ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Архитектите искат отмяна на решението за продажба на Форумния комплекс
Автор: Екип Plovdiv24.bg 11:48 / 03.04.2009Коментари (0)3168
© Plovdiv24.bg
Пловдивското дружество на Съюза на архитектите в България е инициатор на нова мащабна акция за спасяване на Античния форум в Пловдив.

То се противопоставя на незаконната продажба и допускането на масирано застрояване върху археологическия паметник от национално значение.

Според архитектите извършената промяна в отреждането на терена е в противоречие с приетия през 1998 г. режим "А" за опазване на разкритата част от Форума на античния Филипопол, изискващ пълно археологическо проучване; експониране на археологическия обект в паркова среда и забрана за ново строителство.

"За съжаление очакванията ни от действията на отговорни институции не се оправдаха. Налице са неприключили прокурорски разследвания и абсурдни съдебни решения", се казва в официалната декларация на САБ - Пловдив, приета на общо събрание на 31 март и подкрепена от централното ръководство на съюза.

Публикуваме пълния текст на декларацията на пловдивските архитекти:

ТРЕВОГА ЗА АНТИЧНИЯ ФОРУМ НА ПЛОВДИВ

Легитимирането на незаконната продажба и допускане на масирано застрояване върху терена на археологическия паметник от национално значение Форумен комплекс - Пловдив с решението на Пловдивски апелативен съд от 29.10.2008г., ни дава повод с още по-голяма увереност да продължим с нашето категорично противопоставяне на всякакви опити за посегателство над уникалното ни културно наследство.
Активните ни действия, започнали още през 2004 г. дадоха гласност на редица закононарушения извършени от Община Пловдив и Националния институт за паметници на културата, свързани с продажбата и допускането на строителство върху терена на Античния форум в противоречие с приетия през 1998 г. от Националния съвет по опазване паметниците на културата /НСОПК/ режим за опазване на паметника, забраняващ ново строителство.

Всички извършени до момента административни действия, освен че са незаконосъобразни от гледна точка на българското законодателство, нарушават и ратифицираната от Република България Европейска конвенция за опазване на археологическото наследство и Международната харта на ИКОМОС и на практика застрашават шансовете на "Старинен Пловдив" за вписване в Листата на Световното наследство.

Продължителните ни протестни действия бяха подкрепени от браншови организации, представители на политически партии, историци, интелектуалци от Франция и много др. За съжаление очакванията ни от действията на отговорни институции не се оправдаха. На лице са неприключили прокурорски разследвания и абсурдни съдебни решения.

Ние, архитектите, участници в това общо събрание - професионалисти и отговорни граждани на България декларираме нашата твърда решимост да не допуснем посегателство над археологическия паметник от национално значение Форума на античния Филипопол - най големия форумен комплекс, проучен досега на територията на България - Включен в проекта Културни коридори на югоизточна Европа.

Водени от професионалната си убеденост в правотата на нашите действия призоваваме председателя на Общински съвет Пловдив, Главния архитект на Община Пловдив, Кмета на Община Пловдив, областния управител:

- Да предприемат незабавни действия за отмяна на всички решения свързани с продажбата на терена на археологическия паметника от национално значение;

- Да предприемат незабавни действия по промяна на отреждането на терена с премахване на предвиденото застрояване и създаване възможност за експониране и възстановяване на археологическите структури и архитектурни елементи в открита среда.

Призоваваме всички медии да дадат гласност на проблема и предизвикат обществен дебат за съхраняване на националното ни културно наследство.

Призоваваме всички граждани, които биха искали в центъра на Пловдив, град с вековна история и култура да възкръсне част от уникалното антично наследство, в името на националното ни достойнство, да подкрепят нашите действия.



(с) ПОТВ


Източник: Stroitelstvo.info


Още по темата: общо новини по темата: 46
12.03.2024 »
23.02.2023 »
21.02.2023 »
21.02.2023 »
20.02.2023 »
27.12.2022 »
предишна страница [ 1/8 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Първа лига, сезон 2023/2024
Мъртвопиян блъсна с джипа си жена в Пловдив
Откриха тяло на мъж в запален автомобил в кв. "Драгалевци"
Евроизбори 2024
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: