ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Слуховете за преместването на Митница Пловдив се потвърдиха! Предстои тотална реформа
Автор: Екип Plovdiv24.bg 22:46 / 10.12.2018Коментари (3)16401
©
Митниците в сегашния им вид ще бъдат закрити на 7 януари 2019 г., за да бъдат основно преструктурирани. Това е записано в проект за промени в Устройствения правилник на едната от двете приходни агенции, които са предложени от финансовия министър Владислав Горанов за обществено обсъждане.

Те се налагат, след като парламентът прие предложението на кабинета за промени в Закона за митниците, които бяха записани в заключителните разпоредби на Закона за корпоративното подоходно облагане.

“С реформата ще се постигне облекчаване на администрацията от излишни структури, увеличаване на оперативния състав за сметка на ръководните кадри и оптимизиране на натовареността на митническите служители", обяви финансовият министър Владислав Горанов в парламента преди време, пише "24 часа".

Той подчерта, че няма да сливат НАП и митниците, каквито твърдения се появиха. Агенция “Митници" ще бъде преобразувана в Централно митническо управление и пет териториални дирекции, предвижда документът.

Според него сегашните митници Аерогара София, Бургас, Варна, Лом, Пловдив, Свищов, Столична, Русе и Югозападна ще се трансформират в пет териториални дирекции - Тракийска, Югозападна, Дунавска, Северна морска и Южна морска.

Финансовият министър получава правото да създава, преобразува и закрива териториални дирекции. В преструктурираната митница ще има нови длъжности, както и специален ред за възникване и прекратяване на правоотношенията за определени длъжности. Всяка териториална дирекция ще се ръководи и от директор, който ще се назначава от директора на Агенция “Митници", съгласувано с министъра на финансите. Всеки от тях ще има двама заместници. Техните правоотношения могат да се прекратяват без предизвестие и по преценка на финансовия министър. Същото правило ще важи и за главните директори и за директорите, на които ще бъде поверено ръководството на общата и на специализираната администрация.

Сегашните дирекции “Митническо разузнаване и разследване" и “Информационни системи и аналитична дейност" стават с по-висок ранг- те ще бъдат преобразувани в главни дирекции. Администрацията в Централното управление и в териториалните дирекции ще бъде разделена на обща и специализирана. Численият състав на митниците няма да се променя, но ще има вътрешни размествания, е записано в документа.

В момента централното управление на митниците има 560 щатни бройки. От тях общата администрация е 135 души, организирани в пет дирекции. Специализираната администрация е 406 души в 6 дирекции. Предложението предвижда числеността на Централното митническо управление да се удвои - от 560 на 1304 щатни бройки, като се оптимизират и преструктурират сега съществуващи звена.

Новата структура предвижда 1304-те бройки да бъдат разпределени в пет дирекции за обща администрация и в главни дирекции “Митническо разузнаване и разследване", “Информационни системи и аналитична дейност" и в още три дирекции, инспекторат и звено за вътрешен одит.

Инспекторатът пък получава нови правомощия, за да може по-ефективно да пресича нарушения на правилата и корупция. Всички служители са длъжни да оказват пълно съдействие на инспекторите. Те вече ще имат право на свободен достъп до всички помещения, документи и информация, включително електронни, системите за управление и контрол. Инспекторите могат да изискват всякакви документи, данни, сведения и справки от когото преценят, за да извършват ефективен контрол.

Сегашните служители в Агенция “Митници" ще бъдат преназначавани в съответствие с класификатора на длъжностите. В него обаче има променени изисквания към образованието и стажа за заемането им. Това означава, че ще бъдат освободени тези, които не отговарят на тях. 

Тестовете за влизане в системата на митниците остават и догодина. В тях по предложение на финансовия министър Владислав Горанов отпадна тестването за интелигентност. При него на “входа" за митницата кандидатите решаваха логически задачи, а чрез различни изображения се проверяваше тяхната пространствена ориентация.

Причината Горанов да отмени теста бе недостигът на кандидати. Особено трудно се намирали младши експерти в райони, засегнати от демографската криза, както и химици и статистици. Който вече е назначен, но иска да расте в йерархията, ще държи изпит за лидерство, по който да се прецени дали може успешно да организира хора, записа министър Горанов в специална наредба за подбор на митничари.

В сегашните тестове, които се организират по нейните правила, кандидатите попълват личностен въпросник за професионална пригодност и тест за интегритет. Оценките не са цифрови, а с две позиции - “покрива" и “не покрива" изискванията. При тестовете за интегритет кандидатите ще отговарят на открити и скрити въпроси, за да се прецени способността им за работа в група.

Според запознати тестовете приличат на листовките за шофьорски изпити - във варианти с по 100 въпроса. Изпитният вариант ще се тегли в деня на провеждането му. В тях има въпроси за отношението към корупцията, дали биха докладвали за схеми, както и такива, по които се преценява дали могат да вземат правилни решения в критични ситуации.


Още по темата: общо новини по темата: 6
06.08.2019 »
30.01.2019 »
18.01.2019 »
26.09.2018 »
26.09.2018 »
21.09.2018 »






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Що за глупост е това - "...числеността на Централното митническо управление да се удвои - от 560 на 1304 щатни бройки"?! Те и сега са много тези тунеядци и рекетьори!
Нито крачка назад! Зад нас е България.
на 11.12.2018 г.
+1
 
 
Значи само сменяме няколко намименования и реформата е готова.
Накъдето и да отива тълпата – бягайте в обратната посока. Тя винаги греши.
на 11.12.2018 г.
+1
 
 
Супер. Това ще има двоен дефект, ъ-ъ-ъ-ъ-ъ ефект де. Повелята "Вся власт советом" се трансформира в "Цялата власт в нас" и администрацийката под формата на оптимизиране ще нарасне с верни люде. Жалко само, че отколешната мечта на тоталният лидер Бай Ганьо относно Солунската митница, си остава все още само мечта.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Мигрантски натиск към България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
ВиК-Пловдив пред фалит
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: