ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Читателски
Още една страхотна новина за Голямата базилика в Пловдив
Автор: Екип Plovdiv24.bg 13:04 / 27.02.2019Коментари (31)15807
Строителството на музейния комплекс "Епископска базилика“ в Пловдив тече с пълна сила. Планирано е тя да отвори врати за посетители в края на септември 2019 г. Докато архитекти, дизайнери, строители и археолози работят по сградата и съдържанието на музея, още един мащабен проект е в ход, не по-малко вълнуващ и интензивен. През януари бе официално регистрирана фондация "Приятели на базиликата - Пловдив“, която обединява активни граждани и бизнеса на Пловдив.  

Мисията на "Приятелите“ е да превърне Епископската базилика в оживен културно-образователен център, привлекателно място за деца и възрастни, пловдивчани и гости от България и света. Как може да стане това? Фондацията набира средства от бизнес общността и гражданите чрез кампанията "Подари си птица“. В Епископската базилика бяха открити два слоя мозайки с обща площ от около 2000 кв.м. Горният слой съдържа изображения на над 100 различни птици, сред които бизнесът и гражданите избират, осиновяват и се грижат за тях, като даряват 5000 лева годишно. С набраните средства от кампанията, "Приятели на базиликата“ ще подпомага културни събития, представления, детски образователни програми, изложби, конференции. 

Участието на пловдивската общност е изключително важно по ред причини. Решението на ЮНЕСКО да включи обект в своя списък от обекти на световното културно наследство е дълъг и сложен процес. Едно от многобройните изисквания на ЮНЕСКО, в чийто индикативен списък Епископската базилика влезе веднага след подаването на кандидатурата, е общността да се обединява около опазването и популяризирането на своето културно-историческо наследство. Включването на бизнеса, културните организации, туроператорите и активните граждани в работата на "Приятелите на базиликата“ гарантира интереса на пловдивчани да съхраняват и развиват този невероятен музей. До този момент в кампанията "Подари си птица“ с дарения са се включили 11 компании и граждани.


Още по темата: общо новини по темата: 220
02.03.2024 »
22.02.2024 »
11.02.2024 »
27.07.2023 »
26.07.2023 »
05.07.2023 »
предишна страница [ 1/37 ] следващата страница






Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
Не, че искам да се заяждам, но някой гост на града може да обърка сградата с новия "Кауфланд"
0
 
 
глупакът рязон се е пуснал с ново име :) ..... иначе си е все същият вмирисан г*з и червен боклук :)
-2
 
 
Виждам,че едни и същи "градски" специалисти от мурзилско котило са се изказали ,като единна опорна точка.Понеже те са естети,специалисти и големи пловдивчани затова определят тази сграда,като провал.По същия начин беше провал и откриването на ЕСК.Провал е и малката базилика.Римския стадион може би.За тях всичко е провал от 7 г.насам.И си мисля,колко красив беше града преди...А тази Голяма базилика,как я знаеха хората под тонове пясък и ламаринена кочина.Как родолюбивите кметове и политици се грижиха за това.Сега понеже Америка за България подкрепя експозицията и социализацията,отпуска пари и си избира архитект...провал е.Ами да се бяхте сетили да ангажирате др.Гергов,Овчаров или Кунева да отделят някой лев с помощта на Русия за България,че да бяхте оставили ВИЕ нещо дарено.Плюс проект,който да ви хареса!На Харизанова кон зъбите не се гледат.Щом някой друг мисли за старините ВИ за да ги покаже на света ще седите виновно и ще мълчите.Безделни некадърници.Не стига,че прости ами и с претенции...
0
 
 
Даже и за неспециалисти е видно , че тая сграда е абсолютна издънка. ... да изпраскаш между две стари църкви тоя топуз е идиотщина и пълна липса на професионализъм.
-1
 
 
Аз за това казвам, че фасадата на Голямата базилика трябваше да е от стъкло. Да е почти прозрачна, да не се набива на очи и да не скрива околните сгради. Все пак целта е не да изпъкне самата сграда, а да изпъкнат мозайките вътре. Малката базилика също беше обвита в ламарини и други облицовки и прилича на складова сграда, но такова беше изискването на инвеститора и нямаше какво да се направи. Сега почти същата грешка се направи и с голямата базилика. Някак си архитектите залитнаха по това да направят "модерна" сграда и не отчетоха добре спесификата на мястото. А мястото изисква да не затъмниш околните сгради с новата конструкция и да подходиш с по-голям респект и деликатност.
0
 
 
Не съм сигурен, че се получи добре. Един огромен метален куб скрива фасадата на Католическата църква. Изобщо не се вписва - дори на снимката в статията се вижда: В дъното красивата църква св. Петка, в ляво Католическата църква с камбанарията, а посредата едно кубично нещо.
0
 
 
Голямата Базилика е била една от най-големите сгради за времето си не само в България, на Балканите, а и в Европа. Пловдив е един от първите градове в Европа в който се строят християнски храмове и по своята пищност и размери съдим, че града явно е бил и голям християнски център с многолюдно население още през 3век/4век. Днес в Пловдив няма църква, която по размер да се приближава дори до Голямата Базилика. При разкопките се открива колона близо 20 метра, която е нямало кран, който да може да я вдигне, правете си сметки за каква сграда говорим.....добре поне, че музайките евентуално са реставрирани както трябва. За пореден път величието на археологията ни се прикрива с "музейни комплекси".....и се излива бетон! Да, на някой не им е удобно и не им се обяснява в последствие, какви са тея многобройни християни в Пловдив още през 3/4 век и защо по дяволите са имали едни от най старите и големи християни храмове в Европа.....
-4
 
 
Сякаш Базиликата не може да бъде ценна сама по себе си и без да бъде в списъка на тази корумпирана и бюрократизирана организация Юнеско. Прозира липса на самочувствие ти сам да не си вярваш в това, което притежаваш , а да чакаш Юнеско да го одобри.
-2
 
 
И сега какво - за да включим Голямата базилика в списъка на Юнеско , рекетираме граждани и фирми да се присъединяват към някаква глупава инициатива. И не става въпрос за тези 5000 лв, които за голяма фирма не са проблем. Просто идеята е тъпа и вероятно е родена в някоя партийна глава. Ако видя списъка на тези "граждани и общественици", сигурно всички гравитират покрай кмета Тотев и се натягат по комсомолски за одобрението му.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Новини от Пловдив:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
Григор Димитров в турнири през 2024 година
Парламентарни избори 2024
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Стрелба в Москва
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: