ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Нови ограничения на пътя: Ще караме с 30 км/ч в градовете
Автор: Екип Plovdiv24.bg 20:12 / 17.01.2019Коментари (26)40741
©
Намаляват максимално разрешената скорост в градовете и по първокласните пътища. Нови правила за пътна безопасност, одобрени от правителството, ще увеличат и часовете на шофьорските курсове, съобщава Нова тв.

Скоростта, като сигурен причинител на много катастрофи, е поставена под контрол в намеренията на държавата. Конкретно: вътрешното министерство предлага по първокласните пътища да се движим с 80 км/ч, а не  както сега – с 90. Аргументът: всеки километър по-бавно движение намалявал жертвите с 4-5%, изчислили експертите.

В населено място сега е разрешено да се движим с до 50 км/ч. Ако промените бъдат одобрени, по-нататък във времето тази скорост ще се ограничи до 30 км/ч.

За да се подсигури и по-добрата подготовка на шофьорите държавата планира да увеличи часовете им кормуване в шофьорския курс. Сега книжка може да получат шофьорите след 31 часа на пътя. Ако предложенията бъдат приети, вече ще се учат поне 50 часа.

Ако водач причини катастрофа в завой, държавата иска книжката му веднага да се отнема.

Всички тези мерки подлежат на още обсъждания и поетапно въвеждане през тази и следващата година. Те са част от одобрените през 2018 г. намерения за "0 жертви" – по-безопасни пътища и дисциплиниране на шофьорите.

В официалния документ от интернет страницата на МВР сред аргументите за повече внимание към пътниците стои и изречението: "Пътникът трябва да се превозва по-внимателно от дамаджаната с ракията".







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Най ми е любима предишната им умопомрачително ефективна мярка за намаляване на катастрофите. Премахнаха взимането на точки и книжки за превишена скорост, и вдигнаха цената. Гениално! Сега намалете ограниченията и държавния бюджет ще се пръсне по шевовете.
на 18.01.2019 г.
+2
 
 
Не знам какви хора гласуват за такива промени, но това са хора които никога не качвали на автомобил или са вегани отказали пушенето . Замислете се щом при 50 км не се спазват , каква е вероятността 30 км да се спазва. И не мисля че скоростта е най-големия проблем. Особено в Пловдив , а и вече повечето големи градове ( регистрации Е , Х , РВ , РА са най-арогантни на пътя, а разните BWM , Q7 , Golf-ве , а да незабравим и по-бавните каруци , които напоследък доста често навлизат из централни булеварди, въобще няма да коментирам) Проблема е че пътните полицаите чакат да се случи произшествието , вместо това активно да участват предотвратяването. Досега не съм видял някой полицай да спре някой извършил грубо нарушение ( паркирал успоредно , пресякъл на червено , кара в насрещното - най-често при еднопосочните улици, не пуска пешеходец , изпреварва на пешеходна пътека - това го видях за един ден с полицейски коли, а колко други се извършват и не биват санкционирани и логично да продължават да карат така и когато някой не полицай им направи забележка почват да налитат на бой и да псуват), за 80 км извънградско е пълно без умение - всички които карат коли и могат да развият над 100 км , го правят след табелата за край на населено място. Така че нека спрат с такива популистки идеи и да се замислят над други по-належащи въпроси в тази сфера....
+1
 
 
Някой помислил ли е какъв въздух ще дишаме или всичко е една порнография???
0
 
 
Неправилното отразяване в пресата води до коментари от немислещи и създаване на фалшива новина. Ограничение от 30 км/ч ще е за отделни градски зони. Това, че в Пловдив няма отделни обособени зони с различни ограничения, а 50 км/ч е за за всички, не означава, че така ще продължи. След приемане на закона, ВСЯКА община на общинска сесия, трябва да вземе решение как и къде да бъдат приложени новите поправки. Може би пък да приемат 70км/ч по големи булеварди като Кукленско и България, 50 км/ч за Санкт Петербург и Източен, 40 км/ч за всички вътрешни улици на Тракия и 30 км/ч в идеален център... Примерно ;)
+2
 
 
И сега ги имате тези ограничения почти навсякъде в града но че не ги спазвате е друг проблем.....и в правилника ви ги пише!
+2
 
 
това не значи ,че СА ПРИЕТИ! Стига скачахте като заклани петли! "Всички тези мерки подлежат на още обсъждания и поетапно въвеждане през тази и следващата година. Те са част от одобрените през 2018 г. намерения за "0 жертви" - по-безопасни пътища и дисциплиниране на шофьорите."
+2
 
 
След наглата малоумщина фалус-малус ... сега нова гламарщина !!! Явно целта е да ни изгонят по-бързо от тази "държава".
+1
 
 
Не е проблема в скоростта,а в глобите.50,100,200,300 лева!!Направете глобите 1000,2000,5000 и 10 000 лева ако трябва и ще видите резултата.
+3
 
 
"Всеки километър по-бавно движение намалявал жертвите с 4-5%" - тоест, ако намалим скоростта с 30км/ч направо ще започнем да се множим по улиците. :D
+9
 
 
Прочетох този документ от МВР. Къде точно пишат за повсеместно градско ограничение на скоростта до 30км/ч? Намерих в документа само за зони 30, който правят объкновено в тихи квартални улици.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
Бомби в училищата
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: