ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Държавата обяви война на фиктивните инвалидни пенсии
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:50 / 21.01.2019Коментари (1)3065
© bTV
Мащабна акция в цялата страна започнаха прокуратурата, "Икономическа полиция" и НОИ, като мишената са неправомерно отпусканите инвалидни пенсии след измами с ТЕЛК, съобщава бТВ.

На пресконференция днес зам.-главният прокурор Иван Гешев, главният секретар на МВР Ивайло Иванов и началникът на осигурителния институт Ивайло Иванов заявиха, че поне половината от инвалидните пенсии отиват при хора, които са социално слаби, но реално са здрави. Разследват се стотици случаи, които може да са ощетили държавата с милиони.

Към момента няма задържани, но в Силистра са открити стотици лични карти, медицински документи, бланки на ТЕЛК и т.н. Претърсван е и домът на бивша кметица.

Гешев посочи, че именно в този регион е най-напреднала работата по досъдебните производства и скоро ще има повдигнати обвинения. По думите му "мрежа от посредници" е давала възможност "срещу 600 лв., без да правиш нищо, да получиш документи за ТЕЛК и инвалидна пенсия".

В Силистра инвалидните пенсии достигат до 28 на сто от всички пенсии.

Главният секретар на МВР отбеляза, че на други места в страната исканата сума е достигала 2500 лв. Акцията е започнала в районите с най-голям процент инвалидни пенсии – Силистра, Разград, Габрово, Враца, Монтана и Перник.

Само в случая с крайдунавския град са били разпитани над 200 души: "Голям процент от хората не знаят от какво са болни, не знаят къде са се лекувани,не знаят каква им е диагнозата (…) всичко това ни води до изводите, че тук става въпрос за фиктивно издаване на документи".

Иванов отбеляза, че "повечето епикризи и диагнози са "копи-пейст" и вписаните заболявания са с твърде общи симптоми.

Съименникът му от НОИ даде конкретни данни, според които разходите за инвалидни пенсии продължават да растат до степен през миналата година да са били дадени 1,566 млрд. лв. за лица с общо заболяване. На този фон намалява осигурителният стаж на получилите ТЕЛК, а половината от тях и продължават да работят.

Ивайло Иванов от осигурителния институт посочи, че инвалидният статут дава допълнителни социални права – интеграционни добавки, месечни помощи, безплатни винетки и др.

"Не сме толкова бедни, просто се краде много – ако тези стотици милиони отиваха при хората, които имат нужда, не мисля, че щяхме да сме толкова по-различни от всяка европейска държава", коментира Иван Гешев.

В хода на пресконференцията той направи още няколко коментара, за които специално подчерта, че не са в качеството му на магистрат. Според гражданина Гешев голям процент от хората, които прибягват до измами с ТЕЛК "са от краища, където няма поминък, промишлеността е нарязана на скрап – да не се връщам към други случаи…", а виновна е държавата, която не е поставила "съответните рамки".

Затова и Гешев даде своето предложение как да бъде решен проблемът: "За мен е странно НОИ да дават парите, но друг да казва как да бъдат разходвани.  (…) НОИ няма контрол върху ТЕЛК и НЕЛК, това е една от малкото структури в държавата, която се самоконтролира".

Преди 2 години управляващите също лансираха идеята ТЕЛК комисиите да отидат в НОИ, като тогава хората с увреждания заплашиха с протести, защото видяха в този ход опит механично да бъде "отрязан" броят на инвалидните пенсии.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Защо сега?Защото идват избори?Схемата с ТЕЛК е ясна на всички.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Кабинетът "Денков - Габриел"
Локо в Първа лига, сезон 2023/2024
Първа лига, сезон 2023/2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: