ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Други
Общество
Криминални
Институции
Бизнес
Президентът Петър Стоянов: Валя Балканска има надпланетарно измерение
Автор: Екип Plovdiv24.bg 17:52 / 07.02.2019Коментари (0)4092
Над 140 гайдари почетоха Валя Балканска с двучасов тържествен концерт в Родопския драматичен театър "Николай Хайтов“ в Смолян, пише смолянпрес.нет. Президентът Петър Стоянов, в качеството му на почетен председател на Българската национална гайдарска асоциация, връчи приза на Валя Балканска за "Почетен член" на асоциацията на гайдарите. Концертът се организира от Българската национална гайдарска асоциация, която е първата национална асоциация, обединяваща изпълнители на гайда и майстори изработващи гайди, но също и на изследователи и любители на инструмента.

"Българската национална гайдарска асоциация е мястото, където всички, които чувстват гайдата нещо специално, да могат да бъдат заедно и да споделят своята обич към нея и да подкрепят каузата за нейното съхраняване. За мен е огромна чест като председател на асоциацията да обявя Валя Балканска за почетен член на асоциацията и да й благодаря за нейния принос към гайдарското изкуство и въобще към българския дух“, каза гайдарят Петър Янев.

"Това че Валя Балканска е професионалист от най-висок мащаб го знаем всички. Това че всяко дете, ако го попиташ на улицата кой е най-добрия изпълнител на народна песен в България, ще каже Валя Балканска, също. Валя Балканска разбира се има едно измерение и то е надпланетарно. Искам да кажа, обаче, добри думи за нея извън нейния талант. Аз я познавам от много време, много преди да стана президент. Това, което винаги ми е харесвало в нея е, че олицетворява онзи български национален характер, който във времето лека полека позагубихме – никога не хленчи, никога не се оплаква и се захваща за всяка работа с любов. Искам за това да й благодаря от сърце. Искам да й кажа, че имаме още дълго време нужда от нейния пример, от нейните песни, затова защото дълго време ще се измерваме с Валя като изпълнител, човек и родопчанин“, каза Петър Стоянов.

Президентът поздрави и гайдарите. "Добре, че зарязах всичко и дойдох от София та да ми се отвори душата. Като видях гайдарите, си казах: Заслужава си да се идва по-често. Радвам се изключително много, че ентусиастите създадоха асоциацията. Това заслужава поклон до земята. Защото извън приказките, обикновено говорим малко по инерция и наизуст, човек като премине 65 години почва да се връща там, от където са му корените. И все по-често в съзнанието ми като се събудя сутрин излиза село Манастир, отколкото Пловдив и София“, сподели Стоянов от сцената.

В концерта участваха оркестър "100 каба гайди“, с ръководител Тодор Тодоров, гайдарски състав "Родопчани“- Пловдив, с ръководител Веселин Козарев, гайдарски състав при училище "Добри Чинтулов“ – Бургас, с ръководител Георги Миронски, гайдарски състав "Делю хайдутин“ – Златоград, с ръководител Тодор Кайков и гайдарски състав от Калофер начело с кмета на Калофер Румен Стоянов. На сцената специално участие имаше и Фолклорен ансамбъл "Родопа“, с който е свързан творческия път на Валя Балканска. Водещи на събитието бяха актьорите Димитър Димитров и директора на театъра в Смолян Румен Бечев.

"Мечтата ми е била да постигам това според силите си. Не свеждайте глава мили приятели. Постигайте си мечтите, за да постигате висотите. Желая ви здраве, сили, кураж, защото ние сме българи, твърди смели, упорити, трябва да стоим твърдо, за да има здрав народ и здрава държава. Ако не се обединим, ние ще се провалим. Бъдете обединени, бъдете здрави“, каза Валя Балканска на гайдарите и публиката.

Кметът на Калофер Румен Стоянов връчи на певицата от името на жителите на общината си портрет, на който са нарисувани Ботев и Левски заедно.

"Идваме от долината на Ботев и на Левски с най-голямо уважение и преклонение пред вас и всички българи. Защото гайдата е най-българския инструмент, няма българско сърце, което да не трепне, когато чуе гайда“, каза Румен Стоянов.

Пловдивският скулптор Ангел Каравланов подари на певицата своя скулптура, изобразяваща самата Валя Балканска, като това е жест от името на целия гайдарски състав "Родопчани"- Пловдив, в който и той свири.

От името на кмета на Смолян Николай Мелемов певицата поздрави секретарят на община Смолян Момчил Николов.

"Каквото и хубаво да каже човек за Валя винаги ще е малко, затова и пожелаваме много здраве и й благодарим за всичко това, което е направила за града и за страната си“, каза Николов.

Цветя и поздрави певицата получи от кмета на Златоград Мирослав Янчев, НУФИ – Широка лъка и др.

"Отправям благодарност на всички хора, които взеха участие в концерта, на всички членове на асоциацията, без тяхната подкрепа това няма да се осъществи“, каза Петър Янев.







Зареждане! Моля, изчакайте ...

Все още няма коментари към статията. Бъди първият, който ще напише коментар!

Още новини от Регионални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Детско-юношески футбол
Катастрофи в България
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
49-ото Народно събрание
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: