ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Пловдивска депутатка: Ако не се увеличи "Гражданската", ще има фалити
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:00 / 08.11.2018Коментари (31)10606
©
"Ако не се увеличи "Гражданска отговорност“, неминуемо ще се стигне до фалити на застрахователи". Това заяви председателят на бюджетната комисия в НС Менда Стоянова по време на заседание на две парламентарни комисии - по бюджет и финанси и по правни въпроси. Обсъдени бяха постъпили предложения за промени в Кодекса за застраховането.

"През последните дни много се изписа и изговори по отношение на промените и поскъпването на "Гражданска отговорност“. Предложенията не са написани от мен, а от работна група. Трябва да се отбележат и няколко цифри. Българската премия за "Гражданска отговорност“ в сравнение с ЕС е една от най-ниските - 200 лева при средна за Европа 227 евро. Освен това и броят на загиналите при пътни инциденти е близо два пъти повече в сравнение със статистиката в Общността. У нас се изплащат предимно застраховки за неимуществени вреди. В ЕС повече се плащат за имуществени“, посочи Стоянова и цитира данни на КФН, според които за миналата година са изплатени застраховки за неимуществени вреди в размер на 118 000 лева.

"На този фон през юли се появи тълкувателното решение на ВКС, което разшири кръга от роднините, които могат да предявят претенции за обезщетение. За периода от юли до момента са заведени над 300 нови дела за претенции по стари инциденти", посочи Стоянова. "Простата сметка показва, че е необходим сериозен ресурс, който трябва да разполагат застрахователите. И тази сума ще става с всяка изминала година все по-голяма. Това решение на ВКС ще засегне над 3 млн. шофьори. Има и вариант да не се увеличи "Гражданска отговорност“, но фалитите са неизбежни.

Фалитите по веригата ще се отрази и на Гаранционния фонд,който не е ясно дали ще може да поеме тази лавина от искове. По предварителни данни ще са необходими нови 200-300 млн. лева в бюджета на Фонда“, предупреди Менда Стоянова. В последните дни концепцията "бонус-малус" за "Гражданска отговорност" стана почти скандална, след като стана ясно, че кола с лоша биография може да натовари нищо неподозиращи изрядни шофьори с големи плащания.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
+1
 
 
Нека я увеличат, но да не бъде задължителна. В момента рекитьорите на България /през 90-те години ВИС СИК и др. направили застрахователни компании на по-късен етап/ се стремят да рекетират пак българсия народ, но този път "законно". Тяхното лоби в парламента ще ни наложи по висока гражданска отговорност. А това лоби ще си вземе комисионната.
+1
 
 
Защо не ги диференцират? Лесно е да се провери кой колко и какви нарушения има и колко често се дъни! Колкото повече тежки нарушения, толкова повече плащаш! И то трябва разликата да е драстична! Онзи парцал като насмете 10 автомобила - застраховка 1000 лв!
Сподели какво ново....
на 09.11.2018 г.
0
 
 
Фалити? Миналата година на база изплатените премии застрахователите са си разделили 400 млн лева.
+2
 
 
Щом гледаме от Европа застраховката там е 1:10 от средната заплата (може би и от минималната) следователно тук трябва да е не повече от 60лв.
0
 
 
Ами за хората и пенсонерите в Държавицата не ви дреме дето фалират от години ...Загрижихте се за Мастодонти дет ви дават кешовица да гласувате!!!
+1
 
 
Сметката е проста - нараства броя на такива ПТП-та, при които застрахователите - мишоци няма как да се измъкнат от отговорност и трябва да плащат. Да, ама не им изнася - те искат само да взимат пари, но не и да дават. И правителството ни, всички знаем защо, им прави живота лесен - прави поправка в закона, която позволява селския тарикатлък. И толкова. Народа ще мрънка няколко месеца и ще му мине. Всеки народ си заслужава управлението, драги съграждани...
+3
 
 
Ами заплатите много ли са високи че ги чак сравняваш със други страни
+1
 
 
Тази МенТа да отговори на един много съществен въпрос : За близо 10 години откакто е лапнала кокала, колко пъти е внесла предложението "Гражданската отговрност" да стане персонална, т.е. дори да нямаш кола, да правиш застраховка ако искаш да караш! и като те хванат в някаво нарушение, застрашаващо безопасността на останалите участници в движението, премията ти автоматично да скача. Защото именно настоящото положение позволява арогантното и нагло поведение по пътищата на болшинството собственици на мощни и скъпи коли по пътищата на държавата Вдига се премита за Гражданската отговорност, защото ставали много катастрофи. От къде на къде ще плащам по-скъпо за това, че някой иска да си вдига адреналина по пътищата. Да плащат нарушителите, ако ще премията му да стигне и няколко хилядарки. Защо в полиците няма условие за право на предявяване на регресен иск от страна на застрахователя към шофьор причинил вреди в резултат на грубо нарушаване на правилата за движение по пътищата. Защо тази застраховка не е задължителна и за каруците? Като не си плащат - конете на Родопа за луканки, а каруцата в Белканто, а каруцарите - р болшинството случай неграмтни мангали - да полагат общественополезен труд!
на 08.11.2018 г.
0
 
 
Ако не ги увеличим вика тая пача! Ами че те тази година вече скочиха с 70% за какво увеличение говорим още? Казваха че за камикадзетата застраховката ще е смъртоностно висока за разлика от прилежните водачи при които ще има дори леко понижение а резултата го видяхме. Част от парите щели да отиват за щети на зърнопроизводителите! И накрая много от тях щели да фалират. Изобщо не ми пука кой ще фалира след като аз самия ще фалирам преди тях с такава политика!
0
 
 
Нали се сещате колко парички ще прибере от застрахователите тази дърта чанта Менда.Какво се учудвате на лобирането сСќ.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Втора лига сезон 2023/24
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Здравко Жилов загуби брат си, снаха си и двете им деца при пожар
Ботев в Първа лига, сезон 2023/2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: