за площад "Централен“. Като не достигат парите за сто процента покритие от гранит, да се ползват камъните на Альоша. Дамата с предложението получи ръкостискане от кмета Иван Тотев и загадъчна усмивка.

Ето сериозна тема за дискусия – два градски цирея се премахват с един замах. Тъй като въпросът за огромния цирей на върха засега е на равнище загадъчна усмивка, спорим за другия – дали да е покрит с гранит или земелрок.

Иначе в подобни обществени обсъждания участват будни граждани и специалисти, сред които архитекти, инженери, както и политически фигури. Доста често някои граждани са просто агитки на партийни централи. А специалистите са от тези, които са извън играта – извън обсъждания проект. Това ги прави по-раздразнителни, претенциозни , нервни, дори и кресливи понякога. В такава среда и най-добрата идея може да се представи за толкова уродлива, че проектантите да съжаляват защо са се захванали с нея.

Остана усещането, че дискутиращите искат площад за митинги и манифестации, а не да подчертае  пластовете в културно-историческото развитие на Пловдив. Нали това е целта? Но и техните претенции могат да се удовлетворят, ако бутнем бившия Партиен дом и Пощата. Да не би да ги харесвате?

Участниците в обсъжданията забравят, че на местни избори избират кмет и Общински съвет, които носят отговорност за развитието на града. А тяхната лична отговорност е какво да има на вилата им – гранит или земелрок. И така до следващите избори, когато могат да заявят претенции какво да има и на площада. Трябва да опитат.

А самата дискусия трябваше да бъде прекъсната още в момента,когато една дама предложи да застелим площада с паветата от ремонтираните булеварди.

За едно паве и земелрока сме готови да спорим с часове и да си издерем очите – каква будна гражданска съвест имаме! И кога ще съберем смелост да спорим за камъните на Альоша – какво да правим с тях, по вилите или на друго място да ги складираме. Тогава ще знам, че се провежда най-важното обществено обсъждане в този град. Иначе ще си останем специалисти по земелрок и с кураж, затиснат от камъните.


Още по темата: общо новини по темата: 19
14.04.2022 »
08.05.2021 »
28.04.2021 »
05.05.2020 »
28.04.2020 »
30.01.2020 »
предишна страница [ 1/4 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
Сподел;ОИБУЖЪТРЕЗВТи какво ново....
на 02.11.2018 г.
-1
 
 
А бе вие абитуриенти били ли сте?
0
 
 
Добра идея!Как не Ви е срам-само разрушавате!И ако го няма Альоша по-щастливи ли ще сте?Да сложим някой Европейски лидер,помогнал на България?!Кога Европа е мислила за нас?Всички боклучави стоки с ниско качество са тук!Децата ядат помия,а ние само гледаме как от Евро фондовете някой пореден роднина забогатява.Альоша е символ на войника и храбростта като цяло.Срам ме е,че днешните мъже са на кола маска и с поръчки за козметика....А тук пишещите само плюят,без ясна позиция,без цел,просто ей така,да се включат.
+1
 
 
Не мога да разбера, защо трябва да се бута този паметник, като със съвсем малко преправяне може да заприлича на Левски или ако ще на Аспарух. Защо непременно трябва да се бута?
-1
 
 
РККА-Работническо селска червена армия-всъщност около 300 000 украйнски селяни, "гаврата с паметта на съветските воини за спасяването на човечеството от нацизма", пратени от грузинския циганин сталин,срещу 3пъти повече бг армия... тонът загатва ,че ние имаме друго мнение по въпроса и рационалния момент е тъй като са ни освободили от османско иго пак украйнски селяни а сега са отделна империя ,техен пратеник да има право да се разпорежда 50/50 с наше влияние... Който иска знание печели сила...
на 20.10.2018 г.
+4
 
 
Оффф , на мен това ми прилича на идея да се бутне Альоша и на негово място да порасне някой Mall (пак общината иска прокара уж голям инвеститор) , но шегата настрани не ми ясно на кого пречи паметника и какво толкова всички са привързали към него. Мястото идеално за разходка и почивка , само трябва малко да се облагороди ( за което не изисква много пари и по-скоро една доброволна кампания тип "Да изчистим България" би се отразила много добре на мястото. Една две камери да се сложат за да се избегнат аморални неща и готово. Нито са нужни милиони, нито паметника да се бута и всички доволни...
0
 
 
алошата е символ на най мракобесните времена на Пловдив ..... символ на армия окупаторка на България и наложила със сила и кръв позорен режим за цели 45 години :) а пък че бил красив ..... сигурно джак изкормвача също е бил красив но си остава сериен убиец :)
+4
 
 
На върха на Бунарджика винаги е имало монумент, още от дълбока древност. Има данни, че по времето на траките там се е издигала величествена статуя на бог Загрей, по-късно през римската епоха монументът е бил на Аполон. А сега имаме чудесен войник с ботуши и автомат в ръка... Нямам против почитането на паметта на загиналите руснаци в България, но в града на Съединението на това място символът трябва да е български, без комунистическа риторика.
-1
 
 
Альоша е една от емблемите на Поовдив! Символизира величие и сила! Не намирам нищо лошо в него. Даже обратното. Премахването му е плод на манипулирани и жалки лица и общности! Управниците на града ни крадоха толоова, че могат да покрият главната с позлатени плочки! Стига с кретенски предложения на разни политически подлоги , които не осъзнават, какво говорят! Альоша е уникалнен паметник и от чисто технологична гледна точка. Ще издържи и още 1000 години в срвнение с всичко, което се строи в момента. Като погледне човек каманаците в телени мрежи по бул.Марица....След 5 години всичко това ще се разпада и ще тъне в мръсотия и треволяци! Не пипайте историята на най-хубавия град в България! Никой няма право да се гаври с историята, каквато и да е тя!
+4
 
 
Винаги съм харесвал Альоша. Паметникът е хубав и е на много подходящо място. Изгледът от тепето е чудесен а паметникът на него - величествен. Руснаците са дали 20 млн жертви във войната с нацизма. Много държави и народи в знак на признание са издигнали паметници с които да се преклонят пред подвига на войниците участвали в нея. Немалко от тях остават завинаги костите си в България. Дали Русия е имала своите имперски интереси или не, това с нищо не променя горните факти. " И ходи където ходиш, но когато се обърнеш, винаги да виждаш Альоша. А когато започнеш да го губиш, връщай се. " Така казваше дядо ми. Той обичаше Пловдив и всичко построено в него. И аз обичам моя град. Понякога съм загубвал Альоша, но той винаги ми е липсвал и винаги съм се връщал. Альоша е един от най-значимите и разпознаваеми символи на града ни. Всеки интелигентен човек разбира значението и стойността на паметниците от миналото и никой от тях не се дразни от присъствието им. Историята трябва да се помни и уважава. Защото който не помни историята си, той няма бъдеще. Изпитвам съжаление към кресливите момченца, които в опитите си да се освободят от собствените си комплекси се нахвърлят върху историята. Нахвърлят се и върху Альоша. А Той никому нищо лошо не е направил. Ето защо, Долу ръцете от Альоша ! С него само ще си счупите зъбите ! Това е моя паметник и ме кара винаги да се връщам на мястото което много обичам. Без Альоша Пловдив няма да бъде същия. И на дядо нямаше да му хареса. Той беше оцелял по чудо, но останал инвалид от ВСВ. Не ходеше надалече, а аз често срещах погледа му отправен към хълма с гранитния войн...
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Аналитични новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: