ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Прекалено хубаво, за да е истина! Въвеждат четиридневна работна седмица
Автор: Екип Plovdiv24.bg 21:51 / 18.12.2018Коментари (4)5738
©
Звучи прекалено добре, за да е истина, но компании от целия свят, които са съкратили работната си седмица, са установили, че това води до по-висока производителност, по-мотивиран персонал и по-малко преумора. "Това е много по-здравословно и вършим по-добра работа, ако не работим като луди много часове", казва Ян Шулц-Хофен, основател на базираната в Берлин компания за софтуерно управление на проекти "Планио“, която стартира четиридневна работна седмица за 10- членния си екип по-рано тази година.

В Нова Зеландия застрахователната компания "Перпетуал Гардиан“ отчете спад в стреса и скок в ангажираността на персонала, след като тества 32-часова седмица по-рано тази година.

Дори в Япония правителството насърчава компаниите да разрешат почивка всеки понеделник сутрин, въпреки че други схеми в страната на работохолиците за улесняване на работния процес имат малък ефект.

Конгресът на британските синдикати (TUC) настоява цялата страна да премине на четиридневна седмица до края на века - дискусия, подкрепена от опозиционната лейбъристка партия.

"Това би намалило стреса на жонглиращите между работа и семеен живот и би могло да подобри равенството между половете. Компаниите, които вече са го изпробвали, казват, че е подобрило производителността и благосъстоянието на персонала", заяви икономистът на TUC Кейт Бел.

Луси Грийн, експерт по новите тенденции в консултантската фирма "J. Walter Thompson“ заяви, че се наблюдава нарастваща реакция срещу претоварването с работа, подкрепена от вълна от критики, след като шефът на "Тесла“ Илон Мъск заяви, че "никой не е променил света с 40 часа седмично."

"Хората започват да се отдръпват от тенденцията за 24-часов дигитален живот, който се наблюдава досега и осъзнаваме, че проблемите с психичното здраве са перманентно свързани с работата", каза Грийн.

Неотдавнашно проучване сред 3 000 служители в осем страни, включително САЩ, Великобритания и Германия, установи, че почти половината от тях смятат, че могат лесно да свършат със задачите си в рамките на пет часа на ден, ако нямат големи прекъсвания, но много от тях работят над 40 часа седмично - като Съединените щати водят в списъка с 49% работещи извънредно, пише Ройтерс, цитиран от  Нова.

Шулц-Хофен, 36-годишен софтуерен инженер, тества четиридневната седмица за себе си, след като осъзнава, че има нужда от забавяне на темпото след десетилетие на усилена работа в "Планио“.

"Не съм свършил по-малко работа за четири дни, отколкото за пет, защото за пет дни си мислиш, че имаш повече време, разтакаваш се повече, позволяваш си повече прекъсвания за почивка, пиеш малко повече кафе или разговаряш повече с колегите си, обобщава Шулц-Хофен. "За четири дни осъзнах, че трябва да бъда бърз, че трябва да съм съсредоточен, ако искам да имам своя свободен петък".

Шулц-Хофен и неговият екип отхвърлят идеята за гъвкаво работно време и плаващи часове, защото това е сложно за реализация чисто административно и са против петдневна седмица с по-малко часове, тъй като това е предпоставка за обратното връщане на претоварването. Клиентите на компанията, които се обаждат в петък, чуват записано съобщение, обясняващо защо никой не е в офиса.

"Имаме неочаквана реакция от страна на клиентите ни. Повечето от тях не се оплакват. Те просто завиждат", казва Шулц-Хофен.

Рекламната агенция "Грей Ню Йорк“ стартира програма през април, позволяваща на персонала да работи четири дни седмично за 85% от пълната им работна заплата.

Собственикът на агенцията очаква идеята да се прихване от повече компании и страни, но вероятно не и в собствената му страна: "Мисля, че Америка ще бъде последната страна, която ще ни отстъпи сутрините в понеделник , защото сме прекалено свикнали с този начин на работа".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Те хората вече мислят за 3-дневна, а в БГ сме още на 6-дневна... :( РАБОТАТА (с изключение на творческата дейност) Е СТРЕС И ЗАГУБЕНО ВРЕМЕ! А времето е ЕДИНСТВЕНОТО, което имаме в този живот на заем!
+4
 
 
За България, изобщо не се надявайте. Работодателите здраво натискат и през деня и нощем да работим без пари, за да могат да си купят без каквито и да са проблеми, бленуваните марки автомобили и имоти, както ида се осигурят надеждно до девето коляно.
+6
 
 
Това нещо отдавна е факт, разбира се не в България. Включително и намаленото работно време до 6,30 часов работен ден. Тук ако имаше как работния ден щеше да е 24 часов - 365 дена в годината....
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: