ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Мъката е неописуема! Ангел от Първенец е можел да бъде спасен
Автор: Екип Plovdiv24.bg 18:44 / 24.01.2019Коментари (3)27416
15-годишното момче отишло да си прави селфи на язовира - Приятелите му звъннали на една от своите баби, тя пък - на мъжа си, който стигнал първи и пробвал да го вади с въдица - Осмокласникът е единствено дете в семейството 15-годишен бе изваден мъртъв в сряда от микроязовир край пловдивското с. Марково след злополучно селфи върху леда. Водолази изнесоха на брега безжизненото тяло на Ангел Божков. Родителите му, които загубиха единственото си дете, ридаеха безутешно на брега.

“Преди тийнейджърите си правеха екстремни снимки по вагоните, сега излезе нова мода. Резултатите и в двата случая са фатални", коментираха полицаи, които мрачно наблюдаваха акцията. На 22 януари следобед осмокласникът от Професионалната гимназия по хранителни технологии в Пловдив се разхождал в района на водоема, известен като Малкия язовир, с двама връстници - Николай и Силвия. Момчето е съученик на Ангел, а момичето учи в ОУ “Св. св. Кирил и Методий". Тримата са от съседното до Марково село Първенец. Децата не били на училище, тъй като в цялата област е обявена грипна ваканция до края на седмицата. До Малкия язовир тийнейджърите отишли пеша.

“Във вторник следобед кварталният полицай ми съобщи, че на тел. 112 е подаден сигнал за момче, паднало в язовир край Марково. Двамата веднага се качихме на служебната уазка заедно с тракториста и тръгнахме натам", разказа кметът на Марково Пламен Кабаков. По пътя срещнали коли на жандармерията, които също търсели водоема.

“Те са били наблизо, затова са се отзовали. Пристигнахме на Малкия язовир едновременно на 4-ата минута от сигнала на спешния телефон", посочва Кабаков. Всички се разпръснали около брега и се опитвали в тъмното да видят къде е детето. Викали, но не получили никакъв отговор. Кметът на Марково първи забелязал  дупката в средата на водоема. От Ангел обаче нямало и следа. Минути по-късно заприиждали полицаи, пожарникари и Бърза помощ. Дойдоха и Николай и Силвия, които са били с Ангел, пише "24 часа". Придружаваше ги бабата на едното от тях. Децата плачеха и викаха: “Тука падна, тука падна", описва Пламен Кабаков.

Пред полицаите двамата приятели на Ангел казали, че влезли в микроязовира на 10 м от брега да се пързалят. Решили да си направят селфи. Връстникът им започнал да скача върху леда. Искал да пробва колко е дебел. Внезапно той се пропукал и Ангел паднал във водата. Николай и Силвия изпаднали в шок. Вместо да позвънят на тел. 112, се обадили на бабата на едното от тях. От своя страна тя пък позвънила първо на съпруга си.

Човекът пристигнал от Първенец с колата си. Давещото се момче все още се мъчело да се задържи над леда. Дядото на едно от другите две деца се опитал да го измъкне с въдица, но не успял и Ангел потънал. Едва тогава бил подаден сигнал до 112. “Забавянето от около 20 минути е коствало живота на Ангел. Можел е да бъде спасен", смятат от екипа на пловдивската пожарна. 

“Родителите му искаха да влизат във водата. Не бяха на себе си. Не можеха да повярват, че детето им го няма", описва драмата кметът на Марково. В сряда сряда сутринта трима водолази от пожарната извадиха трупа на осмокласника за по-малко от 10 минути, тъй като дъното не е обрасло.

Удавникът бил на 4 м дълбочина “Ако бяхме сигнализирани веднага, може би щяхме да го измъкнем жив. Водата не е много студена заради мекото време. Температурата ѝ е около 3 градуса", каза шефът на “Специализирани оперативни дейности" в пловдивската пожарна главен инспектор Димитър Бришимов, който лично ръководеше операцията.

Той си спомни, че преди 4-5 г. са спасили двама рибари, паднали във водоем край Лъки. Тогава било по-студено, а огнеборците пътували около 40 минути до мястото и пак успели да ги извадят. Мъжете били с хипотермия от ледената вода, но се възстановили.

Водолазите от пожарната обясняват, че ако човек е в подобна ситуация, не бива да прави опити да излиза, особено при крехък лед. Трябва да постави ръка върху леда, да държи главата си над водата и да вика за помощ. Всички опити за измъкване хабят енергията на давещия се.

Вероятно така се е получило и в конкретния случай. Ангел пробвал сам да извади част от тялото си навън, докато паникьосаните му приятели звънели на роднините си. Когато трите деца са влезли в микроязовира край Марково, те изобщо не са си дали сметка, че ледът е нестабилен. Земята отдолу е била затоплена и е започнала да го размеква", добавя главен инспектор Бришимов.

Според него дори тийнейджърите да си били на 2 метра от брега, ледената покривка на водоема пак е щяла да се пропука и да се случи същото.

В съседното село Първенец, откъдето е удавилият се ученик, са потресени от трагедията. В профилите във фейсбук на близките и приятелите на Ангел се появиха траурни лентички и съболезнования. Съученици го описват като жизнерадостен и добър. Справял се с уроците. Записал се в в гимназията по хранителни технологии в Пловдив, за да усвои професия. Пътувал всеки ден от Първенец, но не се оплаквал.

Майката на Ангел е продавачка в магазин за хранителни стоки. Бащата е шофьор на бус, с който снабдява търговски обекти с подправки.

Съселяните им ги описват като скромни, отзивчиви и трудолюбиви хора. В сряда сутринта, когато извадиха детето им, двамата седяха на брега и гледаха към язовира, превърнал се в лобно място на Ангел.

Семейството очаква тялото на сина им да бъде освободено от Съдебна медицина, за да го погребат.



Още по темата: общо новини по темата: 251
23.04.2019 »
13.04.2019 »
27.03.2019 »
20.03.2019 »
12.03.2019 »
10.03.2019 »
предишна страница [ 1/42 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Чета и ми се плаче-ми хвърли му едно въже на детето.Вържи един клон и хвърли клона.Отгледано дете да си иде акерне.Мъка.Направи едно въже от якетата-твоето и на децата.
0
 
 
Можел е да бъде спасен ако родителите бяха му взели телефона преди да му го купят.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Април 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Бюджет 2024
Парламентарни избори 2024
Мигранти и бежанци
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: