ИЗПРАТИ НОВИНА
Новини
Спорт
Справочник
НОВО
Обяви
Вход
close




ЗАРЕЖДАНЕ...
Начало
Пловдив
Анализите
Спортни
Регионални
България
Международни
Любопитно
Галерии
Личности
RSS
Всички
Общество
Криминални
Институции
Други
Бизнес
Агро
Харалан Александров: В България никога не е имало турско робство!
Автор: Екип Plovdiv24.bg 12:36 / 16.04.2019Коментари (87)27686
© Plovdiv24.bg
Метафората "турско робство" и до днес обслужва интересите на руския империализъм, казва културният антрополог Харалан Александров за "Дойче веле". За много българи този мит е по-важен от историческата истина.

- Защо много българи – за разлика от гърците и сърбите, например – продължават да настояват, че в Османската империя предците им са били "под турско робство"?

- Харалан Александров: Турското робство е свещена крава в масовото съзнание на българите. Спомням си как кметовете на няколко подбалкански градове като Карлово, Калофер и Копривщица реагираха панически на фалшивата новина, че "турското робство“ щяло да бъде извадено от новите учебници по история и организираха протест пред Министерски съвет. Попитах ги защо за тях е толкова важна тази метафора. Те ми отговориха буквално: “Ако го няма турското робство, всичко губи смисъл за нас.“ Оказва се, че конструктът "турско робство“ е далеч по-важен от историческата истина, тъй като функционира като фундамент на българската национална идентичност, формирана по време на Възраждането и ревностно поддържана до ден-днешен чрез институционализирани културни практики: образование, медии, киноиндустрия, местни традиции, политически ритуали и пр.

За да разберем гнева на феновете на "турското робство“, освен историческите факти трябва да вземем предвид и това, което в науките за човека се нарича "културна памет". Тя е напълно самостоятелно явление и представлява устойчив разказ за общото минало, който служи като обяснение за случващото се в настоящето. Според Ян Асман, виден германски изследовател на културната памет, един исторически мит може да има по-голяма тежест в колективното съзнание на общността, отколкото историческата истина, базирана на факти и документи. Оспорването на този разказ се приема като кощунствено действие, като посегателство върху сакралните фундаменти на колективната идентичност. За културната памет митът е по-истинен, по-верен от историческите факти. 

- Откъде обаче метафората за "турското робство“ черпи енергия, за да се налага повече от век и половина над историческите факти?

- Тази метафора безспорно е изиграла важна роля в консолидирането на националното самосъзнание на българите и мобилизацията им в стремежа към независимост. Българите от онази славна епоха, които са подели борбата срещу “турското робство", са били наясно, че става дума за метафора, защото са имали опит от първа ръка с живота под османска власт и са знаели какво означава роб и какво означава свободен човек. Роб означава индивид, лишен от елементарни човешки свободи като право на придвижване, собственост и стопанска инициатива и заставен пожизнено да работи без възнаграждение за господарите си. Българските поданици на Османската империя определено не попадат в тази категория. За културната памет обаче тези факти за без значение, защото "турското робство“ има статут на универсален обяснителен механизъм за българските злочестини.

Ние с лекота зачеркваме пет столетия от нашата историята просто защото тя е протекла в рамките на Османската империя, за чието развитие българите имат съществен принос, особено през 19 век, когато българските елити се включват активно в стопанския и културния живот. Именно стопанското процъфтяване на българските земи в тази епоха допринася за появата и възхода на българското национално самосъзнание и борбата за национална автономия. Този безпристрастен прочит на историята често предизвиква негодувание, обвинения в родоотстъпничество и опит за "пренаписване“ на историята.

Става ясно, че като “истинска" история се възприема не тази, която се е състояла в действителност, а трагично-героичният разказ, в който сме избрали да вярваме, защото ни предлага лесни и удобни обяснения. Продължаваме да робуваме (използвам думата като метафора) на идеологическите канони от 19 век, епохата на национално освободителните борби, които по необходимост конструират ситуацията в черно-бели краски. Ето защо не можем да се сърдим, че много българи отказват да видят нюансите и светлосенките на тази забележителна и противоречива епоха. Историческата наука – не историческата пропаганда – се опитва да бъде безпристрастна, докато културната памет винаги е пристрастна.

- Дали обаче метафората за "турското робство“ все пак няма реални исторически корени в неравноправното положение на българите в Османската империя?

- Няма никакво съмнение, че българите, както и останалите християни, са били втора категория поданици на империята в сравнение с мюсюлманите. От тях се очаквало да работят, да търгуват и да се замогват, за да плащат данъци и да издържат армията и администрацията, съставена от мюсюлмани. За да се освободят от данъчното бреме, част от нашите сънародници приемат исляма и получават съответните привилегии. Високата Порта обаче гарантира икономическата, културната и верската свобода на християните, понякога дори в противоречие с ислямските канони. Пример за това е султанският ферман от средата на 19 век, който разрешава българите да издигнат в центъра на османската столица импозантната църква "Св.Стефан“, която и до днес краси Истанбул.

С модернизацията на османската държава българите получават все повече права, но не и правото на национално самоопределение, тоест на собствена държава. Метафората за робството описва недоволството от това политическо състояние, а не юридическия и икономически статут на българите в империята, който е завиден. Когато по време на Руско-турската освободителна война руските войниците атакуват най-големите сгради в българските села и градове, те са изумени да открият, че това не са турски конаци, а български читалища. Да оставим настрана факта, че "поробените" българи имат значително по-висок стандарт и се радват на повече права и свободи, отколкото крепостните селяни в Русия.

Що се отнася до същинското робство, тоест продаването и купуването на хора като стока, то е съществувало както в Руската, така и в Османската империя, но българите са били по-скоро от страната на купувачите. В тази връзка мога да разкажа любопитната история за произхода на една моя позната. Нейният пра-прадядо, живял в средата на 19 век, не успял да се ожени в своето градче, защото имал лют нрав, изпокарал се с всички и никой не искал да му даде дъщеря си за жена. Освен че бил проклет, той бил и богат и един ден се зарекъл, че ще си намери чудна жена, каквато никой не е виждал.

Той често пътувал по търговски дела из безбрежната Османска империя и след една такава командировка наистина се върнал с “црънка", млада чернокожа жена, отвлечена от Африка, която бил купил на някакъв далечен пазар за роби. За всеобщо изумление жената научила български, родила му деца, отгледала ги и се грижила за тях и за мъжа си, а той въпреки лошотията си я обикнал и се отнасял към нея с голямо уважение. Според семейното предание, двамата живели дълго и щастливо и оставили многобройно потомство със смесена кръв. 

- Разпространено е мнението, че привържениците на метафората за "турското робство" често пъти са представители на онези "патриотични" среди в България, които са не само проруски настроени, но и подкрепят сегашната власт в Москва. Защо е така?

- Защото тази метафора обслужва дневния ред на руския империализъм, сериозно оспорен от задълбочаващите се процеси на евроинтеграция на балканските държави. В исторически план митът за турското робство се ползва като оправдание както за прокарването на самодържавните интереси на царска Русия, така и за бруталното налагане на комунистическия режим от съветските окупатори и техните български слуги. До ден-днешен този мит сплотява руската пета колона в България, която неуморно бди над интересите на путиновата олигархия.

Всичко това се вписва в стратегията на Кремъл да произведе символична приемственост между Руската федерация, наследница на съветския режим, и старата империя на Романовите, която е изтрита от лицето на земята с огън и кръв тъкмо от този режим. Ако съществува някаква приемственост в политиката спрямо България на руските царе, на съветските диктатори и на посткомунистическата олигархия, то нейното съдържание несъмнено е в усилието да бъдем държани в унизителна зависимост и принуждавани да плащаме вечен “данък благодарност" на нашите освободители.

Неотдавна един подпийнал и разнежен руснак в пристъп на откровеност сподели с мен, че въпреки нашата неблагодарност те продължават да ни обичат като малък брат, с когото са свързани по кръв, вяра и съдба. Те са наши традиционни освободители, и както някога са ни освободили от турско и от фашистко робство, сега са готови отново да ни освободят от натовско и европейско робство. Чакат само да осъзнаем грешката си, да ги повикаме - и те тутакси ще се отзоват. Тъй че когато взимаме важни решение за нашето бъдеще, е добре да не забравяме за тази великодушна и самоотвержена братска любов, която отново и отново се стоварва върху нас като проклятие.







Зареждане! Моля, изчакайте ...
0
 
 
След 24 часа виждам,че платените русофилски тролове си надвиха на масрафа и се наПЛЮСкаха с подкрепа един на друг :) Взеха морална подкрепа ,която ще им се осребри на 9 май. Щото на 3 март ги прецакаха :))) И разбирам,че със сигурност е имало робство при толкова много роби,които и след 141 г,пак държат да са с робска семка. Нищо чудно пак да слугуват робски на един робовладелец-феодал наречен Олигарх :) Браво на вас ПлюсоСлагачи без един коментар!
0
 
 
Най-много ми харесаха коментарите на потребителите, които имат и цифри в името. Няма по-задълбочени познавачи на българската история, душевност, бит и култура от онези времена от тях. Всичките им изказвания са добре подплатени с аргументи и изказани с дълбоко уважение към опонента. С очите си виждам сбъдването на мечтите на Ботев и Левски за чиста и свята република, в която всички мирно да съжителстваме помежду си... :)
Aнонимен
на 16.04.2019 г.
-1
 
 
Прав е авторът.Турция е създадена след ПСВ.Класически роби без права като в древността в България е нямало.Османската империя е била огромна и е включвала стотици народи.Нима в историите на Египет,Тунис,Либия,Мароко ,Алжир ,Ирак,Грузия,Азербайджан ..да не ги изброяваме всички, пише че са били под турско робство.Нима българи и турци,заедно щяха да се бият против руснаците през ПСВ ,ако е имало наистина такава омраза.Време е за оставим миналото на историята и да гледаме в настоящето и бъдещето.До края на света Турция ще ни е съсед и това ,което се е случило преди векове няма нищо общо със съвремието.Франция и Германия са водили 100 годишни войни ,но сега са първи приятели.САЩ хвърли атомна бомба над Япония,но сега са първи партньори.А комунистите измисляха и пишеха историята на принципа разделяй и владей.СССР беше брат навеки,но го изядаха червеите.Така ще изядат и измислената им история.
0
 
 
Не мога да разбера защо българите с такава страст държат да наричат предците си роби.
+7
 
 
Робство или съжителство кое е вярното.Съжителство е да ти отнемат рожбата и да стане еничар.Съжителство е да те колят за да те потурчат.Този защо не каже нещо за 14-18век ами говори за разпада на османската империя през 18-19век.Питам го само едно какво ни донесе мирното съжителство ..Нищо освен разруха на развита цивилизация за 14век.
на 16.04.2019 г.
+7
 
 
Имало е и турско робство,имаше и руско робство,имало е и фашистко робство(за нас не). Да Чопър с право намесва и руснаците! Турците са ни оставяли църкви ама вкопани като землянки а руснаците ни оставиха църкви ама не даваха да влизаш вътре! Чопър и за друго е прав дедите на много от нас са били роби а неговите не са били. Не са били защото са носили феса по гордо от османлиите и са правили таманета на тогавашната власт а после на следващата и на по следващата и така докато свят светува. Та да Чопъровата фамилия никога не е била във робство физически,но и никога не е била свободна духовно.
+10
 
 
Поредния изрод, продал се за жълти стотинки! За този изрод Левски и Ботев, Бенковски, Волов, Панайот Хитов,Райна княгиня,Захари Стоянов и прочие и прочие явно ще излезат че са престъпници! Поредния простак,който се възползва от това да препечели дребни парици! За съжаление-институцията "ДЪРЖАВА" трябва да реагира твърдо ,а не да ни информират какво са казали поредните боклуци,при това-тотално неизвестни!
+6
 
 
ЗА РАЗТРЕЛ Е автора на статията да отиде да прегледа в психото
+5
 
 
Харалане, с турски х. у. й. в г. ъ. з. а. да умреш.
Коментарите са на публикуващите ги. Plovdiv24.bg не носи отговорност за съдържанието им! Всички коментиращи са се съгласили с Правилата за публикуване на коментари.

Още новини от Национални новини:

ИЗПРАТИ НОВИНА
« Март 2024 г. »
пон
вто
сря
чтв
пет
съб
нед
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
Виж още:
Актуални теми
Концесията на стадион "Пловдив"
ТВ и шоу сезон 2023/2024 г.
Кабинетът "Денков - Габриел"
Почина патриарх Неофит
Поскъпване на хранителните продукти
назад 1 2 3 4 5 напред
Абонамент
Абонирайте се за mail бюлетина ни !
Абонирайте се за нашия e-mail и ще получавате на личната си поща информация за случващото се в Пловдив и региона.
e-mail:
Анкета
Кой е най-успешният демократичен кмет на Пловдив през последните години?
Д-р Гарабед Томасян
Спас Гърневски
Д-р Иван Чомаков
Славчо Атанасов
Иван Тотев
Здравко Димитров
РАЗДЕЛИ:
Новини
Спорт
Справочник
Обяви
Потребители
ГРАДОВЕ:
Пловдив
Варна
Бургас
Русе
Благоевград
ЗА НАС:

За контакти:

тел.: 0886 59 82 67

novini@plovdiv24.bg

гр. Пловдив, ул."Александър I" 32,
Бизнес Център Plovdiv24.bg

За реклама:

Тарифи (виж)

тел.: 0887 45 24 24

office@mg24.bg

Екип
Правила
Пловдивчани във facebook
RSS за новините
Футбол на живо по телевизията
Сайтът е създаден от пловдивчани, за пловдивчани. 100% пловдивски продукт.
Статистика: